• 01-11-2014
  • 2 dak
  • 12880
  • 8

Supap Erimesi Nedir?

Supap erimesi nedir? Motor supapları neden erir? Supap erimesine karşı ne gibi önlemler alınabilinir? Supap yağlama sistemleri işe yarıyor mu? Sorulara cevap arıyoruz...

LPG'de supap erimesi, özellikle yeni nesil Euro5 araçlarda en çok karşımıza çıkan sorunlardan birisidir. Peki neden LPG'de supaplar erir.

Çelik alaşımlı supaplar artık yerini daha çevreci ve temiz salınım yapan magnezyum supaplara bırakmaktadır. Euro5 motorların tamamı magnezyum alaşımlı motorlardır. Motorun hareketli parçaları ne kadar hafif olursa daha az enerji ile daha fazla güç üretir. Magnezyum, motor komponentlerini hafifleterek yakıt sarfiyatını düşürmekte ve karbon salınımını azaltmaktadır. Ancak LPG'li araçlarda magnezyum alaşımlı supaplar 20 bin km. gibi kullanım sürecinde erimeye başlar. Bu süre bazı araçlarda 50 bin km. ye kadar uzayabilmektedir. Araçların markalarına göre supap alaşım oranları değişmektedir.

Madem Supaplar LPG'de Eriyor Neden Magnezyum Üretiliyor?

Otomotiv üreticileri araçları benzinde kullanılmak üzere tasarlamaktadır. Benzin kullanan bir aracın motorunda oluşan sıcaklık magnezyum supaplarda hiçbir sorun oluşturmaz. LPG benzine göre daha yanıcı bir yakıt olduğu için motor daha yüksek ısılara maruz kalır. Eski nesil araçlarda kullanılan çelik alaşımlı supaplar bu ısıya daha uzun süre dayanabilsede, magnezyum supaplar kısa sürede zarar görmektedir.

Çelik 1500 °C de erimeye başlar. Magnezyumun erime noktası  ise 650 °C dir. LPG kullanmaya başlayan bir aracın motor sıcaklığı artacağından dolayı zamanla supaplar zarar görmeye ve erimeye başlar. Hele ki aracınızı sürekli yüksek devirlerde kullanıyorsanız harareti daha da arttıracağınızdan erime çok daha kısa sürede meydana gelecektir.

Alternatif Çözümler Nelerdir?

Euro5 araçlarda LPG'de supap erimesi teknik ve teorik olarak artık kabul edilmiş durumdadır. Çare olarak supap yağlama sistemleri üretilmiş, sorunu kesin olarak çözmemekle birlikte erime sürecini geciktirmektedir.

Manuel ve elektronik olarak üretilen bu sistemler belli aralıklarla supaplara yağ göndererek soğutma vazifesi görmektedir.

Yüksek devirlerde aracı benzinle kullanmakta erimeyi geciktirecek alternatif olarak görülebilir.

Subap Erime LPG

Supap Erimesinin Belirtileri Nelerdir?

Supap erimesinde sorunlar yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.

  • Aracınız tek marşta çalışmamaya başlar,
  • Rölantide titreme ve sarsıntılar,
  • Performans kaybı ve aracın çekişten düşmesi

8 Yorum

Avatar
Ezgi
12-04-2021 | Mersin

Arkadaşlar merhaba aracımda bazen gaz sıkıntısı oluyor gibi. Bazen tekliyor kalkarken dizel araba da böyle bir sıkıntı olur mu acaba teşekkürler.

Avatar
Halil İbrahim Görgün
08-02-2018 | Eskişehir

2017 model Astra J sedan benzinli arabama LPG sistemi taktırmayı düşünüyorum. LPG ile beraber subap erimesini beklemeden çelik subap dönüşümünü yapsam daha iyi olur mu acaba?

