• 27-10-2015
  • 32983
  • 10
Ömer Beşik Yardım İstiyor!

Aracım İlk Çalıştırmada Sarsıntılı Çalışıyor

  • Aksaray
  • 2009 Opel Insignia 1.6 Turbo

Benim bu aracım sabahleyin ilk çalıştırmada 15-20 saniye çok sarsıntılı bir şekilde çalışıyor. Sonra gün boyu hiç bir sorun yaşamıyorum. Gaza biraz dokunduğum zaman bu sarsıntı kesiliyor. O gün Antalya'ya gitmiştim orada çevre yolunda Landirenzo servisine gittim. Bu arada aracımdaki lpg landi renzo yağlamalı sistemmiş. Şu anki fiyat bu servisteki usta söyledi 2.800 müş bilgi bakımından yazdım bunu burda. Bu serviste baktılar enjektörün 3 ncü gözü çalışmıyormuş ve tüpün bakımı yapılması lazımmış. Ancak benim iş dolayısyla vaktim olmadığından yaptıramadım ve döndüm.

Benim kısacası sorum bu ilk çalıştırmadaki bu sarsıntı bu sebepten olabilir mi veya neden kaynaklanıyor? Bu konuda Konya'ya gidebilirim ancak yardımcı olursanız ve şimdiden teşekkür ediyor cevabınızı merakla bekliyorum. TEŞEKKÜRLER.

Uzman Görüşü

Sayın Ömer bey,

İlk çalıştırmada özellikle havaların soğumaya başladığı şu zamanlarda aracın 15-20 saniye sarsıntı yaşaması normal bir durumdur. Ancak bu aşırı bir durum ise sorun enjektörlerden kaynaklanıyor olabilir.

Araç ilk çalıştırmada sarsıntı yaşıyorsa arıza aracın LPG sisteminde değil benzin sistemindedir. Sıralı sistemlerde ilk çalıştırma her zaman benzinle yapılmakta, motor ısındıktan sonra LPG'ye geçmektedir. Çok istisnai durumlarda LPG sistemindeki arızalı enjektörler açık kalarak yanma odasına "işeme" dediğimiz gaz salınımını gerçekleştirir. Manifold içerisindeki bu yakıt sabahları ilk çalıştırmada sarsıntı yaratabilir.

Araç ısındıktan sonra ve LPG'ye geçince gün boyu herhangi bir sorun yaşamadığınızı belirtmişsiniz. Aracın LPG enjektörlerinden biri arızalı olsa sürekli olarak tekleme, kalkışta sendeleme, araç rölanti halindeyken silkeleme, titreme, devirde inişli çıkışlı durumlar yaşamanız gerekir. Gaz filtreleri pislikten tıkalı olsa yine benzer sorunları yaşarsınız. Siz motor ısındıktan sonra bu sorunları yaşamadığınıza göre arızayı benzin sisteminde aramak daha mantıklıdır.

Aracınızda ki sarsıntı sorunu "ateşim var" diyen hastaya benzer. Sebebi ve olasılıkları yüze yakın sıralanabilir. Boğaz kelebeğinden, benzin enjektörlerinden, supaplardan, elektrik tesisatından, depodaki pislikten, termostat arızasından, yakıt pompasından, bujilerden, bobinden, yanlış yağ kullanımından, hava-yakıt karışımı düzensizliğinden, ısı sensöründen, oksijen sensöründen, vb..

Gaz pedalına dokunduğunuz zaman sarsıntının azaldığını belirtmişsiniz. Yakıt basıncı ve hava ölçer gibi sorunları incelemek gerekir. Servis ortamı cihaz ile test ve arıza kodu alınmasında fayda var. Ayrıca Opel araçlarda en çok yaşanan sorunlardan biri ateşleme bobinidir. Bu parçayı da kontrol ettirmenizi öneririm.

Aracınızın LPG sistemini devre dışı bırakıp 2-3 gün problemi gözlemleyiniz. Arıza kesildiyse sorunu LPG sisteminde aramak gerekir.

