• 08-12-2023
  • 189
  • 0
Hakan Yardım İstiyor!

Otomatik Araba Vites Değişikliği

  • Antalya
  • Volkswagen

Merhaba. Arkadaşımın otomatik aracı seyir halindeyken vites koluna, kolum çarptı ve arabadan ses geldi. Hani manuelde debriyaja basmadan vites değiştirmeye kalkınca sert bir ses gelir ya öyle ya da boştayken gaza basınca ses gelir ya öyle bir ses geldi. Ne olduğunu anlayamadık panikten vites değisti mi bilemedik değiştiyse de R mi oldu yoksa boşa mı geçti bilemedik sadece o ses geldi araba sendelemedi. Sonra vites değişti sanıp tekrar hafif dokunduk vites koluna. D deydi baktığımızda. Panikten ne yaptığımızı bilemiyorum. Vites değişmediği için de bağırmış olabilir, R ya da boşa geçtigi için de olabilir. Arkadaş servisi aramış R olduysa iki üç aya şanzuman bozulur araba çöpe gider tamiri de olmaz demişler. Ne yapacağım böyle bir şey olabilir mi araba seyir halindeyken R olmuş olabilir mi?

Uzman Görüşü

Merhaba! Öncelikle sakin olmanız önemlidir. Otomatik şanzımanlarda seyir halindeyken vitesin yanlışlıkla değiştirilmesi oldukça nadir bir durumdur. Ancak yaşadığınız durumu daha iyi anlayabilmek ve potansiyel sorunu değerlendirebilmek adına aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Araç seyir halindeyken "R" (geri) vitesine geçerse genellikle araç aniden durur veya ters yöne hareket eder. Eğer aracınız normal bir şekilde seyir halinde devam ediyorsa, büyük olasılıkla vites değişmemiştir.
  • Vites kolunu kontrol ederek mevcut vites durumunu belirleyin. Eğer vites "D" (ileri) konumundaysa ve aracınız normal bir şekilde hareket ediyorsa, endişelenmeniz gereksizdir.
  • Sesin kaynağını belirlemeye çalışın. Ses, sadece bir ses olabilir ve aracın normal çalışmasıyla ilgili olmayabilir. Araç üzerindeki diğer bileşenlerden kaynaklanmış olabilir.
  • Bundan sonra vites koluna dikkatli bir şekilde dokunun ve panik yapmaktan kaçının. Eğer aracın normal bir şekilde çalıştığını gözlemliyorsanız, büyük olasılıkla bir sorun olmamıştır.

Aracınız seyir halindeyken R konumuna geçmiş olamaz. Eğer böyle birşey olsaydı, araç ani bir durma veya geri hareket etme eğiliminde olurdu. 2-3 aya kadar bozulur, araba çöpe gider, tamiri de olmaz diyerek sadece sizi korkutmuşlar.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.