• 16-11-2019
  • 5 dak
  • 15930
  • 4

Direksiyon Pompası Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Direksiyon pompası nedir? Nasıl çalışır? Döner valf, torsiyon çubuğu nedir? Hidrolik direksiyon pompası arıza belirtileri nelerdir?

Direksiyon simidi, sola veya sağa bir manevra yapmamıza yardımcı olur.  Büyük hacimli bir aracı hareket ettirmek için uygulanması gereken kuvvet miktarını düşünün ve ardından tüm bu kuvveti kendi ellerinizle uygulamak zorunda kaldığınızı hayal edin. Çok zor gibi görünüyor değil mi?

Hidrolik direksiyon teknolojisinin yaratılmasının tam olarak nedeni budur. Araçlar geliştikçe ve büyümeye başladıkça, daha büyük lastikler piyasaya sürüldü, daha büyük motorlar eklendi ve direksiyon işi daha da zorlaştı.

 

Hidrolik Direksiyon Pompası Nedir?

Hidrolik direksiyonlar, hidrolik direksiyon pompasıyla çalışır. Bu pompa özel bir hazneden özel bir sıvı toplar ve direksiyon dişlisini döndürmek için basınç uygular. Bu da tekerleğin çok çaba harcamadan dönmesini sağlar.

Paletli (kanatlı) pompa olarak da adlandırılan hidrolik direksiyon pompası, hareketini bir kayış ve kasnak vasıtası ile motordan alır. Görevi; hareket enerjisini hidrolik enerjiye dönüştürerek sistemin ihtiyaç duyduğu yüksek yağ basıncını oluşturmaktır. Bu sayede sürücünün direksiyon simidini kolayca çevirmesi sağlanır.

hidrolik Direksiyon pompası nedir?

Hidrolik Direksiyon Pompası Nasıl Çalışır?

Direksiyon için hidrolik güç kanatlı bir pompa tarafından sağlanır. Kanatlar döndükçe haznedeki hidrolik sıvıyı düşük basınçta emer ve yüksek basınç ile çıkış hattına basar. Pompanın sağladığı akış miktarı motor devrine bağlıdır. Pompa, motor rölantide çalışırken yeterli akışı sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Sonuç olarak, motor devri arttıkça pompa gerekenden çok daha fazla sıvıyı harekete geçirir. Bu gibi durumlarda basıncın çok fazla yükselmesini önlemek için pompa "basınç kontrol valfi" ile donatılmıştır.

Hidrolik direksiyon pompası nasıl çalışır?

Döner Valf Nedir?

Hidrolik direksiyon sistemi sürücüye sadece direksiyon simidine bir kuvvet uyguladığında yardımcı olmalıdır. Sürücü herhangi bir kuvvet uygulamıyorsa ve düz bir çizgide sürüşe devam ediyorsa herhangi bir yardım sağlamamalıdır. Direksiyon simidindeki kuvveti algılayan mekanizmaya "Döner Valf" denir.

 

Torsiyon Çubuğu Nedir?

Döner valfin kilit noktası "Torsiyon Çubuğu"dur. Torsiyon çubuğu, direksiyona kuvvet uygulandığında bükülen, ince bir metal çubuktur. Çubuğun üstü direksiyon simidine, alt kısmı ise pinyon veya sonsuz dişliye (tekerlekleri döndüren) bağlanır. Torsiyon çubuğundaki tork miktarı, sürücünün tekerlekleri döndürmek için uyguladığı tork miktarına eşittir. Sürücü tekerlekleri döndürmek için ne kadar kuvvet uygularsa, torsiyon çubuğu o kadar fazla bükülür.

Hidrolik Direksiyon Sistemi Nedir?

Direksiyon Pompası Arıza Belirtileri

Hidrolik direksiyon pompası hem mekanik hem de elektrikli ekipmanlardır ve bu nedenle aşırı kullanım nedeniyle zamanla verimliliğini kaybedebilir.

