• 23-11-2018
  • 178256
  • 16
Arif Yardım İstiyor!

Sarı Yay Lambası (Ön Isıtma Işığı) Neden Yanar?

  • İstanbul
  • 2011 Volkswagen Polo 1.2 TDI Trendline

Aracımda motorun arka kısmından turbo Egr olan arkadan bir yağ kaçağı var. Uzun yol yaptım mı yada araba yokuş gibi zorlandığında park ettikten sonra epey yağ akıtmış oluyor. Yokuşlarda yay işareti çıkıyor. Birkaç kullanmadan sonra DPF ışığı yanıyor. Acaba bir borudaki yırtık yada çatlak turbonun devre dışı kalmasına mı sebep oluyor. DPF doluyor. Bir süre temizledikten sonra DPF ışığı sönüyor. Cevabınız için tşk ederim.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Gösterge panelindeki sarı yay lambası dizel araçlarda bulunur ve genellikle araç kullanıcısına ön ısıtma yapıldığını haber verir. Kontak açıldığında, motorun kolay çalışmasını sağlamak için ısıtma bujilerini kızdırır. Lamba söndükten sonra araç kolayca çalıştırılır. Bu lamba sadece ısıtıma bujileri arızalandığında yanmaz. Egzoz sistemi, yakıt pompası gibi arızalarda lambanın yanmasını tetikleyebilir. Neden yandığını anlamak için arıza koduna bakmak ve ona göre çözüm yollarını araştırmak gerekir.

Fakat aracınızdaki sıkıntılara bakıldığında EGR ve DPF sorunları yaşadığınız anlaşılıyor. Partikül filtresinin, EGR valfinin tıkalı olması DPF ışığını yakar. Ya da Egzoz Gazı Sıcaklık Sensörü arızalıdır. Bu sensörden araç modeline göre değişmekle birlikte DPF öncesi, DPF sonrası ve turbo şarjda olmak üzere birkaç tane bulunabilir. Turbo Şarj Egzoz Gazı Sıcaklık Sensörü arızalandığında veya yanlış okuma yaptığında DPF rejenerasyon yapamaz. EGR sistemi devre dışı kalır. ECU hata kodu üreterek, gösterge panelinde arızayı sürücüye bildirmek için ön ısıtma (sarı yay) ışığını yakar.

EGR'de yağ olmaz. Tam yanmayan mazot EGR valfinde kurumlanmaya ve tıkanıklığa yol açar. Tıkalı ise contalardan yağımsı bir madde akıtabilir. Veya turbo intercoolere yağ basıyor olabilir. Intercoolerın içinde yağ varsa EGR'den geçer. Kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

16 Yorum

Avatar
Punnchop
31-07-2023 | Kırklareli

Arkadasim baya olmus ama ilerde birine yardımcı olacaksa egr arızasını tarif ediyorsun bende çok çektim bu konudan tabi usta değilim ustası daha iyi bilir...

Avatar
Yusuf
03-02-2023 | Yozgat

2013 model TDİ Jetta var bu sarı yay ışığı yanıp sönüyor dün bir kez yaptı bugünde yaptı arada yanıp sönüyor sebebini bilen varmı yardımcı olabilir misiniz?

Avatar
Kerim
11-10-2022 | İnegöl

Sarı yay ışığı hava filtre borusunun sonundaki parça hava sensörü arızalı hemen üsten gözüküyor kablo takılı turboyla alakası yok turbo borusunda ufak çatlakta olsa gene yanar. Hava basıncı titreme gaz yeme sorunu yapıyor.

Avatar
Hakan Bazır
24-09-2022 | İzmir

Bende de 2015 model 1.4 tdi polo var. Kızdırma bujisi işareti yandı, bir süre sonra söndü tekrar yandı, arabayı tamirciye götürdüm, söndürdüler turbo hortumu değişti 50 km sonra tekrar kızdırma bujisi ve motor lambası yandı. Çekiş çok kötü. Ne yapmalıyım Allah rızası için yardımcı olur musunuz?

