• 17-02-2022
  • 3 dak
  • 28123
  • 4

Yakıt Göstergesi Nedir? Yakıt Göstergesi Arızası ve Belirtileri

Yakıt göstergesi nedir? Yakıt göstergesi arızası nasıl anlaşılır? Yakıt göstergesi arıza belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Yakıt Göstergesi Nedir?

Yakıt göstergesi, şamandıra tarafından ölçülen depodaki yakıt miktarını, aracın gösterge panelinde bulunan ekrana yansıtmak için kullanılan bir yakıt sistemi bileşenidir. Yakıt göstergesi, sürücünün yakıtın ne zaman biteceğini ve ne zaman doldurulması gerektiğini bilmesi gibi basit bir amaca hizmet eder.

Çoğu araç mekanik yakıt göstergesi ile donatılmıştır, ancak bazı araçlarda dijital olanları da bulunur. Mekanik göstergeler genellikle E (boş), 1/4 (çeyrek), 1/2 (yarım), 3/4 (üç çeyrek) ve F (dolu) olmak üzere bölümlere ayrılmıştır.

Sistemin çalışması oldukça basittir. Depodaki yakıtın seviyesine göre şamandıra yukarı ve aşağı doğru hareket eder. Depo tam dolu olduğunda şamandıra kolu en yukarıdadır. Aynı zamanda yakıt göstergesi de F'de yani depoyu tam dolu olarak gösterir. Depodaki yakıt seviyesi azaldıkça şamandıra da alçalır ve zemine doğru düşmeye başlar. Bu da yakıt göstergesine gönderilen elektrik akımı miktarını sınırlar veya arttırır. Direnç değişimine göre yakıt göstergesi doludan boşa doğru düşmeye başlar veya tam tersi olur.

 

Yakıt Göstergesi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Arızalı bir yakıt göstergesi, motor performansını etkilemez, ancak sürücünün depodaki yakıt seviyesini bilmemesine ve yolda kalmasına neden olabilir. Yakıt göstergesinin yanlış okumasına neden olan en yaygın sorun, hatalı bir yakıt deposu şamandırasıdır. Bu iki bileşen arızalandıkları zaman genellikle aynı semptomları gösterir. Bu nedenle, yakıt göstergesi ile ilgili arızaları çözerken, çoğunlukla depo şamandırasını kontrol etmeniz gerekir.

Arızalı bir yakıt göstergesi genellikle aşağıdaki belirtilere neden olur:

 

Yakıt Göstergesindeki Tutarsız Okumalar

Yakıt göstergesi ile ilgili ilk arıza belirtisi, göstergedeki tutarsız okumalardır. Yakıt deposundaki şamandıra arızalanırsa, ibrenin veya dijital ekranlardaki sayıların hatalı çalışmasına neden olabilir. İbrenin konumu veya gösterge üzerindeki rakamlar aniden değişebilir veya aniden yukarı veya aşağı düşebilir. Bazı zamanlarda ise gösterge doğru çalışabilir.

Bu, mekanik bir arızadan kaynaklanabilir. Şamandıra kolu belirli seviyelerde sıkışabilir veya hareket halinde araçta oluşan sarsıntılar nedeniyle bazen düzelebilir. Bu da, bazen düzgün bazen hatalı çalışan bir yakıt göstergesine neden olur.

 

Depo Dolu Fakat İbre Boş Gösteriyor

Arızalı bir yakıt göstergesi, depo dolu olduğu halde ibrenin boş göstermesine neden olabilir. Yakıt şamandırası ile ilgili bir sorun varsa göstergeye hatalı sinyal gönderebilir. Şamandıra ve metal kol birbirinden ayrılmış veya kablolar kopmuş olabilir. Bu da, yakıt göstergesine giden sinyali keser ve çalışmamasına neden olur. Korozyona uğramış kablolar da yakıt göstergesine giden voltajı kısıtlayabilir.

 

Yakıt Göstergesi İbresi Sürekli Dolu Gösteriyor

Arızalı bir yakıt göstergesi, boşta takılı kaldığı gibi dolu da takılı kalabilir. Bunun nedeni yine, yakıt şamandırasından kaynaklanabilir. Şamandıranın direnci arızalanmışsa yakıt göstergesine sürekli yüksek voltaj göndermesine neden olabilir. Nadir durumlarda, gösterge paneli ile ilgili mekanik bir arıza nedeniyle de ibre takılı kalabilir.

4 Yorum

Avatar
Murat Eser
17-01-2024 | Bartın

Periyodik bakım için servise gittim. Servisten sonra yakıt göstergesi takılı kaldı. Ne olmuş olabilir, servise durumu telefonla söyledim gelin bakarız dediler?

Avatar
İsmet
12-09-2023 | İstanbul

2011 Captiva aracım var. Aracın yakıt göstergesi sürekli değişkenlik gösteriyor. Usta şamandıraya baktı anormallik görünmüyor dedi ancak sorun devam ediyor bu konuda nereye başvurup sorunumu çözebilirim teşekkürler.

Avatar
Çetin
09-11-2022 | Bişgin

Aracım Renault symbol 2018 1.5 DC Joy yakıt sürekli full gösteriyor. Ne yapabilirim?

Avatar
İsmail Bal
21-08-2022 | Kayseri

Aracım megane 4 dizel otomatik vites. Depo sürekli full dolu gösteriyor ne yapabiliriz?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.