• 16-03-2022
  • 4 dak
  • 3371
  • 0

Fren Diski Tornalama (Taşlama) Nedir? Fren Diskleri Ne Zaman Değişir?

Fren diski tornalama nedir? Fren diskleri ne zaman taşlanır? Fren diskleri ne zaman değişir?

Fren Diski Tornalama Nedir?

Fren diski tornalama, bir fren torna tezgahı kullanılarak disk yüzeylerinin taşlanması işlemine denir. Fren disklerinin taşlanması, disk yüzeyindeki aşınmaları ve pürüzleri ortadan kaldırır. Bu sayede, fren balatalarının disk yüzeyine daha iyi temas etmesi amaçlanarak, aşınmalar ve titreşimler ortadan kaldırılır.

Bu işlem, genellikle fren diskleri aracınızdan söküldükten sonra yapılsa da, günümüzde bunun için kullanılan farklı taşlama aletleri de bulunur. Bazı servislerde, diskleri sökmeye gerek kalmadan, araç üzerinde uygulama yapılır.

Taşlama işlemi, diskteki bozuklukları, korozyonu, aşınmaları ve kalınlık değişimlerini ortadan kaldırır. Maksimum fren balatası sürtünmesi için, uygun bir yüzey kalitesi oluşturulur. Tüm bunlar, frenleme gücünü artırmaya yardımcı olur ve fren balatalarının ömrünü uzatır.

 

Fren Diskleri Ne Zaman Taşlanır?

Fren disklerinin taşlanması gerektiğini gösteren iki farklı durum vardır.

Bunlardan ilki, fren balatalarını değiştirirken taşlama işleminin yapılmasıdır. Eski balatalar disk yüzeyini çizmişse, disklerin mutlaka taşlanması gerekir. Bu sayede, yeni balataların frenleme yeteneği artar ve daha uzun süre aşınmadan kullanılabilir.

İkincisi ise, aracı durdurmak için fren pedalına bastığınızda titreşimler fark ettiğiniz zamandır. Bu titreşim, fren disklerinin veya balataların eşit olmayan şekilde aşınmasından kaynaklanır. Bu durumda disk yüzeyinin kontrol edilmesi ve bir mikrometre ile kalınlığının ölçülmesi gerekir. Veya yüzey değişikliklerini algılamak için bir komparatör kullanılabilir. Genel olarak, 0.025 mm. kadar küçük bir kalınlık veya yüzey değişimi, fren pedalına basıldığında titreşimlere neden olabilir.

Günümüzde kullanılan bazı diskler, frenleme performansını artırmak için delikli ve/veya olukludur. Arabanızda bu tür bir fren diski varsa, deneyimli bir tamirci tarafından yüzey taşlama yapılabilir. Bu tip diskler dönerken, fren tornasında kullanılan takımın kırılmasına neden olabilir. Bazı tamirciler bu riski göze almaz ve taşlama işlemini yapmayabilir.

Bazı otomobil üreticileri, fren balataları değiştirilirken disklerin de değiştirilmesini şart koşar. Bu nedenle, taşlama işlemi yapmadan önce yetkili servisten bilgi almanız önerilir.

 

Fren Diskleri Ne Zaman Değişir?

Fren diskleri genellikle 100.000 km. dayanacak şekilde tasarlanmıştır, ancak gerçek ömrü, sürüş tarzı veya fren balatası tipi gibi birkaç faktöre bağlıdır. Çok ince, çatlamış, eğrilmiş veya aşınmış bir fren diski mutlaka değiştirilmelidir. Taşlama işlemi yapılacak disk, üretici firmanın minumum kalınlık spesifikasyonunu karşılamalıdır. Aksi taktirde, disk incelerek güvensiz hale gelir ve kolayca çatlayıp, kırılabilir. Bu gibi durumlarda yeni fren disklerinin alınması gerekir.

Fren disklerinin aşınması genel olarak sol ve sağ parçalarda aynı anda görünür. Bununla birlikte, disklerden biri iyi durumda olsa bile, eşit frenlemeyi sağlamak için birlikte değiştirilmelidir. Aksi taktirde, disklerden birindeki önemli bir kalınlık farkı, frene basıldığında aracın bir tarafa çekmesine neden olabilir.

Frenlerinizi uygularken gıcırdama, kazıma veya sürtünme sesleri duyuyorsanız, bu, fren disklerinin eğrildiğini, hasar gördüğünü veya aşındığını gösterir. Bu gibi durumlarda, fren disklerinin değiştirilmesi gerekebilir.

Ek olarak, fren disklerinin yüzeyi bir veya daha fazla kez taşlandıysa, yüzey kalınlığı incelecek ve taşlama işlemi için yetersiz kalınlıkta olacaktır. Bu durumda kesinlikle yeni disklerin takılması gerekir. Çoğu fren diski, en az iki fren balatası değişiminde taşlanmaya uygun kalınlıkta üretilir. Ancak daha yeni otomobiller, ağırlıktan tasarruf yapmak için daha ince diskler kullanır. Ayrıca, bazı disklerin fren balataları ile birlikte aşınması amaçlanmıştır, bu nedenle disk tornalama gibi bir seçeneğiniz olmayabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.