• 25-10-2015
  • 7064
  • 2
Seher Karabağ Yardım İstiyor!

BMW Compact LPG Önerisi

  • Ankara
  • 1998 BMW E36 Kasa 3.16i Compact HB

Merhaba,

3.16i Compact E36 kasa BMW aracım var. Araca daha önce hiç tüp taktırılmamış. Fakat herkes gibi malum benzin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bende lpg taktırmayı düşünüyorum. Fakat bu konuda tereddütlerim var.

1- LPG aracıma zarar verir mi?
2- Aracımın performansı düşer mi?
3- Hangi lpg markasını önerirsiniz?
4- Aracım şehiriçinde ortalama 45 kuruş yakmaktadır. Lpg de kaç lira yakar?
5- Montajdan sonra arabam sık sık bozulur mu? 

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Uzman Görüşü

Merhaba Seher hanım,

Öncelikle aracınız hayırlı olsun. İçiniz rahat olsun aracınız atmosferik bir yapıda ve sıralı sistemlere uygundur. İyi bir montaj sonrası sorun çıkarmayacak bir yapıya sahiptir.

Tereddütlerinize bende tek tek maddeler halinde cevap vermek istiyorum.

1- LPG Aracınıza/Araçlara Zarar Verir mi?

Araçların motor yapısı genel olarak benzin/mazot ile çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Fakat alternatif olarak LPG ile de çalışabilmektedir. Özellikle son yıllarda LPG'ye inanılmaz bir rağbet bulunmaktadır. TÜİK 2015 verilerine göre trafiğe kayıtlı 19.641.814 araç bulunmaktadır. Bu araçların 10.365.257 sini otomobiller oluşturmaktadır. LPG'li otomobil sayısı 4.212.763, dizel araç sayısı 3.207.136'dır. Geriye kalan 2.901.453 araç ise benzinli olarak yoluna devam etmektedir. (Not: 43.905 aracın yakıt cinsi bilinmemektedir.)

Bir başka istatiksel rakamı sunmak gerekirse; 2004 yılında ülkemizde sadece 793 bin LPG'li, 252.620 dizel araç varken bugün ulaştığı rakam güven verici bir boyuttadır.

Hemen hemen bütün ticari taksiler LPG'li araç kullanmaktadır. Sebep elbetteki tasarruf sağlamak. LPG yakıtı söylendiği gibi aracın motoruna zarar verse, kulanıcıya aşırı masraflar çıkarsaydı bu derece rağbet görmez, şimdiye çoktan fişi çekilirdi.

LPG kuru bir yakıttır ve yanma derecesi benzine göre daha yüksektir. Bu yüksek ısı bazı araçların supaplarına zarar verebilir. Bu zararı absorbe etmek ve en aza indirgemek için alternatif olarak subap yağlama sistemleri geliştirilmiştir. Sizin aracınızın supaplarında böyle bir durum söz konusu değildir.

Aynı şekilde motor ömrünü aşındırdığı ve zamanla motoru öldürdüğü söylenmektedir. Devirli kullanılmış ve düzenli bakımları yapılmış bir motorun ortalama ömrü 400-500.000 km'dir. LPG'nin aracın motoruna zararı %10 civarındadır. Yani 40-50 bin km. motor daha az yaşar. Bu zaman diliminde elde edilecek tasarruf ile sıfır araba almak mümkündür. Basit bir hesapla km. de 0,15 kuruş tasarruf sağlayan bir araç 0,15*400.000= 60.000 TL kar sağlar.

Ayrıca 2. el pazarında LPG'li araçların daha çabuk satıldığı, müşterinin tercih sebebi olduğu bilinen bir gerçektir. Madem LPG zararlı bu rağbet neden diye sorarlar adama... Çevreyi kirletmesin diye doğru bir cevapta alınabilir :))

2- LPG Aracın Performansını Düşürür mü?

