• 21-07-2019
  • 4502
  • 1
Onur Yardım İstiyor!

Yağ Lambası Geç Sönüyor

  • Hatay
  • 2009 Fiat 1.4 Linea Active

Merhaba ustam,

Benim Linea 2009 model 1.4 benzinli aracım sabahları ilk çalıştırmada yağ lambası geç sönüyor. 4 saniye sürüyor hatta biraz daha uzadığında "yağ basıncı düşük motoru stop edin" uyarısı veriyor. Sorun neden kaynaklı acaba? Tamirciye bir gün önceden götürdüm aracı ertesi gün usta kendisi çalıştırdı bu sefer de sıkıntı olmadı herşey normal. Her ihtimale karşı usta yağ filtresini değiştirdi eve geldim ertesi gün yine aynı yağ lambası geç sönüyor. Yardım edin lütfen.

Uzman Görüşü

Merhaba,

Yağ lambasının geç sönmesi, yağlama sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Herhangi bir sorun yağ basıncının düşük olmasına sebep olabilir. Aracınızı ustaya götürdüğünüzde motor sıcakken çalıştırdı bu yüzden "yağ basınç lambası" yanmamıştır. Siz sabahları soğuk motoru çalıştırdığınızda, yağ henüz ısınmadan ve akışken değilken bu uyarıyı alıyorsunuz. Sırasıyla izlemeniz gereken ve bu duruma neden olan etkenleri yazıyorum.

Öncelikle aracınızın motoruna doğru viskozite yağ kullandığınıza emin olun. Yanlış bir yağ koyulduğundan şüpheleniyorsanız yağ filtresi ile birlikte değiştirin. Yağ filtresi mutlaka orjinal olmalıdır. Yağ çubuğu ile yağ seviyesini kontrol edin ve düşükse tamamlayın. Motorda yağ eksiltme varsa iç ve dış yağ kaçakları kontrol edilmelidir. Yağ basıncının düşük olmasının en yaygın nedeni yağ pompasının arızalı veya yağ hattının kirli ve tıkalı olmasıdır. Ayrıca, yağ basınç sensörünün kirlenmesi veya arızalanması, yağ müşürü arızaları ve karterdeki pislikler yağ ikaz lambasının yanmasına veya geç sönmesine neden olabilir.

İlk olarak yağ basınç testi yaptırmalı ve yağ basınç sensörünün doğru okuduğundan emin olmalısınız.

1 Yorum

Avatar
Sinan
26-11-2019 | Van

Selamünaleyküm.. Dostlar bendede Fiat linea var 1.3 dizel euro 4 motor sabahları soğukken çalıştırınca yağ basıncı az diyor sadece sabahları yapıyor eski sahibide 2 yıl böyle kulanmış bende kullanıyorum. Bana önereceğiniz birşey var mı bazı arkadaşlar yağ pompası dahil bir sürü eleman değiştirmişler ama yine sorun çözülmemiş bana yardımcı olursanız sevinirim....

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.