• 09-09-2018
  • 4 dak
  • 8422
  • 1

Donmuş Araba Kilidi Nasıl Açılır?

Donmuş araba kilidi nasıl açılır? Buz tutmuş araba kilidini açmak için ne yapmak gerekir? İşte size donmuş araba kapılarını açmak için bazı pratik çözümler.

Kış aylarında araç sahiplerinin yaşadığı en büyük sorunlardan birisi de kapı kilidinin donmasıdır. Donmuş bir kilit size biraz zaman kaybettirsede buzu çözmenin ve günlük programınıza devam etmenin çeşitli yolları vardır.

 

1. Adım - Tüm Kilitleri Kontrol Edin

Kimyasal maddeler kullanmaya başlamadan önce tüm kapıları iki kez kontrol edin. Eğer şanslıysanız yolcu kapısının kilidi donmamış olabilir. Tüm kapılar buzlanmışsa sonraki adıma geçin.

 

2. Adım - Baskı Uygulayın

Aracınız kumanda ile açılıyorsa kapıya baskı uygulayın. Bu sayede kapı çerçevesindeki ince buz tabakaları kırılarak kapı kolayca açılabilir. Eğer kapı kilidini anahtarla açıyorsanız ve kapılar kilitli ise bu yöntem işe yaramayacaktır. Bu durumda aracın boyasına ve kilide zarar vermeden, kilide tekrarlayan darbelerle hafifçe vurmayı deneyin.

 

3. Adım - Vücut Isısını Kullanın

Başparmağınızı araba kilidine yerleştirin ve bir iki dakika boyunca tutun. Vücudunuzdaki ısı kilidi serbest bırakmak için yeterli olabilir. Birkaç dakika sonra, anahtarı kilidin içine sokmayı deneyin. Bununla birlikte, kilidin üzerine çok fazla kuvvet uygulamayın, aksi halde anahtar zarar görebilir. Herhangi bir direnç hissederseniz, durun ve alternatif bir yöntem deneyin. Kilit çözülene kadar bunu birkaç kez tekrarlayın.

 

4. Adım - Başka Isı Kaynağı Kullanın

Vücudunuzun ısısı kilidi serbest bırakmak için yeterli değilse, o zaman farklı bir ısı kaynağına yönelebilirsiniz. Bir saç kurutma makinesi ile kilidi ısıtmayı deneyin. Bu her zaman işe yarar. Böyle bir olanağınız yoksa anahtarı çakmak kullanarak ısıtmayı deneyin. Plastik bir tutamağınız varsa eritmemeye dikkat ederek alevi anahtarın üzerinden geçirin. Anahtar ısındığında kilide yerleştirin. Anahtarı zorlanmadan takana kadar işlemi tekrarlayın.

 

5. Adım - Buz Çözücü Sprey

Kilit üzerindeki buz kalınsa, buz çözücü sprey kullanmak gerekebilir. Bu sayede kapı kilidini kolayca açarak yolunuza devam edebileceksiniz. Buz çözücüyü aracınızda tutmaktan sakının çünkü kapılar donduğu taktirde ona asla ulaşamazsınız. Evinizde veya garajınızda tutmalısınız. Sadece acil durumlar için aracınızın tamir çantasında bir yedeğini bulundurabilirsiniz.

 

6. Adım - Alternatif Buz Çözücü

Elinizde iyi bir buz çözücü sprey yoksa, el dezenfektanını bu iş için kullanabilirsiniz. El dezenfektanları, buzları eritebilen alkolden yapılır. Dezenfektanı anahtarınıza bol miktarda sürün ve ardından anahtarınızla kilidin içinde küçük hareketler yapın (birden çevirmeniz anahtar ve kilide zarar verebilir). 1 dakika içerisinde buz tamamen çözülür ve kapılarınız rahat bir şekilde açılır. Bu işlem esnasında kapı kilitleriniz zarar görmez ve 1, 2 gün kilidiniz donmaz.

Sirke ile bir buz çözücü yapabilirsiniz. 2 ölçü sirke ile 1 ölçü suyu karıştırın ve bir sprey şişesine doldurun ve aracınızın kapılarına püskürtün. Sirke buzun donma noktasını düşüreceğinden bir süre sonra kapılarınız açılacaktır. Sirkenin asidik özelliklere sahip olduğunu unutmayın. İşlemi uyguladıktan sonra sirke sıktığınız yerleri güzelce temizleyin. Sirke kullanmak istemiyorsanız alkol ve cam silecek suyu gibi diğer alternatifleri deneyebilirsiniz.

 

Kaçınılması Gerekenler

Araç kilidini çözmek için sıcak su kullanmamalısınız. Sıcak su ilk önce buzları eritebilir, ancak sonrasında donarak sorunu zorlaştırır. Anahtarın kilidin içine girmesinden de kaçınmalısınız. Bu, kilidin hasar görmesine ve anahtarın kırılmasına neden olabilir. Son olarak, kilidin buzunu çözmek için diğer kimyasalları kullanmaktan kaçının. Örneğin, sirke buzları çok çabuk eritebilir. Fakat sonrasında tutamak ve boya üzerinde iz bırakabilir.

1 Yorum

Avatar
Mustafa
15-01-2019 | Çorum

Peki donan kapı kilit mekanizması nasıl açılır?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.