Avatar
Faruk Aytop
26-08-2022 | İzmir

Aracım 2015 model 1.4 TDI comfortline Volkswagen Polo. Kızdırma buji ikazını 2.000 - 3.000 devir ve üzeri aracı sıkıştırdığımda yanıyor ve araç güç kesiyor gaz yemeye devam ediyor ama çok düşük bir performansta. Aracımın turbosunu 2 defa revize ettirdim, valfi değişti, egr iptal edildi yazılımı güncellendi neredeyse tüm sensörleri değişti fakat halen daha sorunu bulamadı ustalarımız... İkazı 2 ve üzeri kez yaktıktan sonra da motor ikaz yanıyor ve cihaz bağlayıp arızayı silmeden de sönmüyor. Konu ile alakalı ekstra ne yapabilirim yardımcı olacak olan varsa çok sevinirim çünkü yaklaşık 1 yıldır bu şekilde uğraşıyorum arabam ile.

Avatar
Cumhur Çetinalp
13-03-2022 | Mersin

Merhaba, turbo üzerinde wastegate var sensör değişmesi gerekir. Hava sensörü biraz pahalı bir parça yandığında aniden hız düşmesi, gaz tepki vermemesi bundan kaynaklanır. Sakın turboyu söktürmeyin bu parça değişmeli. Yanlış hatırlamıyorsam arıza kodu 22 idi turbo servislerine götürün mutlaka.

Avatar
Sinan
10-12-2021 | Van

Bende transpoter 2014 var biraz yol yaptıktan sonra bu ışık yandı araç devirden düştü, hız düştü ama egzoz kırık

Avatar
Kerim
05-07-2021 | Kayseri

Aracım doblo 2005 Multijet. Sabah ilk çalıştığında aracın sarı yay işareti 1 dakika falan yanıp sönüyor. 5-6 kilometre gidip durunca kontağı kapatıyorum. 5 dakika sonra tekrar binip çalıştırınca akü basıyor ama çalışmıyor ancak vurdurarak çalışıyor sorun nedir acaba?

Avatar
Emre
11-02-2021 | Afyonkarahisar

Selamın aleyküm 2011 1.6 tdi caddy var seyir halindeyken 100 km hızı geçince sarı yay işareti yanıp sönmeye başladı bunu bi kez ben kullanırken yaşadım bi kac kez de babamda olmuş sizce sorun neden kaynaklı çekişte vs hiç bir sorun fark etmedim)

Avatar
Sedik
13-09-2020 | Antalya

Bende de aynı problem var. Sarı ışık yanınca araç çekişten düşüyor.

Avatar
Neco
27-05-2020 | Kırıkkale

Selam t5 transporter 1.9 2005 model. Aracımda sarı yay şeklindeki ikaz lambası hareket halinde yanıp sönmeye başladı araç kendi stop etti. Bir daha çalışmadı. Usta motor kumanda arızası var dedi. Anahtarla araba üzerindeki kumanda merkezi birbirini görmüyor dedi. Kapılar kilitleyip 10 dakika beklememizi söyledi. 10 dakika sonra çalıştı. Bu arıza tam olarak nedir tamiri mümkün mü?

Avatar
Ali köşkeroğlu
18-02-2020 | Adana

Sarı yay gösterge yanıyor araç 2004 jtd doblo adanada nerde çözüm bulabilirim şimdiden teşekkürler.

Avatar
Yasin
02-02-2020 | Fransa

Araç 2011 model Tiguan otomatik vites. Turbonun kenarından duman çıkıyor ara ara klimayı açıncada arabanın içi kokuyor eksoz dumanı gibi neden olabilir teşekkür.

Avatar
Kenan
28-10-2019 | Karadeniz

Bendede sarı yay yanıp sönüyor. Motor çekişten düşüyor, gaz yemiyor. Araç 2015 caddy.

Avatar
Mustafa
22-09-2019 | Trabzon

Aynısı benimde yay lamba yakıyor. Bazen arada bir. Turbo ayarı yaptım yok, turbo wastegate değiştim yok, solenoid n75 valf değiştim yok, basınç sensörü değiştim yok, yazılım sildim yinede yandı. Arıza kodu p2563 ciğerim yanıyor. Biçaresi varmı? Hangi ustaya gittimse netice alamadım...

Avatar
Emin Tayyar
22-09-2019 | Kayseri

Aracım 2008 model Ford Connect. Yolda seyir halindeyken ısıtma bujisi lambası yanıyor ve araç stop ediyor. Bana bir yardımcı olursanız sanayide bir ustaya götüreceğim fakat önce bir araştırma yapıyım dedim şimdiden tşk ederim.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.