• 17-06-2019
  • 2742
  • 0
C3 Yardım İstiyor!

Arabamın Motoru Bitik mi?

  • Sakarya
  • 2008 Citroen C3

Merhabalar,

Bir sorum olacaktı yardım ederseniz çok sevinirim. Arabamdan yağ çubuğundan araba çalışırken çok fazla yağ sıçratıyor ve çubuktaki rengi değişikmiş. Yani öyle söylediler. Egzoztan siyah duman geliyor çok gaza basıldığında ve aşağıdan siyah bir yağ damlatıyor. Arabanın motorunun bitik olduğunu söyledi arkadaşım. Kadın olduğum için ustaya götürmeden size sorayım dedim yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Çalışan aracın yağ çubuğunu çektiğinizde yağ sıçratması normaldir. Çünkü krank dönüyor ve motor içerisinde basınç artışı yaşanıyor. Sadece yağ çubuğunu çekipte motorun bitik olduğu kanısına varılmaz.

Ancak egzostan yağ damlaması ve siyah duman gelmesi iyiye yorulmaz.

Öncelikle aracın yağ seviyesini kontrol ediniz. Aşırı yağ koymak yağın köpürmesine ve kendini dışarı atmasına neden olur. Araca uygun olmayan yağ koymak, karter havalandırma kanalları ve borularının tıkalı olması, motor kompresör kaçakları aracın yağ yakmasına ve yağ atmasına sebep olabilir.

Siyah duman aracın ateşleme sisteminde bir problem olduğunu gösterir. Motor yakıtı düzgün yakamaz ve boğulur. Bunun sonucunda siyah duman atma vakaları yaşanır. Elinizle egzozu kontrol ettiğinizde yağ mı yoksa yanmamış yakıt mı emin olun. Yağın rengi eğer katkı maddesi ilave etmişseniz değişebilir. Aracın periyodik bakımlarını uzun süre atlamışsanız yağ özelliğini kaybetmiş olabilir. Rengin siyah olması sizi korkutmasın çünkü motor yağı zamanla kararır. Bu yağın görevini iyi  yaptığını gösterir. İlk günkü gibi kehribar renginde olmaz. Eğer yağın rengi krema gibi beyazımsı ve kekremsi ise yağa su karışıyor demektir. Bu da contaların kaçırdığı anlamına gelir.

Bitik motor yoktur, sadece masraf isteyen motor vardır. Araç yağ yakmaya başlar, yağ eksiltir ve egzozdan mavi duman atmaya başlar. Basınç kaçaklarından dolayı motor üfleme yapmaya başlar. Aracın çekişi ciddi anlamda düşer. Motorun çalışmasında sıkıntılar yaşanır. Motor parçalarında aşınma ve boşluklar oluşacağı için aşırı gürültülü çalışır, sarsıntı ve tekleme sorunları yaşarsınız. Genelde bu yazdığım belirtilerin hepsinin aynı anda görünmesi gerekir. Araç sadece tekliyor, zor çalışıyor ya da yağ yakıyor diye motor bitik diyemeyiz. Herhangi bir buji veya enjektör arızası da tekleme ve çalışmama sorunlarına yol açabilir. Kompresyon ve dyno testi yaptırmanız motor hakkında size bilgi verecektir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.