• 14-04-2020
  • 2404
  • 0
Ali Erdem Yardım İstiyor!

Yağ Yakma

  • İzmir
  • 2004 Opel Vectra C Kasa 1.6

Merhaba,

Araçta ekranda motor lambası yandı. Ustaya götürdüm dedi hava sensörü bozulmuştur. Sonra arabayı durdurup çalıştırdı siyah duman çıkardı araba. Usta dedi araba yağ yakıyor. Arabayı alalı 2 ay olacak. Aldığım adam bir yağ oranı söyledi onu koymadım. Usta dedi şundan koyalım daha iyidir, öyle yaptım. 2 aydan sonra araba ilk defa yağ yaktı. Nedeni neden olabilir? Teşekkürler bir de kaça kaç yağ koymam gerekir özel yağları varmıdır?

Uzman Görüşü

Merhaba,

2 ay gibi kısa bir sürede ilk defa bu olayı yaşamanız şaşılacak bir durum değildir. Aracınızın yaşı itibariyle bir miktar yağ yakması normal bir durumdur. Her aracın kullanma kılavuzunda yağ eksiltme toleransları mevcuttur.

Araçların yağ eksiltmelerinin önemli nedenlerinden biri eksantrik mili, krank mili, yağ pompası ve motor içerisindeki diğer conta ve keçelerden yağ kaçaklarının meydana gelmesidir. Diğer önemli bir neden ise motorda ana yatakların aşınmış veya hasarlanmış olmasıdır. Aşınma nedeniyle tolerans payları genişler; bu da piston ve segmanların kontrol edebileceğinden daha fazla yağa maruz kalmasına neden olur. Fazla yağ yanma odasına girerek yakıtla birlikte yanar. Segmanlarda aşınma meydana geldiyse, silindir ve piston arasında oluşan fazla tolerans segmanların görevlerini yaparak yağın süpürülmesine ve kartere dönmesine engel olur. Piston, silindir duvarı ve segmanlarda kalan yağ yanarak eksiltmeye sebep olur.

Yağ yakan aracın egzozundan genellikle mavi duman çıkar. Siyah duman yakıtın iyi yanmadığını gösterir. Bu nedenle motor yağında bir eksilme var mı kontrol ediniz.

Her araç sahibi 1000 km. de bir motor yağını mutlaka kontrol etmelidir.

Aracınız için 5W-30 sentetik motor yağı tercih edebilirsiniz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.