• 25-06-2022
  • 3 dak
  • 91925
  • 0

Direksiyonu Çevirince Ses Gelmesi ve Nedenleri

Direksiyon sağa sola çevirince neden ses gelir? Direksiyonu döndürünce ses gelmesinin nedenleri nelerdir? Direksiyonu çevirince duyulan tıkırtı, uğultu, gıcırtı, vuruntu sesleri ve nedenleri.

Dönüş esnasında, direksiyonu çevirdiğinizde herhangi bir ses gelmemelidir. Bu tür sesler, aracınızın süspansiyon ve direksiyon sisteminde bulunan arızalı bir veya birkaç bileşenden kaynaklanır. Aracı döndürmek bu parçalara çok fazla baskı uygular ve zamanla aşındırır. Parçaların aşınması ise sızlanma, inleme, sürtünme ve tıkırtı gibi çeşitli seslere neden olur. Bu sesler önemli birşey gibi görünmese de, ciddi bir arızanın erken belirtilerinden biridir.

Direksiyon simidini çevirdiğinizde tekerleklerin de dönebilmesi için, aracınızın direksiyon ve süspansiyon sistemi birlikte çalışır. Çoğu araç, direksiyon simidi çevrildiğinde yalnızca ön tekerlekler yönlenecek, arka tekerlekler nötr konumda kalacak şekilde tasarlanmıştır. Daha ileri 4WS sistemlerde ise direksiyon simidi çevrildiğinde 4 tekerlek birden tepki gösterir.

Direksiyon simidinin döndürülmesi, yeteri kadar hidrolik direksiyon sıvısı, sağlam bir kayış ve pompa gerektirir. Dönüş esnasında uygulanan ek basınç, süspansiyon sistemi tarafından emilir. En çok etkilenen parçalar arasında salıncaklar, rot kolları ve aks taşıyıcılar bulunur. Zamanla bu bileşenler yağlama eksikliği ve aşırı yük nedeniyle aşınır ve hareket yetenekleri kısıtlanır. Bozulduklarında ortaya çıkan ilk belirtiler, direksiyon simidini döndürürken çıkan sesler olacaktır.

Direksiyonu Çevirince Ses Gelmesinin Nedenleri

  • Amortisör takozlarının yıpranması ve aşınması, direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı seslerine ve araç tümseklerden geçerken duyulan tıkırtı seslerine neden olur.
  • Çoğu amortisör takozunda, direksiyon miliyle birlikte dönen bir bilya bulunur. Bu bilyalar zamanla özelliğini yitirir, bozulur ve dağılır. Bu, hem direksiyonun sertleşmesine hem de direksiyonu sağa sola çevirdiğinizde duyulan rahatsız edici seslere neden olur.
  • Dönüşlerde bir sızlanma sesi duyuyorsanız, bunun nedeni arızalı direksiyon krameyeri olabilir. Düşük hızlarda bu ses uğultu şeklinde fark edilebilir. Arızalı bir direksiyon pompası veya direksiyon kayışı da aynı sese neden olabilir.
  • Hidrolik direksiyon sisteminin düzgün çalışması için hidrolik sıvının yeterli seviyede olması gerekir. Herhangi bir kaçak nedeniyle sıvı eksilebilir veya sıvı hatları zamanla oluşan kirler nedeniyle tıkanabilir. Böyle bir durumda, dönüşlerde ve keskin virajlarda direksiyondan gelen sesler duyabilirsiniz.
  • Amortisörler uzun süre çalışacak şekilde tasarlanmış olsa da, sonunda yıpranır ve arızalanır. Arızalı bir amortisörün ilk işaretlerinden biri, direksiyonu çevirdiğinizde duyulan rahatsız edici seslerdir. Amortisör değiştirilmez ve araç bu şekilde kullanılmaya devam edilirse zıplamaya başlayacaktır.
  • Direksiyon simidini çevirdiğinizde, tekerleklerin hareketini sağlayan rot kollarıdır. Rot kolları gevşek veya hasarlıysa, dönüşlerde gelen tıkırtı, vuruntu ve gıcırtı seslerine neden olur.
  • Direksiyon simidini döndürdüğünüzde yüksek bir sürtünme sesi duyarsanız, bunun nedeni direksiyon kolonu üst yatağı olabilir. Bu, bazı direksiyon simidlerinin arkasındaki plastiğin direksiyon kolonu üzerindeki kaportaya sürtünmesinden kaynaklanır. Özellikle sıcak havalarda parçaların genleşmesi ile daha belirgin hale gelir.
  • Aks taşıyıcılar ve salıncaklar, rot başları yardımıyla hareketlerini sürdürürler. Bu bileşenlerin düzgün çalışması için zamanla yağlanmaya ihtiyaçları vardır, kurudukları taktirde rahatsız edici seslere neden olurlar.
  • Tüm burçlar gibi, salıncak burçları da zamanla aşınacak ve bozulacaktır. Kırılıp, çatladıkları zaman, direksiyonu çevirdiğinizde gıcırdayan bir sese neden olurlar.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.