• 13-03-2022
  • 6 dak
  • 25830
  • 1

Motor Yağına Benzin Karışması ve Nedenleri

Motor yağına benzin nasıl karışır? Motor yağında benzin kokusunun sebepleri nelerdir? Motor yağına benzin karışırsa ne yapmak gerekir? Motor yağına karışan benzin nasıl teşhis edilir?

Yıllarca şoförlük yapmış biriyseniz, kaçınılmaz olarak kendinizi bir dizi tuhaf sorunla karşı karşıya bulursunuz. Bu tür kafa karıştırıcı sorunların nedenini hemen fark edemeseniz de, muhtemelen bir şeylerin yanlış gittiğini anlarsınız.

Bu garip senaryolardan biri de, motor yağının benzin kokması ile ilgilidir. Her iki sıvı da motorun çalışabilmesi için gereklidir, ancak normal koşullar altında birbirine karışmamalıdır. Amaçlandıkları yerlerin dışında bu sıvıları fark ederseniz, endişe duymanız son derece normaldir.

Motor yağına benzin karışması, motor yağının seyreltilmesine neden olur ve son derece ciddi bir sorundur. Aşırı şiddetliyse, yağın viskozitesi olumsuz etkilenir ve motor yağının incelmesi pistonların ve diğer bileşenlerin hasarına neden olur. Bu nedenle, mümkün olan ilk fırsatta arızanın teşhis edilmesi ve onarılması gerekir.

 

Motor Yağına Benzin Karışmasının Nedenleri

Nadiren de olsa motor yağına çeşitli nedenlerden dolayı benzin karışabilir. Aşağıdakiler, bu durumun oluşmasının birkaç olası nedenidir.

 

1. Arızalı Enjektörler

Yakıt enjeksiyonlu araçlarda, motora optimum parametrelerde çalışması için gerekli miktarda yakıt sağlayan ve yakıtı atomize ederek yanma odasına püskürten küçük enjektörler bulunur. Atomizasyon, yakıtın tamamen ve mümkün olan en verimli şekilde yanmasını sağlar. Enjektörler, motor kontrol modülü tarafından bir solenoid aracılığıyla kontrol edilir. Solenoidler mekanik parçalar oldukları için zamanla arızalanabilir. Enjektörler açık konumda kalırsa, yanma odasına daha fazla yakıt girer ve bu da yakıtın düzgün şekilde yanmamasına neden olur. Sonuç olarak, yanmamış yakıt etkilenen piston segmanlarından sızarak motor yağına karışır.

 

2. Ateşleme Sistemi Sorunları

Silindirlere gönderilen yakıtın düzgün yanması için, çok sayıda ateşleme sistemi bileşeni birlikte çalışır. Bu bileşenlerden herhangi biri arızalanırsa (örneğin arızalı bujiler), yakıt bir veya daha fazla silindirin içerisine yanmadan bırakılır. Bu da sıkıştırmada bir azalmaya ve piston segmanlarında daha büyük bir patlamaya neden olabilir. Aşırı ciddi durumlarda, yanmamış yakıt, piston segmanlarını aşar ve karterde bulunan motor yağına karışır.

 

3. Aşırı Zengin Hava/Yakıt Oranı

Bazı durumlarda, bir veya daha fazla hatalı sensör okumaları, motor kontrol modülünü (PCM / ECM) daha fazla yakıt dozlaması için kandırabilir. Bu da, motorun enjekte edilen tüm yakıtı yakamadığı "zengin" bir durum yaratır. Sonuç olarak, fazla yakıt piston segmanlarından geçerek karterdeki motor yağına karışır.

 

4. Motor İç Bileşenlerinin Aşınması

Nadir durumlarda, motor iç bileşenlerinin aşınması sonucu yakıt ve motor yağı birbirine karışabilir. Silindir duvarları ve piston segmanları aşınmaya başladığında, yakıtın düzgün yanması engellenir. Sonuç olarak, önemli miktarda yakıt, yanmadan motor yağına karışır.

Bu durumda bir kompresyon testi yapılması gerekir ve böylelikle piston segmanlarının arızalı olup olmadığı tespit edilir.

