• 28-09-2021
  • 6 dak
  • 6610
  • 1

Radyatör Hortumu Neden Şişer? Arızalı Radyatör Hortumunun 6 Belirtisi

Radyatör hortumu neden şişer? Radyatör hortumu arıza belirtileri nelerdir? Arızalı radyatör hortumunun sebepleri nelerdir? Radyatör hortumları ne zaman değiştirilir?

Radyatör hortumları, aracınızın soğutma sistemindeki soğutma sıvısı akışını yönetmede önemli bir rol oynar. Genellikle, her araçta üst ve alt olmak üzere iki çeşit radyatör hortumu bulunur. Üst hortum, radyatörün üst kısmından motorun üst kısmına termostat gövdesine bağlanır. Alt hortum ise radyatörün alt kısmından motorun su (devridaim) pompasına bağlanır. Soğutma sıvısının döngüsü, motorun soğumasını ve aşırı ısınmasını engelleyerek motorun optimum sıcaklıkta çalışmasını sağlar.

Soğutma sisteminin düzgün çalışması için her iki hortumun da iyi durumda olması gerekir. Sürekli olarak yüksek ve düşük sıcaklıklara maruz kalan hortumlar aşınmaya eğilimlidir. Bunlardan biri veya her ikisi de hasar görürse soğutma sistemi veya motor sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Radyatör Hortumu Nedir?

Radyatör Hortumu Arıza Belirtileri Nelerdir?

Radyatör hortumları ömrünü tamamladığında kırılgan ve aşınmış bir görüntüye sahiptir. Üzerindeki çatlaklar, dikkatli bir inceleme sırasında kolaylıkla fark edilebilir. Ancak, kaputun altına gizlendikleri için bazı durumlarda hasarlı olduklarını fark edemeyebilirsiniz Hasarlı radyatör hortumları, genellikle bazı belirtiler ile kendini gösterir. İşte o belirtiler:

 

Soğutma Sıvısı Sızıntıları

Hasarlı bir radyatör hortumun en yaygın belirtisi soğutma sıvısı sızıntılarıdır. Sızdıran bir hortum, arabanın altında sıvı birikintisine neden olur. Soğutma sıvısının rengi, sistemdeki antifriz türüne bağlı olarak yeşil, mavi, turuncu veya sarı olabilir. Etilen-glikol antifriz maddesinin karakteristik bir kokusu olan hoş ve tatlımsı bir koku da fark edebilirsiniz.

Ancak, sızıntının kötü bir radyatör hortumundan kaynaklandığından emin olmak için daha fazla araştırma yapmanız gerekebilir. Arızalı radyatör gibi diğer soğutma sistemi sorunları da soğutma sıvısı sızıntılarına neden olabilir. Sızıntının nereden geldiğini ve buna neyin sebep olduğunu belirlemek için bir tamirciye danışın. Arızalı bir radyatör hortumundan kaynaklanıyorsa, radyatör hortumunun değiştirilmesi gerekir.

 

Düşük Soğutma Sıvısı Arıza Lambası

Araç sahipleri, araç sıvılarını düzenli olarak kontrol etmelidir. Aracınızın soğutma suyu seviyesi düşükse, nedeni hasarlı bir radyatör hortumu olabilir.

Bazı araçların gösterge panelinde, soğutma sıvısı seviyesi düştüğünde sürücüyü uyaran ikaz işaretleri bulunur. Böyle bir uyarı ile karşılaşırsanız, aracınızı kenara çekip kontrol etmeniz en iyisidir. Aksi taktirde, motorun aşırı ısınmasına ve maliyetli motor hasarına neden olabilirsiniz.

 

Radyatör Hortumlarının Kireçlenmesi

Sızdıran bir radyatör hortumunun belirtilerinden biri de hortum üzerinde görülen kireçlenmedir. Hortumun, radyatör veya motor bağlantı noktalarını dikkatle incelediğinizde soğutma sıvısının neden olduğu kireçlenme rahatlıkla görülür.

 

Şişmiş, Çökmüş veya Süngerimsi Radyatör Hortumu

Araç sahiplerinin rutin olarak yapması gereken görevlerinden biri de, kaputun altındaki parçaları görsel olarak veya elle kontrol etmektir. Radyatör hortumunu incelediğinizde şiştiğini, çöktüğünü veya süngerimsi olduğunu fark ederseniz, hortumu değiştirme zamanı gelmiş demektir.

