• 20-11-2023
  • 276
  • 3
Enver Yardım İstiyor!

Triger Kayışı Değişimi Sonrası Uğultu Sesi

  • Sivas
  • 2005 Volkswagen Golf5 1.6 FSI

Merhabalar, aracın yaklaşık 6 ay önce triger ve baskı balata seti değişti. Aracın çekişinde problem yok lakin araç triger değişiminden sonra dizel gibi çalışıyor ve araçta triger tarafından lık lık diye bir ses geliyor, uğultulu çalışıyor sanki ses sistemi parazit yaparda hoparlörden gelen ses gibi. Hangi ustaya gösterdiysem sesi normal diyor gönderiyor. 8 yıldır araç bende böyle bir ses yoktu hatta araç çalışmıyor diye marşa basılacak sessizlikteydi lütfen yardım :(

Uzman Görüşü

Merhaba,

Triger kayışı değiştikten sonra yaşanan uğultu sesinin birkaç farklı nedeni olabilir. Maddeler halinde sıralamak gerekirse:

  • Triger kayışı ile birlikte mutlaka devirdaim pompası ve V kayışı da değiştirilmedir. Bu, düzgün bir senkronizasyon için önemlidir. Ayrıca, bu iki parça da triger kayışı ile birlikte ömrünü tamamlar. Bu sayede ekstra bir işçilik ödememiş olursunuz.
  • Triger kayışının doğru gerilimde olması önemlidir. Eğer kayış çok sıkı ya da çok gevşek ise uğultu sesine neden olabilir.
  • Kasnaklar ve bilyeler kontrol edilmelidir. Eğer bu parçalarda bir problem varsa, sürtünme veya uğultu sesine neden olabilir.
  • Triger kayışı değiştirilirken kalitesiz veya uyumsuz bir kayış kullanılmış olabilir. Kalitesiz malzemeler veya uyumsuz parçalar sürtünme ve gürültüye neden olabilir. Bu nedenle, orijinal ekipman üreticisinin önerdiği kalitede ve uyumlu bir triger kayışı kullanmak önemlidir.
  • Triger seti değiştirilirken motor kulakları sökülür. Motor kulakları gevşek bırakılırsa uğultu değil ama vuruntu seslerine neden olabilir.
  • Motor yağı seviyesi kontrol edilmelidir. Düşük yağ seviyesi nedeniyle benzinli bir motor aşırı gürültülü çalışabilir.

3 Yorum

Avatar
Enver
23-11-2023 | Sivas

Saygı değer usta yazdıklarımı ve attığım videoyu değerlendirip geri dönüş yaptığın için teşekkürlerimi en içten dileklerimle ifade etmek isterim. Maalesef ki memleketimde işi bilen usta yok istisnalar ayrı dediğiniz gibi kapağı söküp kontrollerini kendim yapacağım işin hakkından geleceğimden de eminim. Elim de yatkın, çok sıkıştığım yerde tekrar yardımınızı beklerim. Allah'a emanet olun sizin gibi ustalarımızdan bilgi tecrübe, beceriksiz ustalar yüzünden de usta olmayı öğreniyoruz tekrar teşekkürler...

Avatar
Oto Tasarruf
22-11-2023 | Ankara

@Enver, gönderdiğin videoyu izledim. Zincirin bu kadar şakırdaması birşeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Bu sesi duymazdan gelen usta ya işi bilmiyor ya da başından savmaya çalışıyordur. Arada gelen lakırtı sesi eksantrik dişlisinden de yapabilir. Triger kapağının sökülüp zincir, kasnak, gergi ve dişlilerin kontrol edilmesi gerekir.

Avatar
Enver
21-11-2023 | Sivas

Ustam araç triger kayışlı değil zincirli dediğiniz gibi zincirle beraber devirdaim zincir itici sonrasında gergi avare ve kayışlarda değişti motor kulağı da dahil yağ seviyem normal düşük değil aksine seviye çizgisinin üzerinde. Uğultu, kasnak kayışını söktüğüm halde yine de geliyor. Son çare triger kapağını söküp zincirde boşluk var mı, sentede ufakta olsa kaçıklık var mı ona bakacağım. Tek korkum lıkırtı sesinin piston kol yatak boşluk yapması karter kapağını söküp ona da bakacağım. Müsait bir zamanda motor sesini atmaya çalışıp öyle sizin bilgilerinizden faydalanmak isterim teşekkürler bu konuda benle aynı sıkıntıyı yaşayan arkadaş ve ustalarımın tecrübelerinden faydalanmak isterim.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.