Arızalı direksiyon pompasının bazı belirtileri vardır. Bu belirtileri bilmek tamircide işinizi kolaylaştırır. Eğer bunlardan birisi sizin aracınızda varsa, direksiyon pompasını ve sistemini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.

 

1. Direksiyonu Çevirirken İnleme Sesi

Direksiyonu çevirirken bir inleme sesi duyuyorsanız, hidrolik direksiyon sisteminizde bir sorun var demektir. Direksiyon pompası arızalı olabilir veya hidrolik yağı eksiktir. Hidrolik yağını en kısa sürede tamamlamanız gerekir. Yağın çok uzun süre eksik kalması tüm direksiyon sistemine zarar verir.

2. Direksiyonun Yavaş Tepki Vermesi

İşlevselliğiyle ilgili bir sorun olduğunda direksiyon simidi hareketlerinize cevap vermeyecektir. Tekerleklerin hiç dönmediğini veya dönüşünün olması gerekenden daha uzun sürdüğünü hissedersiniz. Eğer sürat yapıyorsanız ve ani manevraya ihtiyacınız varsa bu durum tehlikeli olabilir. 

3. Direksiyon Sertleşmesi

Direksiyonda sertleşme mevcutsa direksiyon pompasından şüphelenebilirsiniz. Tüm bunlara inleyen bir ses eşlik ediyorsa ihtimal daha da kuvvetlidir. Bu durum, direksiyon pompası arızasının en son aşamasıdır. Bu tip arızalar genellikle pompanın değiştirilmesi ile sonuçlanır.

4. Araç Çalışırken Ciyaklama Sesi

Arızalı bir direksiyon pompası, araç çalışırken ciyaklama ve gıcırtı sesleri ile de kendini belli eder. Keskin virajlarda duyulan bu ses, bazen araç ilk çalıştırıldığında bir dakika boyunca duyulabilir. Böyle bir durumda kaputu açın ve inceleyin. Direksiyon pompası kasnak kayışının kayıp kaymadığını kontrol edin.

5. Arabanın Altında Kırmızımsı-Kahverengi Sıvı Birikintisi

Hidrolik direksiyon pompası gövdesindeki veya rezervuardaki bir çatlaktan hidrolik kaçırıyor olabilir. Aynı zamanda hidrolik sızıntısı direksiyon kutusu, hortumlar ve diğer hatlardan kaynaklanabilir. Aracın altındaki kırmızımsı su birikintisi genellikle direksiyon pompasını işaret eder. Pompanın en kısa zamanda kontrol ettirilmesi gerekir. Büyük ihtimalle pompanın değiştirilmesi gerekecektir.

Hidrolik direksiyon pompasıyla ilgili en büyük sorun sıvı kaybıdır. Pompanın içindeki sıvı eksik ise her türlü problemi yaratır. Bu nedenle ilk yapmanız gereken hidrolik sıvısının kontrolü olmalıdır. Bunun dışında, pompanın elektrik akışını kısıtlayan ve düzgün çalışmasını engelleyen elektriksel bir arıza meydana gelmiş olabilir.

4 Yorum

Avatar
Emre
07-06-2022 | Düzce

Araç 2500-3000 devire gelince inleme sesi geliyor. Servise götürdüm direksiyon pompası değişecek dedi.

Avatar
b.k
27-10-2021 | Karabük

Müthiş açıklama, teşekkür ederim.

Avatar
Şenol Uyar
12-02-2021 | Bursa

Direksiyon sağa sola çevirirken araçta rolantide dalgalanma oluyor: Bunu usta direksiyon pompası ceren'in olduğu için ondan yapabilir dedi ondan olabilir mi?

Avatar
Kemal
02-02-2020 | Aydın Nazilli

Ford Transit 97 model sabahları veya soğuk iken sağa dönmüyor. İlk sağa çevirip sonra sağa çevirirsen hafif takılma yapıyor. Nedeni ne acaba teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.