• 11-10-2018
  • 26919
  • 3
Cengiz Bilgin Yardım İstiyor!

P0230 P1120 P1122 P1550 P0530 Arıza Kodları

  • Bartın
  • 2004 Opel Astra G Z16XE

Ustam merhaba,

Aracımda son bir aydır arıza anahtar lambası yanıp duruyor. Sabahları 4 ila 6 km gidince arıza lambası yanıyor ve aniden devir düşüyor, araç gaz yemiyor, çabuk devir almıyor. Elektrikçiye gittim bilgisayara bağladı p0230 p1122 p1550 p0530 p1120 hata kodlarını verdi. Usta klima müşürünü değiştirdi ama sorun devam ediyor. Aracımdaki sorun nedir? Ne yapmam lazım? Hangi ustaya gitmem lazım? Saygılar.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Sorunun devam etmesi çok normal çünkü ustanız sadece klima müşürünü değiştirmekle yetinmiş. Diğer arıza kodlarını görmezden gelmiş. Aracınızın verdiği arıza kodlarına göre aşağıdaki parçaları kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

 

P0230 Yakıt Pompası Röle Arızası

Arızalı bir röle yakıt pompasının çalışmasını engeller. Motor arıza lambasını yakar. Röleyi sökün ve sallayın. (Genellikle sigorta kutusunda bulunur) Rölenin içinde bir sallantı duyarsanız, röle bozuktur ve değiştirilmesi gerekir.

 

P1120-P1122 Gaz Pedalı Pozisyon 1. ve 2. Sensör Arızası

Gaz pedalında iki adet sensör kullanılır. Sensörün doğru çalıştığından emin olmak için ECU her iki sensörün değerlerini karşılaştırır. Sensörlerden birisi arızalansa dahi motor çalışmaya devam eder. Adından da anlaşılacağı gibi gaz pedalının konumunu ölçer ve pedala basma miktarını ECU'ya iletir. ECU'da bu oranı hesaplayarak gaz kelebeğini açar. Ayrıca enjektörlerin yakıt püskürtme oranları, bujilerin ateşleme zamanları ve eğer varsa turbo şarj basıncı da bu ölçüme göre hesaplanır. Sensör bozulduğunda gaz tepkimesi ortadan kalkar. Pedala basıldığında araçtan beklenen karşılığı alamazsınız. Cruise Control devre dışı kalır. Motor arıza lambası yanar. Öncelikle soketler kontrol edilmelidir. Arıza kodunu dikkate almak ve en yakın servise gidip kontrollerini yaptırmak gerekir.

 

P1550 Gaz Kelebeği Konum Sensörü Arızası

Gaz pedalında olduğu gibi gaz kelebeğinde de 2 adet sensör bulunur. Bunun sebebi güvenlik ve olası sapmaların önüne geçilerek, aracın çalışmasını garanti altına almaktır. Sensör arızalandığı zaman motor devri artar ve rölantide dalgalanmalar meydana gelir. Araç güçten düşer ve ani ivmelenmelerde kesinti meydana gelir. Motor arıza lambası yanar, gaz pedalına basıldığında tepkime vermez ve aracın yakıt tüketimi artar.

 

P0530 Klima Basınç Müşürü Arızası

Bu sensör klimadaki gazın basıncını ölçer. Gaz basıncı düşük/çok yüksek olduğunda veya gaz olmadığında klima kompresörünün çalışmasını engelliyor.

3 Yorum

Avatar
Enes
29-04-2022 | Yozgat

Merhaba benim aracım Opel Astra h 2005 aracımda arıza ışığı yanıyor arızalar ise 42052

Avatar
Aras
01-03-2022 | Kahramanmaraş

Merhabalar 2004 model Astra G aracım var. 2. vitesle normal hızla ilerlerken debriyaja bastığımda devir ibresi 0'a kadar iniyor ve istop ediyor, arıza lambasını yakıyor, rölanti sabit durmuyor, istop edecek dereceye kadar düşüp çıkıyor. Map sensörü dediler değiştirdim, EGR dediler baktırdım. EGR çalışıyor, gaz kelebeğine baktırdım temizdi. Bilgisayara bağlayınca Map sensörü, oksijen sensörü, egr veriyor ama voltaj düşük veya yüksek diyor. Stop edip çalıştırdığım zaman rölanti normale dönüyor, arıza da sönüyor. Ara sıra yapıyor, sürekli yapmıyor o yüzden arızayı bulamıyoruz.

Avatar
Murat
02-02-2020 | Ordu

Merhaba opel astra classic 2005 model aracımda aracı çalıştırdıktan sonra gaza basınca anahtar işareti çıkıyor. Bilgisayara bağladığımızda p0340 p0103 p2039 arızalarını veriyor. Siliyoruz gaza basınca tekrar lamba yanıyor. Motor da bana göre biraz sarsıntılı ve titreşimli çalışıyor. Bu nasıl bi yol izlemeliyiz çözüm için teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.