• 15-11-2023
  • 185
  • 0
İnan Yardım İstiyor!

Otomatik Vites CVT Şanzıman Stop Ediyor

  • İstanbul
  • 2015 Nissan Micra

Aracım 2015 Nissan Micra otomatik vites 166.000 km. Sayın uzmanlar aracımın vitesi "P" (park) ta iken marşa basıyorum ve araç çalışıyor, Vitesi "N" (Boş) ye alıyorum ayaklarım ne gazda ne frende ve araç rölantide çalışmaya devam ediyor. Hareket etmek için vitesi "D" (ileri sürüş) yada "R" (geri sürüş) e aldığımda hemen gaza basınca araç hareket ediyor lakin gaza basmazsam (1 saniye içinde) araç stop ediyor. Yani kalkışta debriyaj ayırmasını yapmıyor ve motor stop ediyor. Ama gaza basıp düz yolda devam edersem araç otomatik vites yükseltiyor ve sorun çıkarmıyor ama tekrar frene basınca durmaya yakın vitesi "N" ye almazsam araç durduğunda hemen stop ediyor. Sorunu nasıl çözebilirim ? Şimdiden teşekkürler.

Uzman Görüşü

Merhaba,

CVT (Sürekli Değişken Şanzıman) şanzımanlar, diğer tip şanzımanlardan farklı olarak mekanik dişlilere dayanmazlar ve bir kayış veya zincir aracılığıyla sürekli değişen vites oranlarına sahiptirler. Ancak, CVT şanzımanının stop etme sorunları genellikle mekanik olmayan nedenlere dayanır ve bu nedenler arasında şunlar bulunabilir:

  • CVT'nin doğru çalışabilmesi için motor kontrol ünitesinin (ECU) doğru bilgileri alması ve işlemesi gerekmektedir. ECU'nun arızalanması veya yanlış bilgi alması, şanzımanın düzgün çalışmasını engelleyebilir.
  • CVT'nin içerisindeki hidrolik sistem, vites değişimlerini kontrol eder. Vites P veya R konumundayken ve gaza basmadığınızda aracın otomatik olarak rölanti konumuna geçmesi ve kavramanın ayrılması gerekir. Hidrolik sistemdeki bir sızıntı, basınç kaybı veya başka bir sorun, şanzımanın doğru vites değişimlerini gerçekleştirmesini engelleyebilir.
  • CVT, kayış veya zincir aracılığıyla vites değiştirir. Eğer bu kayış veya zincirde aşınma, gevşeklik veya kopma gibi problemler olursa, şanzıman düzgün çalışamayabilir.
  • Çeşitli sensörler, aracın hızı, gaz pedalı pozisyonu, motor devri gibi bilgileri toplar ve bu bilgilerle şanzımanın çalışmasını kontrol eder. Sensörlerdeki arızalar, yanlış bilgilerle şanzımanın düzgün çalışmasını engelleyebilir.
  • Özellikle motor sıcaklık sensörü, motorun soğuk veya sıcak olup olmadığını belirler. Eğer bu sensör arızalı ise, şanzımanın performansını etkileyebilir.

Bu gibi sorunlar, CVT şanzımanın stop etmesine neden olabilir. Bu tür karmaşık sorunların kesin teşhisi için aracınızın uzman bir servise götürülmesi, motor arıza kodlarının okunması ve detaylı bir şekilde incelenmesi gereklidir. Uzman bir teknisyen, aracınızdaki spesifik sorunu belirleyebilir ve gerekli onarımları gerçekleştirebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.