 

5. Yağ Değişim Aralıklarına Uyulmaması

Motorunuzda herhangi bir mekanik sorun oluşmasa bile, çok az miktarda bir yakıt motor yağına karışır. Bu yakıtın miktarı minumum düzeydedir ve motor için herhangi bir risk oluşturmaz. Bununla birlikte, periyodik yağ değişim aralıklarına uyulmadığı taktirde, motor yağının bozulmasına neden olabilir. Motor yağına karışan benzin, yağı seyreltir ve yağlama özelliğini yitirmesine neden olur. Böyle bir durumda, motor yağından gelen benzin kokusu fark edilebilir.

 

6. Sık Sık Kısa Mesafelerde Sürüş

Günümüz modern araçları, başlangıçta zengin çalışacak şekilde ve motor sıcaklığı yükseldikçe daha düşük bir hava/yakıt oranına geçiş yapacak şekilde programlanmıştır. Soğuk çalıştırma esnasında, motor daha fazla yakıta ihtiyaç duyar, böylece aracın stop etmesi ve performansının düşmesi önlenir. Bununla birlikte, aracın sık sık kısa mesafelerde sürülmesi ve motorun tamamen ısınmadan kapatılarak sürekli soğuk çalıştırılması, yanma odasında yakıtın birikmesine neden olur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, her durumda motor yağına çok az miktarda benzin girebilir. Motor ısındığında ve yağ sıcaklığı çok yükseldiğinde, motor yağındaki benzin buharlaşır ve karter havalandırma (PCV) valfi sayesinde yanma odasına geri gönderilir. Ancak, motor yağı benzini buharlaştıracak kadar ısınmazsa, zamanla motor yağında birikerek yağın seyreltilmesine neden olur.

 

Motor Yağına Benzin Karıştığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hem motor yağı hem de benzin, aracın motorunun çalışması için son derece önemlidir, ancak yağın bileşiminde aşırı miktarda benzin olması doğal değildir. Bu nedenle, motor yağından gelen o güçlü benzin kokusunu alırsanız, yağı bir an önce değiştirmeniz gerekir. Ayrıca, yağ çubuğunu çekerek bir seviye kontrolü de yapabilirsiniz. Motor yağı olması gerekenden fazla ise, yağa birşeyler karışıyor demektir.

Motor yağına karışan benzini gözle görmeniz neredeyse imkansızdır. Ancak, benzin kokusundan ve motor yağının incelmesinden bu durumu anlayabilirsiniz. Motor yağının kıvamı daha akışkan (su gibi) ve yarı saydam bir renge dönüşür. Baş parmağınız ile işaret parmağınız arasında yağı ovalayarak kıvamını test edebilirsiniz. Motor yağı olması gerekenden daha ince ise, parmaklarınızı birleştirip çektiğinizde yapışkanlığı yoksa, motor yağı seyreltilmiş demektir.

Bu yöntem işe yaramazsa ve hala şüpheleriniz varsa basit bir test yapabilirsiniz. Yağ seviye çubuğunu çektikten ve arabadan 2-3 metre uzaklaştıktan sonra yağ çubuğundaki yağı bir çakmakla ateşleyiniz. Saf motor yağı kolay kolay yanmaz, ancak içinde belirli bir oranda benzin varsa kolayca alev alacaktır. Motor yağına benzin yerine soğutma sıvısı veya su karışmışsa, tıpkı kızgın tavadaki ayçiçek yağında olduğu gibi sıçramalar ve çatırtılar oluşacaktır.

Motor yağına karışmış benzinin ana belirtileri şunlardır:

  • - Motor yağı seviyesinin artması
  • - Motor yağı renginin ve kokusunun değişmesi
  • - Yakıt tüketiminin artması
  • - Düşük motor performansı (hızlanma eksikliği, yokuşlarda güçten düşmesi)
  • - Motorun gürültülü çalışması
  • - Düşük yağ basıncı nedeniyle gösterge panelinde yağ ikaz lambasının yanması
  • - Egzozdan duman çıkması

 

Motor yağına benzin karışmışsa, bu aracı sürmeniz pek tavsiye edilmez. Özelliğini kaybetmiş bir motor yağı, motorun bütünlüğü için önemli risk oluşturur. Motorun yatakları ve kritik bileşenleri hızla aşınarak zarar görebilir. Bu tür semptomlar hemen ortaya çıkmaz, fakat ileri aşamada motorun zarar görmesi muhtemeldir. Bu nedenle, motor yağı benzin kokan bir aracı sürmekten kaçınmak en iyisidir.

1 Yorum

Avatar
Şeref Bizel
29-07-2023 | Aydın

Tatmin edici bilgiler teşekkür ederim süperdi.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.