• 24-10-2017
  • 2181
  • 0
Ekşi06 Yardım İstiyor!

Araç Viteste mi Boştamı Az Yakar?

  • Ankara
  • 2005 Opel Vectra

Aracım viteste iken 1500 devirden yüksek ise gazdan çektiğimde yakıt tüketiminin 0.0 L/km olduğunu görüyorum. Boşa attığımda ise 0.7-0.9 L/saat gösteriyor. Arkadaşım aracın viteste iken yakıt yakmadan ilerlemeyeceğini, mutlaka yakıt yaktığını söylüyor. Bu konuyu açıklayabilir misiniz?

Uzman Görüşü

Merhaba,

Cut-off teknolojisine sahip yeni nesil araçlar viteste iken gaz pedalına basmadığınız sürece (yokuş ya da düz yol farketmez) yakıtı keser. Yol bilgisayarında da yakıt tüketimi sıfır olarak görünür. Motorun devri kritik olana kadar (1500 d/d altında düşene kadar) yakıt tüketimi olmayacaktır. Bu durum ECU tarafından kontrol edilir. ECU motorun ihtiyacı olan yakıtı hesaplar ve ona göre yakıt gönderir. Boşa atılınca ise tüketim (rölanti devrindeki gibi) 0,4-0,6 arasına çıkacaktır. Boş viteste motorun hareketi yakıt ile sağlanr. Hareket halinde ise gaza basmasanız bile tekerleklerin ürettiği enerji motoru (yakıt tüketmeden) bir süre çalıştırmaya devam eder. Boşa attığınız taktirde motora "kendi başının çaresine bak" komutunu verirsiniz.

Vitesi boşa atmak yakıt tüketimini azaltmayacağı gibi tüm yükü frenlere bindirecektir. Bu da hem balataların çabuk aşınmasına, fren tertibatının yıpranmasına hem de güvenlik sorunlarına sebep olacaktır. Her ne sebeple olursa olsun sürüş esnasında asla boş vites kullanılmamalıdır. Özellikle Start & Stop teknolojisine sahip otomobillerde bu durum arızaya sebep olabilir. Çünkü yokuş aşağı boş vitese alınınca aracın ECU'su  rölantide beklediğini sanacak ve motoru stop ettirmeye çalışacaktır. Başaramayınca da arıza uyarısı verecektir. Boş vites sadece park halinde ve aracın çalışmadığı, iteklenmesi ya da çekilmesi gerektiği durumlarda kullanılır.

Cut-off: Ayağınızı gazdan çektiğinizde motora yakıt akışını keser.

 

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.