• 13-10-2017
  • 2 dak
  • 6832
  • 2

Motorun Yağ Yakması ve Yağ Eksiltmesinin Nedenleri

Motor neden yağ yakar? Arabalar neden yağ eksiltir? Yağ yakma problemi ve çözümleri nelerdir?

Yağ yakma ve eksiltme problemi otomobil sahiplerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Her motor belli kilometrede bir miktar yağ eksiltebilir. Bazı araçların kullanım kitapçıklarında bu konuda bir bilgilendirme mevcuttur. Yağ yakma ve eksiltme problemi belirtilen değerlerden aşırı fazla ise aracınızda acilen müdahale edilmesi gereken bir sorun var demektir.

Yağ yakan araçların egzozundan genellikle mavi ya da lacivert renkli duman çıkar ve motor kapağını açınca üfleme yapar. Kilometreyi not ettikten sonra belirli aralıklarla yağ çubuğunu kontrol ederek aracınızın ne kadar yağ eksilttiğini tespit edebilirsiniz. Ayrıca aracınızı kuru bir zemine park ettikten sonra yağ kaçağı olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Zemin üzerinde ve motorda yağ sızıntıları var ise motorun karterinde ya da keçe ve contalarında kaçak var demektir.

Aracınız yağ yakıyorsa, piston ve segmanlar aşınmış ya da gevşemiş demektir. Aracımıza koyduğumuz yağ motor içerisinde pistonların alt kısmında toplanır. Bu yağın asıl görevi pistonların kayganlaşmasını sağlamak ve aşınmalarını önlemektir. Ayrıca motorun aşırı ısınmasına engel olarak soğumasına %25 oranında katkıda bulunur. Pistonların üst kısmında hava+yakıt karışımı bulunur. Piston ve segmanlar aşınmış ya da gevşemişse bu yağ aşınan bölgeden sızarak bu bölüme geçer ve hava+yakıt+yağ yanması gerçekleşir. Bu durumda motor yağ yakmış olur.

Emme supaplarında bir sorun olduğunda da yağ yakma durumu meydana gelir. Bu sorunlar yağın yanlışlıkla yanma odasına sıçramasına neden olur ve motor yağ yakar.

Motorun yağ yakmasının bir diğer sebebi ise turbo sistemdeki arızalar ve problemlerdir. Eğer turbo sisteminde bir kaçak varsa, turbonun içinde bulunan yağ, egzoz alanına girebilir. Egzoza kaçan yağ, burada bulunan yüksek sıcaklık ve yüksek basınç sebebiyle yanma durumunda kalabilir. Bu durumdan çıkaracağımız sonuç ise, yağın sadece motor içinde değil motor dışında da yanabileceğidir.

Bir başka sebep ise silindir kapak contasının hasar görmesinden kaynaklanır. Conta işlevini yerine getiremediği taktirde yağ yanma odasına karışır. Bu durum aracın çekişini olumsuz yönde etkiler. Contanın bir an önce değiştirilmesi gerekir.

Yağ yakan araç servise götürüldüğünde genelde rektefiye önerilir. Rektefiye silindir kapağı, piston, segman gibi motor parçalarının yenilenmesi anlamına gelmektedir. Motor rektefiye edilirken contalar, ana yataklar ve kol yataklar eski ise yenisiyle değiştirilmelidir.

Bunlar dışında kullanıcı hataları da aracın yağ eksiltmesine ve yağ yakmasına sebep olabilir. Motorda çok ince yağ kullanılması, yağın kalitesinin düşük olması ve aracın çok yüksek devirlerde sıkıştırılması araçta yağ eksilmesine yol açabilir.

2 Yorum

Avatar
Ersin
20-03-2022 | Muş

Selam ustam arabanın motoru yağ yakmadan dolayı yapıldı ancak halen eksiltme var. Şöyle ki; sabah motor soğukken bastığımda 3-5 km beyaz duman attığını görüyorum, ısındıktan sonra kesiyor yardımınız için teşekkür ederim.

Avatar
Yusuf
13-08-2020 | Muğla

Çok aydınlatıcıydı teşekkür ediyorum..

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.