• 31-10-2017
  • 5 dak
  • 25552
  • 4

Motorun Güç Kaybetmesinin 5 Nedeni

Aracın çekişten düşmesi ve nedenleri nelerdir? Motor neden güç kaybeder? Motorun güç kaybetme belirtileri ve alınacak önlemler.

Aracınızın güç kaybettiğini mi düşünüyorsunuz? 110 beygirlik güçlü motor bu günlerde külüstür bir araba gibi mi çalışıyor? O halde aracın motorunda ciddi bir sorun yaşıyor olabilirsiniz!

Bir aracın neden güç kaybettiğini bulmak çok sıkıntılı bir deneyimdir. Sorunun tanısı konulana kadar cebinizden bir ton para çıkabilir. Kolayca çözülebilecek küçük bir sorun olabileceği gibi ciddi bir sorunda güç kaybı yaşamanıza neden olabilir. Umarım bu makaledeki bilgiler sorununuzu çözmenize yardımcı olur.

1- Yakıt Filtresi Tıkanıklığı

Ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda aracınızın eskisi gibi gitmediğini düşünüyorsanız ilk olarak yakıt filtresi, yakıt boruları ve enjektörlerden şüphelenebilirsiniz. Yakıt filtresi, yakıtın içerisindeki kir ve pislikleri süzerek enjektörlere gönderir. ECU tarafından kontrol edilen enjektörler ideal yakıtı yanma odasına püskürtür. Silindirlerde yakıt/hava karışımı gerçekleşerek motorda temiz bir yanma olur. Zamanla deponun içerisinde oluşan kir, toz ve pas atıkları filtrenin tıkanmasına sebep olur. Filtrenin görevini yapamaması durumunda hassas yapıdaki parçalar tıkanır ve ciddi masraflara yol açabilir. Enjektörler görevini yapamaz hale gelir ve öngörülen yakıtı silindirlere püskürtemez. Filtrenin tıkalı olması durumunda araç çekişten düşer, motor zor çalışır, rölantide dalgalanmalar yaşanır, araç stop eder ve fazla yakmaya başlar. Yakıt filtreleri aracın modeline göre zamanı geldiğinde periyodik bakımlarda mutlaka değiştirilmelidir.

2- Egzozdan Gelen Siyah Duman

Egzozdan çıkan siyah duman motordaki yakıtın fazla olduğunu veya ateşleme ile ilgili bir problem olduğunu gösterir. Her iki durumda güç kaybına neden olabilir. Yakıt/hava karışımı tamamen ateşlenmediğinde geri tepme meydana gelir. Hem yakıt/hava oranı sorunları hem de ateşleme sorunları patlamaların tetiklenmesine neden olabilir.

Bujinin yüzeyinin değerlendirilmesi motor arıza teşhisinde temel bir öğedir. İzolatör ucunun gri-beyaz, gri-sarıdan gri-kahverengiye varan renkte olması motorun iyi durumda olduğunu gösterir. İzolatör ucu, elektrotlar ve buji gövdesi kadife gibi siyah kurum ile kaplı ise araç zengin karışıma düşmüştür. Yani yanma odasına gönderilen yakıt fazla, hava az demektir. Bu durumda ilk etapta hava filtresinin tıkalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

İzolatör ucu, elektrotlar ve buji gövdesi motor yağı ile kaplanmışsa silindir, segman veya supaplarda bir sorun olduğunu işaret eder.

Orta elektrot çevresinde aşırı küllenme oluşmuşsa yağ ve yakıt içerisinde bulunan katkı maddeleri motora zarar veriyor demektir.

Orta elektrotlar erimiş, izalatör ucu yumuşamış bir yapıda ise zamansız ateşlemeden dolayı motor aşırı ısınıyordur. Avans ayarı ve yakıt/hava karışımı kontrol ettirilmelidir.

3- Aracın Rölantide Aşırı Titremesi

Işıklarda durduğunuzda aracınız rölanti durumunda zangır zangır titriyor mu? Bu titreme aracınızın direksiyonuna ya da baştan kıça doğru dalga dalga yayılıyor mu? Bu durumda aracın güç kaybına sebep olan nedenlerden biridir. Silindirlerde ateşleme ya da yanmanın düzgün olmadığını gösterir. Bir tekleme sorunu varsa diğer işaretlerle kısa zamanda kendini gösterecektir. Bunlar arasında aracı çalıştırırken zorlanma, boşta çalışırken stop etme (özellikle klima, farlar, buz çözücü, vb. donanımlar çalışırken) ve aynı oranda yakıt ile daha az kilometre yol yapmak gibi sorunlar sayılabilir. Bu durum egzoz sisteminize de zarar verebilir.

