• 13-11-2018
  • 7 dak
  • 38594
  • 5

Otomatik Şanzıman Neden Kaçırır?

Otomatik şanzıman neden kaçırır? Otomatik şanzıman kaçırma problemleri. Otomatik şanzıman tamir, revizyon ve yenileme işlemleri.

Otomatik şanzımanlar çoğu sürücü için bir gizemdir. Şanzıman hakkında sürücülerin bildikleri genellikle aracın ileri gitmesi için vitesi "D" konumuna, geri gitmek için "R" konumuna ve motoru stop edince "P" konumuna almakla sınırlıdır. Şanzımanın bir tür sıvıya ihtiyacı olduklarını biliyor olsalar da muhtemelen kontrolünü hiç yapmazlar. Taa ki bir sorun çıkıncaya kadar....

 

Otomatik Şanzıman Neden Kaçırır?

Vites kolunu hareket ettirdiğinizde şanzımana sağlam bir şekilde oturmalıdır. Eğer vites değişikliklerinde tereddüt yaşanıyorsa, sürüş esnasında kaçırıyorsa bir problem var demektir.

Otomatik vites şanzıman kaçırması birkaç nedenden kaynaklanır.

  • - Düşük sıvı seviyesi
  • - Düşük sıvı basıncı
  • - Hatalı basınç düzenlemesi veya kontrolü

 

Düşük Sıvı Seviyesinin Neden Olduğu Şanzıman Kaçırması

Şanzımanın kaçırmasına neden olan en yaygın ve düzeltilmesi kolay olan sorunlardan biridir. Motor torkunu şanzımana iletebilmesi için tork konvertörünün sıvıya ihtiyacı vardır. Ayrıca, iç basıncı üretmek ve çeşitli dişlileri hareket ettirebilmek için yeterli sıvı bulunmalıdır. Şanzımandaki sıvı seviyesi düşükse, aracı ileri veya geri vitese taktığınızda birkaç saniyelik gecikme yaşanacaktır.

Yapmanız gereken ilk şey şanzımandaki sıvı seviyesini kontrol etmektir. Şanzıman yağ çubuğunun nerede olduğunu bilmiyorsanız kullanım kılavuzunuza bakınız.

Doğru bir ölçüm elde etmek için, şanzımandaki sıvı sıcak olmalıdır.  Bu nedenle aracınızı birkaç kilometre sürmeniz gerekmektedir.

Çoğu araç için şanzıman sıvı kontrolü, motor rölantide çalışırken ve şanzıman PARK konumuna alındıktan sonra yapılır. (El frenini çektiğinizden emin olun)

Motor stop edildikten sonra kontrolü yaparsanız alacağınız sonuç doğru olmaz. Genelde şanzıman yağı normalden daha yüksek seviyede çıkacaktır. Çünkü şanzıman içerisinde dolaşan akışkanın bir kısmı şanzıman karter deposuna akacaktır.

Sıvı seviyesi ADD ve FULL işaretleri arasında değilse, ATF'yi yavaş yavaş "FULL" seviyesine kadar doldurun. Bazı araçların kontrol çubuğunda "HOT" ve "COLT" yazısı bulunur. Yani araca şanzıman soğuk iken baktığınızda yağ colt seviyesinde, sıcak iken baktığınızda hot seviyesinde olmalıdır. Bu seviyelerin altı ya da üstü şanzımanın çalışmasını etkileyecektir.

Birçok şanzıman, ADD ile FULL arasında yaklaşık bir litre sıvı alır. Bu orantıya göre sıvı ilavesi yaparken dikkatli olun. Şanzımanı aşırı doldurmak sızıntılara ve aşırı basınca neden olabilir. Bu durum dişliler üzerindeki stresi arttıracağından kaçırma ve vites değişimlerinde gürültüye neden olur.

UYARI: Şanzımanınız için araç üreticisinin tavsiye ettiği ATF tipini kullanınız. Yanlış ATF seçimi kaçırma ve farklı şanzıman arızalarına neden olabilir. Kullanılacak ATF tipi, yağ çubuğu kapağında, yağ çubuğu üzerinde veya araç bakım kılavuzunda mutlaka yazar.

Sıvı ilavesi yaparak kaçırma probleminiz çözülmemişse, sorununuz aşağıdaki nedenlerden biridir.

 

Düşük Sıvı Basıncının Neden Olduğu Şanzıman Kaçırması

Otomatik şanzımanın düzgün çalışması için belirli bir miktar iç basınca ihtiyacı vardır. Pompa arızalanmış veya yıpranmışsa, filtre veya süzgeç tıkanmışsa şanzımanın kavraması için yeterli basınç oluşmayabilir.

Tıkalı bir şanzıman filtresini değiştirmek için, şanzıman karterinin sökülmesi, yağın boşaltılması gerekir. Eski filtre sökülür, yeni filtre takılır, karter contası değiştirilir, mıknatıs temizlenir ve kapak temiz bir şekilde yerine takılır. Ardından aracan uygun tip ATF sıvısı doldurulur.

