• 09-09-2018
  • 3 dak
  • 7593
  • 3

Krank Mili Devir Sensörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Krank mili devir sensörü nedir? Krank mili devir sensörü nasıl çalışır? Krank mili konum sensörünün görevi nedir?

Krank mili devir sensörü, bir aracın motorunda bulunan en önemli elektronik cihazlardan biridir. Bu sensöre, üst ölü nokta sensörü, krank mili pozisyon sensörü, krank  mili konum sensörü de denmektedir. Amacı, krank milinin dönüş hızını kaydetmektir. 1. Silindirdeki pistonun tam olarak hangi konumda olduğunu (üst ölü noktada mı alt ölü noktada mı) elektronik kontrol ünitesine (ECU) iletir. Motor kontrol ünitesi (ECU) daha sonra bu bilgileri ateşleme ve yakıt enjeksiyonunu düzenlemek için kullanır. Krank milinin durumu, verileri doğru toplayabilmesi açısından çok önemlidir. Eksantrik mili kayışının veya krank milinin yanında bulunur.

 

Algılama Fonksiyonu

Devir sensörünün içerisinde bir sabit mıknatıs ve etrafına sarılmış bobin bulunur, böylece sensör, manyetik alan değişimlerinde, voltaj oluşturan bir yapıya sahiptir. Manyetik alandaki büyük dalgalanma (sensör dişlisindeki eksik diş sebebiyle), sensörde büyük voltaj değişimine sebep olur. Bu, motor yönetim ünitesinin (EMU) dönme hızını hesaplamak için kullandığı alternatif bir akım (AC) sinyali verir. EMU bir tür motor bilgisayarıdır. Manyetik salınım, eksantrik milinin hızını ve konumunu belirlemede kullanışlıdır.

 

Düzensiz Pim Düzeni

Bazen, krank milindeki iki ardışık aralıkta bir pim mevcut olmayabilir. Krank milinde çift pimlerde olabilir. Bu düzenleme aracın modeline göre değişir. Pim bulunmayan bölümler "Üst Ölü Nokta" olarak adlandırılır. Bu, TDC'de bir sinyal değişikliği ile sonuçlanır. TDC, çeşitli motor zamanlama ölçümleri için birincil referans noktasıdır. Eksantrik mili ve ateşleme zamanlaması buradan belirlenir. TDC ayrıca, boşluklardan pistonlardan vanalara kadar zamanlamayı da düzenler.

Krank mili döndüğünde, eksik veya çift pimler bu noktalarda sinyalde dalgalanmalara neden olur. Bilgiler, TDC pozisyonuna göre EMU'ya geri gönderilir. Hız sinyalinin en yüksek voltajı, motor hızına göre değişir. Daha hızlı rotasyonlar artan gerilime neden olur. Motor rölantide iken, voltaj 10 volt kadar düşük olabilir, ancak yüksek hızda iken 100 volt'u geçebilir.

 

Arızalı Krank Mili Devir Sensörü

Yüksek motor performansını sağlamak için krank sensörü daima en üst seviyede olmalıdır. Hatalı bir sensör, EMU'ya yanlış veri gönderir. Bu, motorun tatmin edici bir performans göstermemesine neden olur. Aracınızın stop etmesine bile sebep olabilir. Krank sensörü düzgün çalışmadığında, EMU uygun ateşleme ve yakıtı sağlamak için belleğe güvenebilir.

Ancak, bu sadece geçici bir durumdur. Bunun nedeni, krank sensörünün EMU'da saklanan statik verilerden daha faydalı olan canlı verileri aktarmasıdır. Performansınız tatmin edici olmamasına rağmen, aracınız çalışmaya devam edecektir. Krank mili sensörünün durumunu belirlemek için elektronik ölçüm ekipmanı kullanmak gerekir.

Uygun motor performansını geri kazanmak için yıpranmış veya bozuk bir sensörün değiştirilmesi gerekir. Bu durumda, bir tamirciye danışmanız gerekecektir.

3 Yorum

Avatar
Batuhan B.
12-02-2021 | Tekirdağ

Gerçekten çok açıklayıcı bir yazı olmuş. Çoğu paylaşım sitesi, krank mili sensörünün arızalı olacağı durumlarda aracın asla çalışmayacağına vurgu yapmış ancak bu yanlış. Aracımın krank mili sensörü arıza yaptığında, aracım geç marş alsa dahi çalışıyordu, motor belirli bir devrin üstüne çıkamıyordu. Hala arızam devam etmekte, muhtemelen yarın sensör değişimini gerçekleştireceğim.

Avatar
Tülay
18-07-2020 | Zonguldak

Merhaba Ford Eskort aracım var benzinde ateşleme yapmıyor buji takımı ateşleme bobini herşeyi değişti ama arızayı bulamadılar. Elektrik diyorlar araç giderken benzin almıyor tekleme başlıyor istop ediyor yada uçak gibi hızlanıyor sensörden olabilirmi?

Avatar
Demir
25-02-2020 | İstanbul

1996 Kia sportage benzinli triger kayışı koptu sibobları eğdi rektefe yapıldı üst kapağa siboblar yenilendi toplandı şimdi araç marş basıyor ama araç çalışmıyor ateşleme yok araçta Ne yapmalıyım?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.