• 09-11-2015
  • 1 dak
  • 1698
  • 0

Mekanik Yakıt Sistemi

Karbüratörlü sistemler olarak bilinen mekanik yakıt enjeksiyon sistemlerinin görevi karbürasyon işlemini yapmaktır.

Otto motorlarında, emme strokunda silindire alınan yakıt hava karışımı, sıkıştırma strokunun sonuna doğru uygun bir zamanda bujinin yarattığı kıvılcımla ateşlenerek yakılır. Açığa çıkan enerji pistonu iterek mekanik işin oluşmasını sağlar. Silindirin dışında yakıtla havanın belirli oranlarda karıştırılma işlemi genel anlamda "Karbürasyon" bu karışımı sağlayan aygıt da "Karbüratör" olarak tanımlanır.

Otto çevrimiyle çalışan motorlarda yaygın olarak kullanılan yakıt benzindir. Bunun yanında, metanol, benzon, alkol-benzin karışımı ve sıvılaştırılmış petrol gazı "LPG" de yakıt olarak kullanılabilir. Yakıt cinsi değiştiği zaman, yakıtın içerdiği yanabilir maddelerin cins ve oranlarına bağlı olarak gerekli olan hava miktarıda farklı olacaktır

Tümüyle fiziksel olarak gerçekleşen yakıt hazırlama sürecinde temel amaç yakıtın atomize olmasını sağlamaktır. Atomize olmuş yakıt, hava ile hızlı bir şekilde karışır ve daha homojen bir dolgu elde edilir. Elde edilen dolgu miktarı Hava Fazlalık Katsayısına (HFK) bağlı olarak ayarlanır. Hava fazlalık katsayısı çalışma koşullarına bağlı olarak yüksek güç, düşük egzoz emisyonları, düşük özgül yakıt tüketimi değişkenlerine bağlıdır. Karışımın hazırlanabilmesi için karışım hazırlama sisteminin sahip olması gereken bazı özellikler vardır bunlar;

Değişik yük durumlarında en iyi karışım oranını hazırlamak.

Maksimum yükte ve minimum yükte hava-yakıt oranını hassas bir şekilde hesaplamak ve sabite yakın bir değerde değişim ve ayarlanmasını sağlamaktır.

 

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.