• 05-10-2021
  • 5 dak
  • 22179
  • 2

Hız Sabitleyici (Cruise Control) Arızaları ve Çalışmama Sebepleri

Hız sabitleyici (Cruise Control) neden çalışmaz? Hız sabitleyici arızaları ve çalışmama sebepleri nelerdir?

Hız sabitleyici özellikle uzun yolculuklarda çok kullanışlıdır. Bu özellik, sabit bir hızı korumanıza olanak tanır ve bacağınızın dinlenmesine izin vererek, uzun sürüşlerden kaynaklanan yorgunluğu azaltır. Aynı zamanda yakıt tasarrufuna önemli ölçüde katkıda bulunur.

Hız sabitleyici aniden arızalandığında, sonuç biraz can sıkıcı ya da aşırı derecede tehlikeli olabilir.

 

Hız Sabitleyici Neden Çalışmaz?

Aracınızın hız sabitleme sisteminin neden çalışmadığına dair tek bir cevap yoktur. Farklı araçlarda kullanılan çeşitli hız sabitleme sistemleri mevcuttur. Bunlar mekanik, elektronik ve adaptif hız sabitleyici sistemler olarak üçe ayrılır. Bu nedenle, her biri farklı bir arıza ve onarım yöntemine sahip olabilir. Aracınızın hız sabitleme sisteminin neden çalışmadığını anlamak için kapsamlı bir teşhis yapmanız gerekir. Ancak, genellikle çalışmamasının altında yatan nedenler şunlardır:

Uygun Olmayan Çalışma Koşulları

Aracınızın hız sabitleyicisinin çalışması için uygun koşulların sağlanması gerekir. Çoğu sistem 40 veya 50 km/s altında devreye girmez. Bazı sistemler, önceden tanımlanmış bir hızın üzerinde seyrederken de çalışmaz. Özelliği doğru kullandığınızdan emin olmak için kullanıcı el kitabınıza bakın.

Arızalı Fren Müşürü

Fren müşürü ile ilgili bir sorun, sistemin etkin bir şekilde çalışmasını engeller. Frene basıldığı anda fren müşürü sayesinde fren lambaları yanar. Hız sabitleme sistemleri, fren pedalına basıldığında devre dışı kalacak ve kontrolü sürücüye bırakacak şekilde tasarlanır. Fren müşürü arızalanırsa, araç frenlerin devrede olduğunu sanacak ve hız sabitleme sisteminin çalışmasını engelleyecektir.

Sigorta / Kablo ve Devre Sorunları

Hasarlı kablolardan, atmış hız sabitleyici sigortasına kadar birçok devre sorunu sistemin düzgün çalışmasını engelleyebilir.

Hız sabitleyici sisteminiz elektronik olarak kontrol ediliyorsa, ilgili bir sigortası olacaktır. Sistem devresinde elektriksel bir sorun varsa, diğer kabloların zarar görmemesi için sigorta atar. Sigortayı değiştirmeyi deneyin. Sorun çözülürse özelliği kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak sigorta tekrar atarsa, ilgilenmeniz gereken daha kapsamlı elektrik sorunları olabilir.

Arızalı Hız Sabitleme Kumandası

Hız sabitleme kumandası, hızınızı ayarlamak için kullandığınız bileşendir. Yaptığınız ayarlar, hızı sabitlemek için motor kontrol ünitesine veya hız kontrol modülüne iletilir. Hız sabitleme anahtarının içindeki bağlantılar aşınırsa, modül ve üniteye erişiminiz kısıtlanabilir. Bu durumda sistem tamamen devre dışı kalabilir.

Arızalı Hız Sensörü veya Diğer İlgili Sensörler

Hız sensörünün görevi aracın hızını ölçmektir. Bu veriler, yakıt akışını ve ateşleme zamanlamasını düzenlemek ve hız sabitleyiciyi çalıştırma gibi birçok amaçla kullanılır. Arızalı bir hız sensörü, hatalı okumalar nedeniyle hız sabitleyicinin düzgün çalışmamasına neden olabilir. Daha gelişmiş hız sabitleme sistemleri, sorunlara neden olabilecek ek algılama bileşenlerine (örneğin, gaz pedalı konum (APP) sensörleri) sahiptir.

Hız sensörü arızalanırsa, hız göstergesinin çalışmaması ve motorun rölanti de zorlanması gibi farklı semptomlar da ortaya çıkabilir.

Kontrol Modülü Sorunları

Bazı araçlar, hız sabitleme sistemini yönetmek için bağımsız bir modüle sahipken, diğerlerinde sistemin kontrolü için birçok farklı modül birlikte çalışır. Sistemin kontrolünü sağlayan bu modüllerden biri arızalanırsa, hız sabitleyici düzgün çalışmayabilir.

Arızalı Gaz Kelebeği Aktüatörü

Genellikle eski model araçlarda, istenen hızı korumak için gaz kelebeği bağlantısını kontrol eden, elektrikli bir aktüatör kullanılır. Daha yeni modellerde ise bu işlem için elektrikli bir motor kullanılır. Her iki sistemde de, gaz kelebeği ayar elemanı ile ilgili herhangi bir sorun, hız sabitleyicinin çalışmamasına neden olabilir.

Şimdi bu sebepleri maddeler halinde biraz daha netleştirelim:

  • - Arızalı fren müşürü
  • - Hız sabitleyici sigortasının atması
  • - Uygun olmayan çalışma koşulları (40 veya 50 km/s hız altında çalışmaz)
  • - Arızalı hız sensörü
  • - Arızalı gaz pedalı veya gaz kelebeği konum sensörü (bazı sistemlerde)
  • - Arızalı hız sabitleyici kontrol modülü
  • - Hasarlı kablolar, konnektörler veya devre sorunları
  • - Arızalı gaz kelebeği ayar elemanı
  • - Arızalı hız sabitleyici kumandası
  • - Bazı modern araçlarda motor veya şanzıman sorunu nedeniyle motor arıza ışığı yanarsa hız sabitleyici devre dışı bırakılabilir.

 

Hız Sabitleyici Onarımı Pahalı mıdır?

Arabanızın hız sabitleyicisini tamir ettirmenin tam olarak ne kadara mal olacağı, sistemde neyin yanlış olduğuna bağlıdır. Düzeltme, nispeten ucuz bir fren müşüründen pahalı bir kontrol modülüne kadar her şey olabilir.  Ayrıca, aracınızın yılı, markası ve modeli gibi ek faktörler onarım maliyetini etkileyecektir.

2 Yorum

Avatar
İsmail
29-09-2022 | Bursa

2004 Megane 2 hız sınırlayıcı çalışıyor tuşları da artı eksi çalışıyor. Fakat hız sabitlemeye aldığımda ekran menüsü çıkıyor artı eksi tuşu çalışmıyor yani kısacası hız sabitlemem çalışmıyor. Elektrikçiye götürdüm sargısına baktı, bir şey bulamadı tuşları değiştirmemi söyledi ama artı eksi tuşları çalışmasa hız sınırlandırıcı ayarladığım zaman çalışıyor bunun için ne yapmam gerekiyor ya da Bursa'dan nereye gitmem gerekiyor?

Avatar
İsmail
09-04-2022 | İzmir

Hız sabitleyici çalışmıyor. Servise götürdüm beyine girip menüye giremiyorum dediler uğraşacağım dediler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.