• 18-03-2017
  • 11391
  • 1
Mustafa Öztürk Yardım İstiyor!

Tucson Hangi Marka LPG Taktırmalıyım?

  • Adana
  • 2016 Hyundai Tucson

Aracıma hangi marka gaz taktırmamı önerirsiniz? Bir de fiyat kazanç oranını kıyaslama yaparak değerlendirirseniz memnun olurum.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Gelişen otomotiv teknolojisine paralel birçok LPG markası AR-GE çalışmalarını tamamlamış olup, GDI motorlu araçlara da montaj yapılabilmektedir. Bu araçlara iki tip montaj şekli uygulanabilmektedir. Bunlardan biri "karma" olarak adlandırılan, yani duruma göre hem benzin, hem de LPG kullanan LPG sistemleridir. Prins, BRC, Lovato, Zavoli, Romano, Landirenzo, Gasitaly, Vialle gibi birçok markanın uygun kitleri bulunmaktadır.

Diğeri ise sıvı LPG sistemidir ve aracın benzin enjektörlerini kullanarak LPG'yi direkt sıvı olarak yanma odasına gönderir. Vialle, Prins markalarının uygun kitleri bulunmaktadır.

Tasarruf oranı taktıracağınız sisteme göre değişir. Sıvı LPG sistemleri direkt gaz ile çalışabildiğinden tasarruf oranı daha yüksektir. %40-45 oranında yakıt tasarrufu sağlamak mümkündür. Ayrıca bakımlar daha uzun aralıklarda yapıldığından (25.000 km.) bu da ekstra bir getiri sağlar. Fakat 2500 Euro gibi çok yüksek fiyatlara montajı yapılmaktadır. Karma sistemlerde ise montajcılar tasarrufun %30-35'e kadar çıktığını söylese de iyi hesap yapan kullanıcılar %25 tasarruf elde ettiğini söylemektedir. Karma sistemler %25 benzin, %75 LPG tüketim mantığı ile çalışır. %35 tasarruf normal sıralı sistemler için geçerli bir değerdir. Bugün Ankara'da benzinin litresi 5.18 TL, LPG'nin litresi 3,00 TL civarında satılmaktadır. Bütün LPG sistemleri benzine göre %10 daha fazla yakıt tüketir. Örneğin 100 km. de 10 litre benzin tüketen bir araç 11 litre LPG tüketir. Yani 100 km. de benzinde 52 TL harcanırken, LPG'de 33 TL harcanmaktadır. İlk çalıştırmalarda da bir miktar benzin tüketimi mevcuttur. %45-50 tasarruf diyenler; Bu durumda LPG pompa fiyatı benzinin yarısı olsa bile %50 tasarruf sağlamak mümkün değildir.

1 Yorum

Avatar
Deniz
04-07-2017 | Mersin

Tucson turbo elit aldım. Tüpçüm sıralı sistem yani sadece başta benzin almakta. Bunu takalım diyor sizce doğru mu?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.