Motorlar tipik olarak üç nedenden dolayı tekleme yaparlar. Bu nedenler buji kayıpları, sıkıştırma kaybı (kompresör kaçağı) ya da hava/yakıt sisteminde meydana gelen kaçaklardır. Kötü bujiler iyi ateşleme yapamaz. Supaplardaki deformasyon kompresör kaçağına neden olabilir. Tüm bunlar aracın titremesine ve güç kaybına neden olur.

Sorun kalitesiz yakıttan olabileceği gibi, avans ayarı bozukluklarından, ateşleme sistemi (bobin, buji) arızalarından, yakıt pompası, enjektörler, sensörlerden, vb. kaynaklanabilir.

4- Yokuşlarda Çekişten Düşme

Düz yolda herşey iyi ama rampalarda aracınız kesiliyor mu? Bu durum genellikle tıkanmış bir yakıt filtresi anlamına gelir. Görevi yakıtı temizlemek olan filtre yavaş yavaş kirlenir ve zamanla tıkanır. Bu durumda aracın ihtiyacı olan yakıtın gönderilmesi için yakıt pompasının daha çok çalışması gerekir. Yüksek talep koşullarında (rampa çıkmak, ani ivmelenme) aracın ihtiyacı olan yeterli miktarda yakıtı sağlayamayabilir. Bunu anlamak için aracınızın yakıt basıncını test ettirebilirsiniz. Filtreyi değiştirdiğiniz halde sorun düzelmediyse depoda paslanma veya kirlenme olabilir.

5- Motor Arıza Lambasının Yanması

Güç kaybı ile ilgili yazdığımız tüm bu problemler, arıza gösterge lambanızın (diğer bir deyişle motor kontrol lambası) devreye girmesine neden olacaktır. Saptanan sorunların birçoğu katalitik konvertör, hava kütle akışı sensörü, oksijen sensörü veya bujiler güç kaybı ile ilgilidir. 

Bu beş alametten hiçbirisi sorununuzu çözmüyorsa ve aracınızın güç kaybettiğinden eminseniz katalitik konvertörünüzü kontrol ettirin. Her ne kadar görevi bir aracın ömrünü uzatmak olsa da sonunda arızalanabilir veya tıkanabilir. Kirli gazın egzozdan atılmasını önleyerek motoru sıkıştırabilir.

Unutmayın! Küçük sorunlar daha büyük sorunların habercisidir.

4 Yorum

Avatar
Emre
25-06-2021 | Kayseri

Ford Fiesta 1.4 tcdi trend motor gücü normalde 70 olması gerekirken neden expertiz de 64 çıkar?

Avatar
Ali Göz
14-04-2021 | Kahramanmaraş

2006 model 2.0 TDI DSG passatım var.Araçtaki bazı sorundan dolayı sizi rahatsız ediyorum yardımcı olursanız sevinirim. Araç ilk kalkışlarda ve rampada güç kaybı yaşıyorum. Birçok tamirci arkadaş baktı kimi turbodan dedi kimi şanzıman, kavrama adaptasyon dedi ve bunlarıda yaptırdım bir tık yol alamadım. Sanayiye gitmeye korkar oldum ne yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Avatar
Ömer Akar
19-11-2020 | İsanbul

Merhaba 105 beygir dizel araç 90 beygir çıkıyorsa bu durum normal mi ? Araç 115 binde

Avatar
Gökhan Akbaba
18-11-2019 | Adıyaman

Merhaba ben Adıyaman'dan Gökhan. Abi 2003 model Laguna 2 aldım araç normalde 110 beygir ama expertizde araç 100/6'1 güç veriyor. Adam bana diyor ki normalde ben buna motor ölü demem lazım ama yağ yakma yok, üfleme yok hiç birşey yok motor ölü demesi için ama ama bilgisayarda çıkan arızalar şunlar: ateşleme bobini, lambda probu aşağı devre lambda probu aşağı ısıtma devresi. Ben 3 haftadır Adıyaman sanayisinde gitmediğim reno ustası kalmadı bir türlü bulamadım bu sıkıntıyı yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.