• 13-10-2017
  • 3 dak
  • 9602
  • 2

Motor Neden Tekler?

Motor neden tekler? Araçların silkeleme ve tekleme yapmasının nedenleri nelerdir?

Otomobillerin teklemesi ve zor çalışması en çok yaşanan sorunlardan biridir. Aracınızdaki sorunları anlayabilmeniz ve nedenlerini kestirebilmeniz için aracınızı iyi tanımanız gerekmektedir. Sorunun ne zaman ve hangi aşamadan sonra ortaya çıktığı size yaşanan problem hakkında bazı tüyolar verir. Bu durum sorunun doğru çözümü için müdahale yöntemini kolaylaştırır. Tamirciye derdinizi daha rahat anlatabilir ve onu doğru yere yönlendirebilirsiniz.

Araçlarda meydana gelen teklemeler genellikle ateşleme ve yakıt sistemindeki arızalardan kaynaklanır. Kalkış esnasında yada hareket halindeki bir aracı yavaşlatmak için gaz kestiğinizde aracınız tekliyorsa büyük ihtimalle bunun nedeni bujilerden veya avans ayarının bozuk olmasından kaynaklanır. Avans, motorun yanma odasına yakıt+hava karışımı geldikten ve bu karışımı pistonun yukarı çıkıp sıkıştırmasından sonra bujinin çakma anına denir. Motorun maksimum verimle çalışması için iyi bir yanmaya ihtiyacı vardır. İyi yanma ise bujilerin doğru zamanda hava+yakıt karışımını ateşlemesi ile oluşur. Şayet avans ayarı bozuksa motor rölantide sarsıntılı çalışır. Yüksek devirlerde sabit hızda performans kaybı meydana gelir. Ani yüklenmelerde vuruntu olabileceği gibi yakıt sarfiyatı da artar.

Aracın bakımları aksatılmamalı filtreler mutlaka zamanında değiştirilmelidir. Tıkalı hava filtreleri görevini yapamaz ve yanma odasına yeterli hava miktarını gönderemez. Ayrıca 50 bin kilometre öngörülen (daha erkende olabilir) buji kablosunun zamanında değiştirilmesi gerekir. Ayrıca boğaz kelebeği düzenli olarak temizletilmelidir.

Yakıt filtresinin tıkalı olması ve enjeksiyon arızaları da tekleme sebeplerindendir. ECU tarafından kontrol edilen enjektörler belli aralıklarla yanma odasına yakıt püskürtür. Kolay bozulan bir parça olmamasına rağmen çok hassas olması ile bilinir. Yakıt içerisindeki en ufak bir pislik enjektörlerin çalışma prensibini etkileyebilir.

Platin kollarında meydana gelen bir sorun, platinler arasında ki açıklık veya yayların fazla gerilim yüzünden zayıflaması da tekleme sorununa yol açabilir.

Bir başka sebep ise supapların arızalı olması ya da açma/kapama görevini yerine getirememesidir. Supap yayları supapları kapamayacak kadar zayıflamış yada kırılmış olabilir. Supap zaman ayarına mutlaka bakılmalı ve ayarı yaptırılmalıdır.

Araçta her 100.000 km. de bir ateşleme bobininin değişmesi gerekir. Silindirlerde kızgın noktalar erken ateşlemeye neden olmaktadır. Ateşleme zaman ayarı bozuktur. Bu yüzden ateşleme kıvılcımı zayıftır.

Şarj dinamosu yeterli şarj etmiyorsa motorun çalışma sistemini etkileyeceği için tekleme problemi meydana gelebilir.

Karbüratör ile çalışan araçlarda yakıt gelmesinde azalma ya da çoğalma nedeniyle araba tekleyebilir. Bu da aracın ateşleme işleminde sorunların yaşanmasına neden olur. Burası mutlaka kontrol edilecek yerlerden birisidir.

Arabalarda ateşleme sistemine gerekli yakıtın gönderilmesi görevini yapan yakıt pompası arızalanmış olabilir. Ve bu nedenle motora gerekli yakıtı pompalamayabilir. Ve bu da teklemeye neden olur. Araçta mutlaka kaliteli ve temiz yakıt kullanılmalıdır.

Egzoz manifoldunda, susturucuda ve egzoz borusunda gaz çıkışını güçleştiren bir tıkanıklık olabilir.

Eğer aracınızda LPG varsa burada yaşanan bir sorunda araçta teklemeye neden olabilir. LPG sistemlerinin de gerekli bakım ve kontrolleri aksatılmadan yapılmalıdır.

Son olarak yüksek kilometrelerden sonra hararet yapmasa dahi aracın contası deforme olabilir. Bu durum aracın yanma odasına soğutma suyunun sızmasına sebep olur. Yakıta karışan su motorda silkeleme ve teklemeye neden olur.

2 Yorum

Avatar
Recep
23-11-2019 | Zonguldak

Selam 1.4 turbo dizel aracım Tata indica 2. ve 3. viteste aracı yavaşlatınca 2000 devirin altına düşerken lak lak ileri geri yapar gibi sallanıyor. Aracın çekişi, çalışması gayet normal.

Avatar
Çağlar
18-07-2019 | Bursa

Selamın aleyküm ustalar bir konuda bana yardımcı olmanızı rica edicem. Aracımın motoruna motor soğukken bir şişe su döküldü ne olduysa ondan sonra oldu. Aracımda teklemeler ve araç egzozunda küçük patlamalar, gaz yememeler ve en son el frenimin hemen orasından araç içinde duman çıktı. Bir ustaya götürdüm bujilere su kaçtığını ve aracın yanlış ateşleme yaptığından egzozu çok kızdırdığını, yakıtı egzozda yaktığını söyledi ama aracımın bütün randımanı gitti. Bujileri, buji kablolarını değiştirdim, egzozcuya götürüp egzoz susturucunun elyafı yanmış dedi onu da değiştirdik, katalizör dağılmış dedi onu da boşalttırdık ama terslik oradan çıktım bu kez araca gazı az yükseltince motordan subaplardan diye tahmin ettiğim takır takır ses gelmeye başladı ve araç amansız bi teklemeye başladı. Şimdi araç rölantide tekliyor, gaza bassak takır takır ses geliyor. Gaz zaten yemiyor bana yardımcı olun ne önerirsiniz Arabam Fiat Siena.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.