• 22-11-2022
  • 798
  • 0
Bek09 Yardım İstiyor!

Motor Suyuna Yağ Karışması

  • Muğla
  • 2000 Renault Europa 1.6 Benzin

İyi çalışmalar, öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için çok teşekkürler. Özetle.aracım hararetten conta değişimi oldu 500 km önce. Aracın yedek su deposunda aşırı yağ oluştu, tıpkı tahin gibi. Ayrıca radyatör de temizlenmişti conta değişiminde. Ustam yedek su deposunu temizledi ve tekrar kullan yine aynı olursa bakarız dedi. Radyötör temizlendi bir de içinde kalıntı yağlardan olabilir tekrar yaparsa bakarız dedi. Oring contadan kaçırma olabilir dedi. Size video atıyorum bi izlermisiniz bu kadar yağ olması mümkün mü suda? Contadansa bu ustaya tekrardan ücret ödenir mi yoksa kendi hatası mı ücretsiz mi yapması gerekir?

Uzman Görüşü

Merhaba,

Conta değişimi sonrası yapılan 500 km. uzun bir mesafedir. Hatalı conta değişimi, sorunların çok daha erken görülmesine neden olur. Conta tekrar yanmış veya küçük bir hata sonucu (contanın düzgün yerleştirilmemesi, üst kapağın düzgün taşlanmaması, orjinal parça kullanılmaması, vb. gibi) arıza zamanla büyümüş olabilir. Öncelikle aracınız kontrol edilmeli ve sorunun nedeni tespit edilmelidir. Yapılan işte ustanızın bir hatası varsa, sorumluluk almalı ve hiçbir ücret talep etmeden arızayı tekrar onarmalıdır.

Aracınızın tekrar conta yakıp yakmadığı basınç testi ile kontrol edilebilir. Silindir kapak contası hassas bir parçadır ve aracı yüksek devirlerde kullanmak, motora hararet yaptırmak deforme olmasına neden olabilir. Yanmış conta sızıntılara neden olacağından, kısa sürede aracın yağ veya su eksiltmesine ve hararetin yükselmesine neden olur. Contadaki hasar noktasına bağlı olarak yağa su karışması veya suya yağ karışması görülebilir. Dolayısıyla sıvı eksilmesi veya yükselmesi gibi belirtiler olacaktır. Egzozdan duman çıkması, bujilerin yağlanması gibi faktörlerde contanın hasar aldığına işaret eder. Ayrıca, yanma odasına yabancı maddeler karışacağı için araç hareket etmekte zorlanabilir ve stop edebilir. Bu belirtileri fark ettiğiniz an da aracı kullanmayı bırakmalı ve en kısa sürede tamirciye götürmeniz gerekir. Conta değişimi mutlaka orijinal parça kullanılarak yapılmalıdır.

Bununla birlikte, radyatör temizliği doğru yapılmadıysa, soğutma sıvısının kirlenmesi normal bir durumdur. Radyatör içindeki pas ve kalıntılar dökülerek, soğutma sıvısına karışır ve motor içinde devirdaim yaparak suyun rengini bulandırır ve soğutma sıvısının balçıklaşmasına neden olabilir. Radyatör temizliği profesyonel ustalar ve uygun ekipmanlar kullanılarak yapılmalı, yaklaşık 45 dakika boyunca kimyasal temizlik maddeleri motor ve makine arasında dolaştırılmalıdır. Ardından temiz su ile radyatör tekrar durulanmalı ve yeni soğutma sıvısı konulmalıdır.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.