• 16-03-2022
  • 5 dak
  • 4334
  • 1

Yüksek Yağ Basıncının Nedenleri

Yüksek yağ basıncının sebepleri nelerdir? Motor yağ basıncı neden yükselir? Motor yağ basıncı nedir? Yüksek yağ basıncı neden olur?

Motor Yağ Basıncı Nedir?

​Motorunuzun yağ basıncı, tam olarak doğru olması gereken hassas bir değere sahiptir. Yağ basıncının çok yüksek veya düşük olması, başka sorunların göstergesi olabilir. Özellikle yüksek yağ basıncı, motorun düzgün bir şekilde yağlanmadığının bir işaretidir.

Yağ basıncı, yağ kanallarında akan motor yağının karşılaştığı dirence göre belirlenir. Yağ basıncı, yağ basınç göstergesi tarafından gösterilir ve motor çalıştırıldıktan yaklaşık 20 dakika sonra (yağ çalışma sıcaklığına ulaştığında) sabit bir değer göstermelidir. Ölçü birimi ya PSI ya da Bar'dır.

İdeal yağ basıncı aracın marka ve modeline göre değişmekle birlikte genel olarak 25-65 PSI arasındadır. Yağın, motorun tüm bileşenlerine ulaşabilmesi için bir dereceye kadar basınç gereklidir, ancak yağ basınç göstergesi ideal aralığın dışındaysa, genellikle çok yüksek veya çok düşük olarak kabul edilir.

Yağ basıncı, kanallardan akan yağın ne kadar dirençle karşılaştığına bağlı olduğundan, motorun boyutu, boruların çapı ve yağın viskozitesi gibi faktörlerin yağ basıncı üzerinde etkisi vardır. 80 PSI'ın üzerindeki bir basınç, genellikle çok yüksek kabul edilir ve motorun hasar görme riski vardır. Yüksek yağ basıncı, yağın deliklerden düzgün bir şekilde geçemediğinin ve motorun tüm parçalarına etkili bir şekilde ulaşamadığının bir göstergesidir. Doğru şekilde yağlanmayan bir motor, sürtünme yoluyla aşınır ve bileşenler zarar görür,  aşırı durumlarda ise feci motor arızasına neden olabilir.

 

Yüksek Yağ Basıncının Nedenleri

Yüksek yağ basıncı son derece ciddi bir sorun olsa da, nedenini bulmak için kontrol etmeniz gereken birkaç bileşen vardır. Yüksek yağ basıncına neden olan en yaygın sorunlar şunlardır:

 

1. Kirli veya Tıkalı Yağ Filtresi

Yağ filtresinin görevi, motor yağındaki yabancı maddeleri filtrelemektir. Yüksek yağ basıncının en yaygın nedenlerinden biri kirli, hasarlı veya tıkalı bir yağ filtresidir. Zamanla toz, kurum, pas ve tortulaşmadan kaynaklanan partiküller filtrede birikerek sistemi tıkamaya başlar. Bu, daha fazla direnç ve daha yüksek yağ basıncına yol açar. Bu durum, genellikle yağ filtreniz eski olduğunda görünse de, herhangi bir nedenden dolayı filtrenin darbe almasından da meydana gelebilir. İyi haber şu ki, sorununuz buysa nispeten kolay ve ucuz bir çözümdür. Sadece yağı ve filtreyi değiştirmek bu sorunu çözebilir.

 

2. Arızalı Basınç Tahliye Valfi

Tahliye valfinin amacı, yağ basıncı çok yükseldiğinde yağı yönlendirmek ve yağın akışını sağlamaktır. Genellikle, bu valfler, basınç belirli bir PSI seviyesine ulaştığında açılacak ve yağın geçmesine izin verecek şekilde ayarlanır. Tahliye valfinde bir arıza meydana gelirse ve kapalı konumda takılı kalırsa, motor yağı gidecek bir yer bulamayacak ve yağ basıncı hızla yükselecektir.

Tahliye valfi genellikle yağ pompasının içinde bulunur ve ulaşılması çok zordur. Çoğu zaman, tüm yağ pompasını değiştirmeniz gerekir.

 

3. Eski, Kalitesiz veya Yanlış Viskoziteli Yağ Kullanmak

Yağ daha kalın (yani daha viskoz) olduğunda, motorun geçitlerinden geçerken daha fazla dirençle karşılaşır ve bu da daha yüksek yağ basıncına yol açar. Viskozite derecesini daha kalın veya daha ince bir yağla değiştirmek, yağ basıncını etkiler. Motor sıcaklığının da yağ basıncı üzerinde etkisi vardır. Yağ ısındığında inceldiği ve soğudukça kalınlaştığı için, motordaki yağ basıncı ilk çalıştırma sırasında normalden daha yüksek olabilir. Bu nedenle, doğru bir PSI okuması elde etmek için motoru çalıştırdıktan sonra 20 dakika beklemeniz önerilir.

Zamanla yağ viskozitesini kaybeder ve bu da kanallardan akmasını zorlaştırır. Bu doğal olarak yağ basıncını yükseltir ve aracınızda çeşitli sorunlara neden olur. Bu nedenle, araç üreticisinin önerdiği periyodik yağ değişim aralıklarına uymak gerekir.

 

4. Tıkalı Yağ Geçiş Kanalları

Motor yağı filtreden geçtikten sonra bir dizi yağ kanalı yoluyla krank miline akar. Tıpkı yağ filtresinde olduğu gibi, yağ kanalları da kir ve diğer kalıntılar nedeniyle zamanla tıkanabilir. Bu, nispeten zor bir düzeltmedir ve sistemin birkaç kez yıkanması sorunu çözebilir. Tıkalı kanallar, yağın akışını engeller ve  motorun tüm parçaları verimli ve etkili bir şekilde yağlanamaz. Yağın kısmen veya tamamen tıkanmış bir kanaldan geçerken karşılaştığı direnç, yüksek yağ basıncının bir nedenidir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için, motor yağını ve filtresini düzenli olarak değiştirmeniz gerekir.

 

5. Arızalı Yağ Basınç Sensörü (Yağ Müşürü) veya Göstergesi

Eski araçlarda yağ müşürü olarak bilinen yağ basınç sensörü, motor yağının basıncını ölçmekten ve gösterge panelindeki yağ göstergesini kontrol etmekten sorumludur. Motor soğukken yağ basıncının daha yüksek olması normaldir. Bununla birlikte, motor ısındıktan sonra bile yağ göstergesi yüksekse, yağ basınç sensörü veya yağ göstergesi arızalı olabilir. Yağ basınç testi yapılarak bu işlemin nedeni teşhis edilebilir.

1 Yorum

Avatar
İbrahim gözükara
06-04-2023 | Sivas

Aracın tüm yağ filtresi musurunu degistr dim yağ basıncı ayarını yaptırdım araç yüksek basınç stop yaziyo yardımcı olurmusunz

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.