• 13-08-2018
  • 3397
  • 0
Göksel Yardım İstiyor!

Sıvı Sistem mi Direkt Enjeksiyon Sistem mi?

  • Ankara
  • 2016 Renault Megane 1.2 TCE Icon 130 BG DI

Aracıma LPG kiti taktırmak istiyorum. Sizce Prins mi uygun, Lovato mu taktırmam gerek? Sıvı LPG sistemi tavsiye ediliyor. Diğer klasik sistemlerden daha pahallı olduğu aşikar. Ayrıca LPG'nin yanarken supaplara zarar vermesi, sıvı olarak kullanılması halinde önleniyormuş. Bir kısım "bu işi bildiklerini söyleyenler" ilave edilecek yağlama sistemi, supap zararlarını önler diyor pahalı sisteme gerek yok diyerek. Bir kısmı da yağlama sistemine fantezi diyor. Bir kısmı da direkt enjeksiyonlu araçlara, illaki sıvı LPG kullanan kitlerin takılması gerekiyor. Onun dışında takılan kitlerin tamamı motora zarar verir diyorlar. Bu konuda bilgiye ihtiyacım var. Yardımcı olmanızı diliyorum.

Saygılar.....

Uzman Görüşü

Merhaba,

Aracınıza Prins'te taktırabilirsiniz Lovato'da. Her iki sistemde kalitelidir. Önemli olan iyi bir usta bulmanız ve montajı yaptırmanızdır. Euro5 ve üstü motorlarda hafif alaşımlı subaplar kullanıldığını ve LPG'nin yüksek yanma ısısından dolayı bu parçaların zarar gördüğünü birçok kez dile getirmiştik. LPG gaz halinde yanma odasına püskürtüldüğünde subaplar kuru kalmakta, dolayısı ile daha hızlı deforme olmaktadır. Bu nedenle subap yağlama sistemleri ile ek bir önlem alınmaktadır. Ancak bu durum soruna tam çözüm değil, geciktiricidir. Aracınızı çok agresif kullanmadığınız taktirde subapları periyodik değişim süresi dolana kadar kullanabilirsiniz. Sıvı sistemlerde ise yakıt sıvı olarak püskürtüldüğü için subapların erime ve deforme olma ihtimali düşmektedir.

Sıralı ve direkt enjeksiyon sistemlerde, subap erimesini önlemek için ECU, yüksek devirlerde LPG'den benzine atacak şekilde ayarlanır. Direkt enjeksiyon sistemlerde araç rölantide benzinde çalışacak şekilde ayarlanır. Ayrıca ek bir yağlama sistemi takılarak düzenli aralıklarla subapların yağlanarak soğutulması sağlanır.

Sıvı sistemlerde ilk çalışma direkt LPG ile olduğundan ve araç sürekli LPG ile çalıştığından tasarruf oranı yüksektir. Ayrıca bakım aralıkları daha uzun sürelerdedir. Bu sistemlerde yağlama sistemi taktırmanıza gerek yoktur.

Özetle, aracınıza direkt enjeksiyon veya sıvı sistem her iki kiti de taktırabilirsiniz. Birinde %25, diğerinde %45 oranında tasarruf elde edersiniz.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.