• 13-09-2017
  • 3685
  • 1
Mert Yardım İstiyor!

Araç Neden Duman Atar?

  • Muğla
  • 2008 Ford Fusion

Kolay gelsin hayırlı günler ustam. Size çok ihtiyacım var çözüm bulamadım. Fusion 1.6 tdci aracım var. Siyah duman attığı için enjektör bakımları yapıldı. Enjektörleri taktım duman devam ediyor. EGR'yi körledim. 1000 km uzun yol yaptım hala devam ediyor. Gaza yüklendiğimde 2500 devirden sonra yoğun şekilde duman atıyor. Griye kaçık koyu renk. Boşta çalışırken gaza yüklenince beyaz sonra siyah duman atıyor. Bir türlü çözemedik. Manifold, Egr, enjektörler temizlendi. Bilginize ihtiyacım var. Araçta yağ eksiltme yok.

Uzman Görüşü

Sayın Mert Bey,

Bu konu ile ilgili sitemizde bir çok soruyu yanıtladık. Sorunuza bir alıntı ile cevap vermek istiyorum. Umarım yardımcı olur.

****************************

Öncelikle dizel araçlar soğuk havalarda ilk çalıştırmada ve motor ısınana kadar siyah duman değil beyaz duman atar. Bu gayet normal bir durumdur. Motor ısındığında beyaz duman kesilir. Aynı zamanda benzinli araçlarda yine motor soğukken beyaz duman atarlar.

ZENGİN KARIŞIM : Siyah dumanın en çok görüldüğü durumdur. Somut olarak anlatmak gerekirse gaza birden yüklendiğinizde ve dip gaz bindirmeye devam ettiğinizde motor bu emri yerine getirmek için daha fazla yakıt daha az hava karışımı yaparak siyah dumana sebep olacaktır. Eğer aracınızda chip tuning varsa bu siyah dumanın yoğunluğu daha fazla olacaktır çünkü chip daha fazla güç demektir ve ihtiyaç duyulduğunda normalden çok fazla zengin karışım yapılmasına neden olur.

EGR : Arızalı olsun olmasın (arızalı EGR daha fazla siyah dumana sebep olur) EGR başlı başına siyah dumanın sebebi olabilir çünkü bildiğiniz gibi EGR dışarı atılması zararlı olan gazları tekrar silindirlere geri gönderiyor ve bu da yanma verimini düşürüyor. Verimin sabit kalması için ECU normalden daha fazla zengin karışım yapılmasına neden oluyor ve bu da her gaza dokunduğunuzda siyah duman olarak geri dönüyor. EGR aynı zamanda zamanla motorda kurumlanmaya sebep olacaktır ve bu siyah dumanı daha sık görmenize sebep olacaktır.

YAKIT : Aldığımız yakıtın kalitesi her zaman standart değerde değildir. Kötü yakıt siyah dumanı arttırıcı faktördür. Kükürt oranı ne kadar düşükse kurumlanma o kadar az olur ve siyah duman da azalır. Mümkün oldukça temiz yakıt sattığına emin olduğunuz istasyondan ve akşam saatlerinde yakıt almanız daha uygundur.

HAVA SICAKLIKLARI : Yanma verimi hava ısısına göre değişir. Bu turbo dizel araçlar için çok belirgindir çünkü ne kadar soğuk ve yoğun hava olursa yanma verimi o kadar artar ve ECU fakir karışım yaparak bile optimal verimi sağlayabilir yani daha fazla hava daha az yakıt karışımı yapar. Bu sebeple kışın siyah duman yaz aylarına göre çok daha azdır ve sabit hızda seyrederken kışın yaz aylarına göre daha az yakıt tüketirsiniz, rampaları çok daha seri tırmanırsınız.

SÜRÜŞ KARAKTERİSTİĞİ : Şüphesiz sürekli agresif kullanmak, yüksek devirlerde kullanmak, ani bindirmeler yapmak sürekli zengin karışıma sebep olur ve bu da doğal olarak siyah dumana.

Bunun dışında motor enjeksiyon aksamındaki bir arıza, hava filtresinin çok kirli olması, hava debi sensörünün arızalı olması, EGR sisteminin arızalı olması siyah dumana sebep olur.

1 Yorum

Avatar
Haydar
06-12-2022 | İzmir

İyi çalışmalar ustam aracım 2006 model Ford Fusion siyah duman atıyor egzoz emisyon dan geçer mi geçmezse ne yapmalıyım saygılarımla.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.