Yeni nesil sıralı sistemlerde aracın performansında hissedilir bir düşüş olmaz. Hemen hemen yok denecek kadar azdır. Performans düşüşlüğü istisnai durumlarda geçerlidir. Aracın motor yapısında bir farklılık varsa veya beygir gücü yüksek, turbo sistemli bir yapıdaysa çok az bir düşüş yaşanabilir. Ya da aşırı yüklü durumlarda, rampa çıkarken %5 civarında bir performans düşüklüğü olabilir. Nasıl ki %10 civarında performansı düşüren klima araçlarda kabul ediliyor ve kullanılıyorsa, LPG'de yaşanan bu durum da sineye çekilmelidir.

3- BMW Compact LPG Markası Önerisi

Aracınız 105 beygir ve sıradışı bir motor yapısı söz konusu olmadığından hemen hemen tüm sistemlerle sorunsuz çalışır. Aracın yaşı ve fiyat aralığı göz önüne alındığında tavsiye edeceğimiz sistem çok masraf yapmamanız yönündedir. Atiker veya İtalyan sistemlerin (BRC, Lovato, Zavoli, Landi, Landirenzo) biri ile sorunsuzca aracınızı LPG'de kullanabilirsiniz. Bizim için tüm markalar değerlidir. Bazen verdiğimiz tek bir marka ismi sanki diğerleri olmayacakmış gibi algılanabiliyor. Her zaman dediğimiz gibi iş ustada bitiyor.

4- Compact LPG'de Kaç Lira Yakar?

Aracınızın şehir içi yakıt tüketim değeri 10.8 Lt/100 km. dir. Yani şehir içinde 45 kuruş yakmanız normaldir. Şehir dışındaki verileri ise 5.9 Lt/100 km. dir. Bu demek oluyor ki şehir dışında benzinli olarak 26 kuruş yakmaktadır.

LPG dönüşümü sonrası şehir içinde ortalama 12 Lt/100 km. LPG tüketiminiz olacaktır. Ankara'da LPG'nin litresi bugün itibari ile 2,5 TL'dir. Yine basit bir hesapla 2,5x12 Lt= 30 TL 100 km. de, kilometrede ise 0,30 kuruş tüketiminiz olacaktır.

Şehir dışında ise ortalama 7 Lt/100 km. LPG tüketiminiz olur. 2,5x7=17,5 TL 100 km. de, kilometrede ise 0,175 kuruş yakması gerekmektedir. İlk çalıştırma her zaman benzinle olduğu ve motor ısınana kadar benzinde yol alacağı için yaz/kış aylık ortalaması olarak 20 TL gibi benzin gideriniz de olacaktır. Bu durumda 7.000-8.000 km. de tavsiye ettiğimiz sistemleri amorti edebilirsiniz.

5- LPG Montajı Sonrası Araçta Sorun Yaşanır mı?

Güvenilir, müşterisine değer veren bir serviste işinin ehli, tecrübeli bir ustaya montaj yaptırırsanız hiçbir sorun, sıkıntı yaşamazsınız. Montaj sonrası yapmanız gereken sadece her 10-15 bin km. de bir sistemi kontrol ettirmek, periyodik bakım ve filtre değişimlerini yaptırmak olacaktır. Sistemin garantisini bozmamak açısından bu önemlidir. Size verilen garanti kitapçığını kaşeletiniz ve mümkünse bilgisayar ortamında bakımlarınızı sisteme kayıt ettiriniz.

Keyifli sürüşler dileriz,

 

2 Yorum

Avatar
Atilla
13-01-2018 | İstanbul

Benim 1996 model 3.16 i m43 zincir motor aracim km 434 krs yakiyor normalmi acaba yuksek gibi geliyo banada

Avatar
İsmet Yeşiltepe
13-11-2015 | Konya

Çok aydınlatıcı ve faydalı bir açıklama olmuş. Bende Compact aracımda Atiker kullanıyorum ve oldukça memnunum. 30.000 km yol yaptım maşallah daha tık demedi. Montajı işi bilen bir usta yaparsa kit ikinci planda kalıyor. Yoksa dünyanın en iyi kitinide taktırsan, kötü bir ustaya denk gelirsen sorunların bitmez. Paranla rezil olursun.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.