• 20-04-2024
  • 75
  • 0
Muzaffer Çalık Yardım İstiyor!

Yağ Eksiltme

  • Kayseri
  • 2016 Kia Sportage T Gdi

Merhabalar. 2016 Model Gt Line Prestige aracım var. Geçenlerde servis geri çağırma kapsamında aradı ve gittim. Sigorta değişti sonra ücretsiz check up yaptılar. Aracın yaklaşık 1.5 litre yağ eksiği olduğunu söyledi serviste ki görevli. O ana kadar araç ile ilgili hiçbir anormal veya olumsuz bir durum yaşamadım. Usta öyle diyince çok şaşırdım çünkü bakım yaptıralı 4 bin km olmuştu. Yani 4000 km de yaklaşık 1.5 litre yağ eksilmiş. Bir işlem yaptırmadan çıktım. Kontrol ettim kendim gerçekten eksik 1 litre 5 30 yağ alıp ekledim. Şimdi araç 4 yıldır ben de 170 bin km de. Kendimce kontrol ettim. Duman atma yağ kaçağı çekil motor sesi vb gibi kontrollerde bir sıkıntı yok. Başta da yazdığım gibi o ana kadar bir olumsuzluk yoktu. Gerçi hala yok. Bir kaç usta dolaştım. Kimisi hemen motor indirecek. Kimisi turbo dedi. Bir usta Pcv Valfidir dedi. Hepsi kontrol etti aracı ama görünen hiç bir emare bulamadılar. Ki zaten duman atma üfleme filan hepsine baktılar. Bir usta ise belirli bir km den sonra yağın bir tık kalınlaştıralım dedi. Yani 5 30 yerine 5 40 koyalım öyle deneyelim dedi bana da mantıklı geldi. Sizin yorumunuz nedir acaba?

Uzman Görüşü

Aracınızın yağ seviyesinde belirgin bir düşüş yaşanmasına rağmen herhangi bir olumsuz belirti olmaması gerçekten de ilginç. Bu durum, yağın bir şekilde harcandığını veya sızıntı olduğunu düşündürebilir. Ancak, dediğiniz gibi duman atma veya yağ kaçağı gibi belirgin işaretler yoksa, sorunun kökeni daha karmaşık olabilir.

Pcv valfinin ya da motor yağı viskozitesinin bir rol oynayabileceği fikri makul görünüyor. Pcv valfi, motorun içindeki basıncı düzenler ve yağın yanma odasına gitmesini önler. Eğer Pcv valfi arızalıysa, yağın yanma odasına geçmesine veya tüketilmesine neden olabilir. Bu nedenle, bu valfin kontrol edilmesi ve gerekiyorsa değiştirilmesi önemli olabilir.

Motor yağı viskozitesinin değiştirilmesi de bir çözüm olabilir. Belirli bir kilometre sonrasında motor yağının kalınlaşması veya incelmesi normaldir. Dolayısıyla, daha kalın bir yağ kullanmak, yağın daha iyi koruma sağlamasına ve azalmasını önlemesine yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, aracınızın kilometre ve yaşına bağlı olarak, motorun normal çalışma koşullarında az miktarda yağ tüketimi normaldir. Ancak, 1.5 litrelik bir yağ eksikliği, normal kabul edilebilecek bir miktardan fazladır. Belki de detaylı bir yağ basıncı testi veya motor içi muayene gerekebilir. Bu nedenle, sorunun kökenini tam olarak belirlemek için birkaç farklı uzmandan görüş almanız faydalı olabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.