Şişen bir hortum sürüş sırasında aşırı basınç nedeniyle yırtılabilir. Aşırı yumuşak hortum ise çökebilir ve soğutma sıvısının akışını kısıtlayabilir. Her iki durumda, motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Herhangi bir olumsuz durum yaşamamak için hortumları rutin olarak kontrol etmek en iyisidir.

 

Çatlak veya Aşınmış Radyatör Hortumu

Radyatör hortumu her zaman aşırı ısı ve soğutma sıvısı ile temas halindedir. Değişen sıcaklıklar radyatör hortumunun aşınmasına ve çatlamasına neden olabilir. Delikler ve çatlaklar zamanla büyür ve hortumun yırtılmasına neden olabilir. Hortumlar iyi görünmüyorsa, vakit kaybetmeden tamircinizden randevunuzu alın.

 

Motorun Aşırı Isınması

Soğutma sistemi ısıyı düzgün bir şekilde dışarı atamıyorsa motorunuz aşırı ısınabilir. Hasarlı radyatör hortumu gibi arızalı soğutma sistemi parçaları, soğutma sıvısı sızıntılarına ve aşırı ısınmaya neden olabilir. Aşırı ısı, motorun ve bileşenlerinin en büyük düşmanıdır. Sorunun sebebini ve çözümü bulmak için hemen tamircinize başvurun.

Radyatör hortumları ile ilgili arızalar, sizi sıkıntılı bir duruma sokabilir. Herhangi bir soğutma sıvısı sızıntısı fark ettiğiniz anda harekete geçmelisiniz. Radyatör hortumu dışında, diğer parçaların da soğutma sıvısı sızıntılarına yol açacağını unutmayın.

 

Radyatör Hortumları Neden Şişer?

Soğutma sıvısı bileşenleri, aşırı basınç altında çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Basınç, soğutma sıvısını motorun soğutma kanallarında gezdirir ve radyatöre geri döndürür. Radyatör kapağı, basıncın korunmasına yardımcı olur. Soğutma sisteminde aşırı basınca neden olan bir kapak, radyatör hortumlarının şişmesine neden olabilir. Sistemdeki aşırı basınç, tüm sistemin arıza yapmasına ve hortumların şişerek, yırtılmasına neden olur.

Radyatör hortumları sabit basınç altındadır. Hortumlar, içten dışa doğru aşınır. Dıştan iyi görünen bir hortumun içi tamamen bitik olabilir. İç lastik tabakasını kaybetmiş bir radyatör hortumu, daha zayıf bölgelerinden şişmeye başlayacaktır. Böyle bir durumda hortumu hemen değiştirmeniz gerekir.

Motor aşırı ısındığında, olaylar zinciri oluşur. Motorun aşırı ısınması, yanma odasında sıcak noktalar oluşturur, bu da hava-yakıt karışımının erken ateşlenmesine neden olur. Erken ateşleme, motorun ısısını daha da yükseltecek ve silindir contasının yanmasına neden olacaktır. Contanın hasar görmesi, soğutma sıvısının motora sızmasına ve aşırı ısınarak basıncın artmasına neden olur. Radyatör hortumları, belirli bir basınçla başa çıkmak üzere tasarlanmıştır. Soğutma sıvısı basıncı aşırı artarsa hortumlar şişer ve sonunda yırtılabilir.

 

Radyatör Hortumları Ne Zaman Değiştirilir?

Radyatör hortumları genellikle 4-5 yılda bir veya her 100.000 km.'de bir değiştirilir. Aracınızı sürekli şehir içi trafiğinde kullanıyorsanız ve çok fazla dur/kalk yapıyorsanız daha erken kilometrelerde aşınabilir.

1 Yorum

Avatar
İbrahim
09-05-2023 | Antalya

91 Toyota 16 karbüratörlü kapak contası değişti, radyatör, LPG beyni komple değişti, termostat, devirdaim temiz. Sabah 3 km rampa çıkıyor üst, alt radyatör hortumu şişiyor, kapaktan havasını alıyor akşama kadar dolaştım şişmiyor.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.