• 22-07-2013
  • 5 dak
  • 992
  • 0

Otomobil Camlarının Bakımı

Otomobil bakımında dikkat edilmesi, özen gösterilmesi gereken yerlerden biri de aracın camlarıdır. Temiz ve bakımlı bir cam, sağlıklı ve güvenli bir görüşle rahat ve keyifli bir sürüş sağlar.

Mevsim ne olursa olsun otonun özellikle ön ve arka camları için bazı önlemler alınması gerekir. Ön camın baş düşmanı, önünüzde seyreden aracın geriye fırlattığı taş ve kum tanecikleridir. Bu tanecikler, kumlu ve topraklı zeminde ön cama ve boyaya hızın ve rüzgârında etkisiyle sertçe çarparak, çok küçük ama zararlı çukurlar açar. Zamanla zerre kadar küçük toz tanecikleri bu çukurlara dolar ve aracın içinden bakışta yağlı bir görüntüye neden olur. Gece yolculuklarında karşıdan gelen far ışıkları karşısında görüş zorlaşır ve sisli bir perde akasından bakıldığı fark edilir.

Camın bir başka düşmanı ise, tozlu durumda kuru bezle silinmesidir. Gözle görülmeyecek kadar ince bir halde camlara yağan kent tozları kuru bezle silindiği anda beze yapışarak zımpara etkisi verir. Haliyle camın çizilmesine, matlaşmasına neden olur. Yağışlı havalarda öndeki aracın altından akarak geriye savrulan yağlı çamurlar, cam sileceğinin bıraktığı izlerle bu çiziklere yerleşir, görüş zorlaşır. Ve cam 5 yıl içinde ömrünü tamamlar.

Bu süreyi uzatmak için camlar daima suyla yıkandıktan sonra silinmeli, kurulamak içinde hav bırakmayan bezler veya gazete kâğıdı kullanılmalıdır. Cam silecek suyuna rahat çalışmasını, lastikle camın temasını en aza indirmesini sağlamak amacıyla ilave katkı maddeleri koymalıdır.

Güneş altında kalan araçta cam sileceklerinin kauçuk bölümleri sertleşerek Çalışmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle silecek motorları bakımdan geçirilmeli, lastiklerse değiştirilmelidir. Kışın ise çok soğuk havalarda donmaya karşı el freni çekilmediği gibi cam silecekleri de cama yapıştırılmamalıdır. Bütün bunlara rağmen en zor şartlarda karda, buzda, yağmurda, aracın kalkanı durumundaki camı korumak için kötü zeminlerde öndeki araçla mesafeli gitmeli, kum kamyonlarından dökülen ıslak kumlara karşı uygun zamana kadar sollama yapılmamalı, deniz suyunun rüzgarla beraber kıyıya vurup, etrafa zerrecikler olarak yapıştığı kıyı kesimlerine araç park edilmemelidir.

Seyir halinde dışarıdan gelen taşlar havalı camlarda görüşü tuz-buz olup engelleyeceği için böyle bir durumda hemen cama içten vurup şoför kendine görüş sağlamalıdır. Mika karışımlı camlarda ise taş yara yapar ama asla dağılmaz ve görmeyi de engellemez. Çatlayan cam zamanla ilerleme gösterir. Günümüzde, delik delmek, çatlağı kaybedici ilaçlar kullanmak gibi yöntemler kullanılıyorsa da yine en zayıf nokta camın o bölgesi olur.

Arka camlarda ise buğuya karşı rezistans devreye girmeli, buğu gidince rezistans kapatılarak sürekli açık kalan rezistansın yanması önlenmelidir. Rezistans tellerinin gerek temizlik sırasında silerken, gerekse park yerleri seçilirken güneşin tahribatına karşı önlem alınmalıdır.

Ayrıca buğu önleyici ürünlerde piyasada bulunmaktadır.

Sonbahar ve kış hava şartlarında nem oranı o kadar yüksektir ki, genelde camlar içten buğulaşmaya başlar ve nerdeyse su damlacıklar haline gelir. Birçoğumuz sadece ellerimiz ile bu buharlaşmayı silmeye çalışırız, hatta aracı kullanırken bile yaparız bunu! Bu çok tehlikeli olan bir davranıştır, ayrıca bu şekilde camda silmeden oluşan izler ve su lekeleri kalır. Hava kararınca karşı trafik ışıkları ile birlikte, görüş tehlikeli bir düzeye çıkar. Buğulaşmış camlar büyük kaza riski oluşturur. Bu olumsuz etkileri yok etmek için buğu önleyici ürünler kullanmak gerekir.

 

Buğu Önleyiciler Şu Yüzeylerin Buğulaşmasını Önler:

  • Islak alandaki aynalar ve cam yüzeyler
  • Birçok üreticinin oto camları
  • Seralar ve kış bahçeleri
  • Dikiz aynaları ve birçok daha...

 

Ayrıca camda yağlı ve yağsız olan sıvıların kolayca kayıp akmasını sağlayan, kirin, pisliğin, kurumuş böcek artıklarının, buzun ve diğer kirlerin rahatlıkla temizlenebilmesine imkân veren cam kaplama malzemeleri de kullanmak mümkündür. Camınızda yağmurun ve karın tutunmadan çok çabuk bir şekilde kayıp gitmesini sağlar.

Buz ile kaplanmış camları önemli bir ölçüde kazımadan temizlemek mümkün olur. Yağmur, çamur ve diğer araçlardan sıçrayan su camdan kolayca akıp gider – Katran, yağ, sinek böcek artıkları ve ağaç reçinesini silecekler rahatlıkla silebilir.

Kaplamanın özelliği, yüzeyler ile kir parçacıklarının temasını en aza indirgemektir. Bu nedenle kirler ağır kimyasal ve temizlik maddeleri kullanmadan kolayca temizlenebilir. Bununla çok ince, kimyasal ve mekanik etkenlere karşı dayanıklı bir kaplama oluşur.

 

Avantajlar:

  • - Sürüş rüzgârı sayesinde yağmur, kar, çamur ve kir akıp gider.
  • - Silecekler 80 km/h den sonra nerdeyse gereksiz kalır.
  • - Daha az silecek suyu katkısı ve silecek lastiği aşınması.
  • - Gece görüşü daha net oluyor, daha az göz alma.
  • - Basınçlı buhara ve oto yıkamaya karşı dayanıklı.
  • - Bir yıla kadar veya 20.000 km ye kadar dayanır.

 

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.