Avatar
48 neco
05-11-2017 | Muğla

Selam arkadaşlar 2012 Kia Sportage eco1.6 LPG'li Atiker 57000 km araç aldım. Aracım şu an 60000 ve motordan birden ses gelmeye başladı. Sanki sibop veya LİFTER sesi yani Tofaş Doğan gibi tik tik diye ve ama performansında hiçbir sorun yok. Servise gittim kafayı yedirdiler yeni motor yapılacak ve 15 & 20 bin arası maliyet😣😣

Avatar
Serkan
22-08-2017 | Kocaeli

Selamlar benim 2000 model opel corsa aracım var arkadaşın dediği gibi benim aractada sorun var ilk marsta gec alıyor ve rölantide titreme arac 165 binde acaba siboplarında mi sorun buji ler yeni

Avatar
Burhan
23-06-2017 | Eskişehir

Konuyu çok güzel açıklanmışsınız. Teşekkürler.

Avatar
Hasan
14-04-2017 | Malatya

Benim 2003 model ford fiestam var. Arabamda aldığımdan beri açık hava filtresi var. İlk zamanlar iyiydi diyebilirim tek marşta çalışıyordu. Alalı 1 yılı geçti her eksiğini yaptım. Son zamanlarda çekişi düştü. Götürdüm Ford servisine açık hava filtresine baktılar çekiş bundan dediler. Baskı balata bitmiş ondan dediler. Arabanın baskıyı değiştim, bujileri değiştim, sente ayarı da yaptılar çekiş düzelmedi. Arabam bin devirden aşağıda rölantide sarsıntılı çalışıyordu. Bujilere baktılar 2 göze üste yağ kaçırıyordu. Contayı değişti, bujileri değişti titreme kesildi ama ilk başta 1200 devirden çalışıyor sonra bin devirden sabit çekiş ise aynı 2500 3000 devirde yığılıyor. Vites istiyor ama yığılıyor rampanın başında. 1. viteste kalkmıyor. Bu defa siboplarda dediler ama başka bi usta emme manifoldunda yada egzozda dedi. Sizce arabamın sıkıntısı ne olabilir. Araba satsan 22 milyar ben 6 milyar harcadım. Bi 6 daha harcarsam arabayı yakarım..

Avatar
Uğur
20-02-2017 | Eskişehir

Necmettin bey dediğiniz araca babam subap yağlamalı sistemli Atiker taktırdı. Ben şahsen taktırmamasını söyledim ancak beni dinlemedi. Gerçi araç benzinde iken yakıtı bana yüksek gelmişti. Aracı sıfır aldık daha 2000 km de. Şu an şehir dışı 20 krş lpg yakıyor. Yakıttan memnun ancak başına ilerde geleceklerden habersiz. Bu araçların motoru Euro 5 ve bu yüzden çoğu aksamı magnezyum alaşımlı. Magnezyum da lpg yi hiç sevmez. 20 ile 40 bin km arasında sübapları lpg ısısına dayanamayarak eriyecek. Lpg den elde ettiği tasarrufu sübapları değiştirerek harcayacak. Belki daha farklı sorunlar da yaşayacak. Benim aracım mitsubishi asx Toyota'dan aşşağı yukarı 1 litre daha az yakıyor. Bu sebepten lpg düşünmedim. En ucuz atiker ruhsata işlemeyle bana olan maliyetini yaklaşık 20000 km de amorti edecek. Birde sübap problemi çıkarsa bu 50 bini bulur. Ne benzinin konforundan nede bagajdan vaz geçip elinizdeki araca yazık etmeyin derim.

Avatar
Necmettin
16-02-2017 | Aydın

Merhaba arkadaşlar 2016 Toyota Corolla marka 1.6 e.6 motor aracım var. Bu araca Prins silver marka lpg bağlamak istiyorum. Bu aracın motoru subapları lpg ye uyumlumudur ve şehir içi 100 km kaç lt yakar ortalama. Şimdiden teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.