Konu ile ilgili gelişmeleri aşağıdaki "Görüş Bildir" formundan bizlerle paylaşabilirsiniz, selamlar.

 

10 Yorum

Avatar
Hakan Özer
29-10-2021 | İstanbul

Bizim aracımızda Opel Vectra 2.2 sabah ilk çalıştırmada çok sarsıntı yapıyor sanki tekliyor gibi 15-20 saniye sonra normale geçiyor lakin yine de gürültülü çalışıyor. Gidişinde ve çekişinde hiç bir sıkıntı yok su eksiliyor herhangi bir kaçak yok motor yağına da baktırdım temiz sorun ne olabilir?

Avatar
Emrah
28-05-2021 | İstanbul

Mrb benim aracımda 2011 opel astra h benzin lpg li sorunum şu araç gün içinde ilk çalıştırmada çalışıyor fakat motorda duzensin sarsintili bi calisma oluyor yani calisiyimmi calismiyimmi gibi bir durumla karsi karsiya kaliyorum fakat hafif gaz verince veya ikinci marsta ve sonra calistirmalarimda gayet normal calisiyor bunla alakali araca yapilanlar yani duzelmesi icin atesleme bobini bujileri subap kontrolu bogaz kelebegi temizligi yapildi ust kapak contasi degisti bujilerre yag sizdirmis o yuzden ama yinede yapiyor bunu neden olabilir acaba

Avatar
Ünal
24-02-2021 | Batman

iyi günler opel insignia 1.6T 180hp aracımda aynı sorunu yaşıyorum özellikle soğuk havalarda ilk çalıştırmada motor devir almakta zorlanıyor titreme yapıyor bazen fazlaca olunca bu durum servis bakım uyarısı veriyor ancak stop etmiyor. aracı kapatıp 10-15dk bekleyince sorun büyük ölçüde düzeliyor bir şey anlayamadım. 3-4 ustaya gösterdim birçok sebebi olabilir dediler. tek tek deneyerek öğrenebilirlermiş ve bir sürü masraf çıkarmış.

Avatar
Serkannt
23-06-2020 | Niğde

Sorunun lpg regülatörü gaz gönderiyor devamlı motora araba boğuluyor ondan çalışınca hem benzin hem gaz oluyor motorda titreme yapıyor onu yakınca düzelir.

Avatar
Aytaç
22-04-2019 | Uşak

1.6t insignia 2009 benzinli A16let motor 2000 devirde çalışıyor bogaz kelebeyi ecu kontrolleri yapıldı ve bi süredir servis külbüratör kapagına kadar denedi ama sorun bulunamadı rolanti düşmüyor

Avatar
Bekir
22-12-2018 | İzmir

2010 insignia 1.6t motor soğukken 10 15 sn tekleme yapıyor 1200 devirden 1000 devire düşüp kalkıyor ama hafif gaza dokunduğum zaman sorun kalmıyor.

Avatar
Ahmet38
17-04-2018 | İstanbul

Kolay gelsin Opel insignia aracım ilk çalıştırdığımda 20-30 saniye rölantide çalışıyor kendi kendine. Bu bir özellik midir yoksa bi arıza mıdır?

Avatar
Yalçın
07-12-2017 | Kahramanmaraş

2010 model 1.6 180hp insignia aracımda motor gücü azaltıldı yazısı ekrana geliyor ve araç yarı yarıya güç kaybu oluyor. Arac 130 km hızı geçmiyor sebep neler olabilir yardımınızı bekliyorum teşekkürler.

Avatar
Samet Yılmaz
01-08-2017 | Sivas

İyi günler aynı sorun benim araçta da var. 4 farklı usta 5 farklı cevap verdi. Map veya maf sensörü olabilir diyen de var benzin pompası diyende. Hatta sonuncusu subap arızası dedi kafayı yemek üzereyim saygılar.

Avatar
Okan26
15-03-2017 | Eskişehir

Çok açıklayıcı bir yorum olmuş.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.