Tüm bu işlemler şanzıman kaçırma problemini çözmemişse, şanzıman pompası arızalıdır veya vites değiştirmeyi önleyen farklı bir basınç sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

Arızalı bir pompa kötü bir haberdir. Çünkü şanzımanın indirilerek tamir edilmesi ve pompanın değiştirilmesi gerekmektedir.

 

Hatalı Basınç Düzenlemesi ve Kontrolünün Neden Olduğu Şanzıman Kaçırması

Otomatik şanzımanın içindeki iç basınç, bir basınç regülatörü veya basınç solenoid valfleri tarafından kontrol edilir. Özel şanzıman arıza tespit cihazları ile bu durum kontrol edilebilir. Şanzımana bir basınç göstergesi takılır ve motor rölantide çalışırken, çeşitli vites konumlarında basınç değerleri alınabilir. Herhangi bir vites konumunda basınç değeri düşük çıkarsa bu durum arıza göstergesidir. Arıza, basınç regülatörü, solenoid valf veya sensörünün değiştirilmesi ile düzeltilebilir. Tabii ki bu iyi niyetli bir yaklaşımdır. Arızanın düzeltilmesi çoğu zaman şanzıman değişimine kadar gidebilir.

 

Otomatik Şanzıman Tamiri

Otomatik şanzıman arıza teşhisi veya tamiri söz konusu olduğunda araç sürücüleri zor durumda kalmaktadır. Çünkü şanzımanlar çok karmaşık yapıdadır ve ustalarımız tarafından çok iyi anlaşılmamıştır. Genellikle çok kilometre yapmış bir şanzımanda arıza yaşandığında tamirden ziyade yenisi ile değiştirilmesini önerirler. Çünkü daha önce yaşadıkları tecrübelerden biliyorlar ki tamir etmek geçici bir çözümdür ve kısa sürede şanzıman yeniden arıza yapacaktır. Er veya geç başka bir şanzıman sorunuyla araç sahibi tekrar kapısını çalacaktır.

Şanzıman sorunu yaşayan birçok sürücü çözümü ucuz yöntemlerde arar. Örneğin şanzıman katkı maddeleri gibi. Katkı maddeleri eski şanzımanlardaki kaçakları etkilemede işe yarayabilir. Ayrıca aşınmalara karşı ek bir koruma sağlayabilir. Ancak şanzımanda ciddi bir arıza varsa asla bir işe yaramazlar. Mucize olmadığı sürece...

Otomatik şanzımanınız yolun sonuna ulaştıysa durumu kurtarmak için sadece birkaç seçeneğiniz vardır. Bunlardan en pahalısı yeni bir şanzıman almaktır. Bir diğeri eski şanzımanın revize edilmesidir. Sonuncusu ise eski şanzımanı elden çıkarıp, iyi durumda çıkma bir şanzıman bulmaktır.

Çıkma bir şanzıman karlı olabilir. Ancak test edilmiş ve çalışır durumda olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca mutlaka garantisi olması gerekmektedir. Çıkma şanzımanlara genellikle 30 gün ila bir yıl arası garanti verilmektedir. Ayrıca, düşük kilometrede bir aracın şanzımanı olmasına dikkat ediniz.

Şanzıman revizyonları da oldukça pahalı işlemlerdir. Bu yöntemi seçmişseniz mutlaka en az bir yıl parça ve işçilik garantisi almalısınız.

5 Yorum

Avatar
Ahmet
12-09-2023 | Kayseri

Ford focus 2004 model comfort focus 1 arabamın ikinci vitese geçerken arabanın gazı birden yükseliyor vitese öyle geçiyor. Bu genellikle arabaya yeni bindiğimde oluyor bir müddet sonra düzeliyor. Yola gideceğim bir sıkıntı olur mu acaba cevabınızı bekliyorum. Çok tşk ler ediyorum.

Avatar
Batuhan Sarı
16-03-2022 | İstanbul

Reno clio 1999 model aracım var şanzıman tamiri yapıldı araç vites kaçırma problemi var sorunu nedir?

Avatar
Atalay Erdem
03-01-2022 | Ankara

2009 Honda Civic marka aracım var. Aracım birinci vitesten ikinci vitese geçerken kaçırma yapıyor nedeni nedir?

Avatar
Hakan
14-08-2021 | Kırşehir

2008 Hyundai Era var bende otomatik uzun yolculuk yaptım sonra ileri ve geri kaçırma başladı ara ara sorun ne olabilir iyi günler.

Avatar
Atilla
02-02-2020 | Sinop

Merhaba bende Kia Sorento var. İleri yani D de kalkarken sorun yok ama R de rampada ileri kaçıyor. Yağ seviyesi çalışırken düşük ama stop durumunda normal. Şimdi bu yağ eksik mi normal mi? Eğer eklemek gerekiyorsa nasıl ekleme yapılmalı teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.