• 10-07-2021
  • 9805
  • 1
Ramazan Yardım İstiyor!

Plastik Radyatör Tamir Edilir mi?

  • Avseren
  • 2004 Fiat Albea

Efendim radyatörü tutan sol üst köşedeki plastik parça kırıldı su kaçırıyor radyatörün komple değişmesi mi gerekiyor?

Uzman Görüşü

Ramazan Bey Merhaba,

Radyatördeki sızıntı küçük ise epoksi yapıştırıcı ile tamir edilebilir. Ancak bu geçici bir çözüm de olabilir. Sonuçta radyatörün içinde yüksek basınçta ve sıcaklıkta antifiriz var. Bir süre sonra yapıştırıcı muhtemelen çıkacaktır. Alüminyum radyatörler tamir oluyor ama işin içine plastik girince randıman vermesi biraz zor. Yapıştırıcıların böyle bir ortamda hiç şansı yoktur. Arkasında yüksek basınçlı su varken ve ortam bu kadar kızışmışken, bir yapıştırıcının uzun vadede tutunabilmesinin hiçbir yolu yoktur. Bunun yerine çıkma veya yan sanayi bir radyatör ile işinizi daha sağlam çözebilirsiniz.

Yok ben yine de tamir edip kullanacağım diyorsanız şunlara dikkat edin. Yapılacak onarımda kullanılacak malzemenin yüksek çalışma sıcaklıklarına (200°F veya 94°C üstü) dayanması gerekir. Radyatörün plastik aksamını yamamanın tek gerçek yolu, füzyon reaksiyonudur. Yani iki ayrı elementin birleşerek daha sağlam bir element oluşturmasıdır. Öyle bir radyatör onarım kiti bulmalısınız ki, saf dolgu malzemesi doğrudan eriyerek ana maddeye kaynaşmalıdır. Bu sayede aşırı basınca dayanacak ve uzun süre kullanılabilecek hale gelir.

Yapmanız gerekenleri adım adım anlatayım;

Plastik radyatör tamiri

Radyatörü çıkarmadan onarım yapmayı düşünüyorsanız, antifriz sıvısı çatlak çizgisinin altına inecek kadar boşaltılmalıdır. Çatlak alan güzelce plastik temizleyici kimyasal sprey ile temizlenmelidir. 

Plastik radyatör tamiri

Kaynak yapılacak plastik kısım ısı tabancası ile parlaklaşmaya başlayana kadar yavaşça ısıtılmalı ve eritilmelidir. Eğer çatlak çok uzunsa, her seferinde 5 cm lik bir alan ısıtılmalı ve o bölgedeki çatlak onarılarak devam edilmelidir.

plastik radyatör tamiri

Radyatör plastiği eritildikten sonra plastik çubuk da kahverengimsi olana kadar eritilmeli ve radyatör plastiği ile ısıtılarak karıştırılmalıdır. Çıkan dumanları solumamaya dikkat edin. İşlemi mümkünse havadar bir yerde yapın. Plastiğin soğuması ve katılaşması için bir müddet bekleyin. Bu şekilde işlem tamamlanmış olur. Sonuç aşağıdaki gibi olmalıdır.

plastik radyatör tamiri

Kapak resmine tamir kitinin resmini koydum. Umarım işinize yarar. Şimdiden size kolay gelsin ☺....

1 Yorum

Avatar
Utku
01-12-2022 | Kocaeli

Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.