• 02-01-2019
  • 2599
  • 0
Mehmet Yardım İstiyor!

Egzoz Neden Donar? Egzoz Donma Problemi

  • Ardahan
  • 2011 Seat Leon 1.2 TSI Benzin

Eksi havalarda aracımın egzozunda donma problemi gerçekleşmekte ve aracım çalışmamaktadır. Sorun neden kaynaklanmaktadır ve neler yapmam gerekmektedir?

Uzman Görüşü

Merhaba,

Donma probleminin olması için egzozun içinde su olması gerekir. Su ise egzoza iki yoldan girebilir. Birisi dış etkenler diğeri ise motor iç problemleridir.

Dış etkenler; yağışlı havalarda oluşan kar ve yağmur suyu birikintileri egzoz sistemine kaçabilir. Ayrıca, egzoz seviyesinin üzerinde bir su birikintisinden geçmek, aracı yıkatırken egzoz borusuna su tutmak, egzoz içindeki elyafların ıslanmasına ve donmasına neden olabilir. Haylaz bir çocuğun egzoz borusuna kar doldurması da düşünülmesi gereken bir konudur. Ya da şiddetli bir tipi karı egzoz borusuna göndermiş olabilir.

Motordan kaynaklı sorunlar ise; soğutma suyunun yanma odasına karışmasıdır. Yanma odasına karışan su, buhar olarak egzoz sisteminden dışarı atılır. İçine su katılmış kalitesiz yakıtta aynı duruma neden olur. Bu durumda aracın sürüş konforu tamamen değişir ve çok belirgin performans düşüşü, tekleme, hararet yükselmesi gibi yan etkileri vardır. Aracın soğutma suyunu kontrol ederek su eksiltip eksiltmediğini görebilirsiniz. Bu durumda egzozdan su çıksa da, boruyu tıkayacak kadar abartılı değildir.

Özellikle soğuk havalarda tüm araçların egzozundan bir miktar su ve buhar çıkabilir. Bu normal bir durumdur. Özellikle kısa yolculuklarda, egzoz sistemi yoğuşmayı buharlaştıracak kadar ısınmaz. Egzoz sistemindeki su damlacıkları zamanla paslanmaya neden olur. Su birikimi fazla ise, eksi derecelerde donarak egzoz çıkışını tıkayabilir. Bu da aracın çalışmamasına neden olabilir.

Ayrıca egzoz manifoldunda veya borularında çatlaklar, delikler olabilir. Araç sürüş esnasındayken yağmur ve kar suyunu küreyerek bu çatlaklardan içeri alabilir. Doğrusu bana en mantıklı seçenek bu geldi. Egzoz sisteminizi bir egzoz ustasına kontrol ettirmeniz gerekir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.