• 01-11-2017
  • 8 dak
  • 2096
  • 1

Araç Sorunlarını Anlama Yöntemleri

Otomobil arızaları hakkında hiçbirşey bilmeseniz bile arıza olup olmadığını kendiniz teşhis edebilirsiniz.

Otomobil arıza ve temel sorunlarının giderilmesi inanılmaz derecede karmaşık olabilir. Teknoloji ilerledikçe, bilgisayar kontrollü yeni elemanlar ve gittikçe daha karmaşık hale gelen tahrik düzenekleri araçlara sokulur ve bir sorunun teşhis edilmesinde ve onarılmasında zorluk seviyesi artar.

Mekanik eğilimi olmayanlar için araba sorunlarını çözmek, yıldırıcı bir süreç olabilir. Neyse ki, duyularımızı kullanarak yapabileceğimiz, basit bir sezgisel arıza teşhis seviyesi vardır. Çoğu otomobil arızasının, bazı sorunlara karşılık gelen belirtileri vardır. En azından, sorunun bulunduğu alanı tanımlayabilmek, otomotiv sorunlarını çözmede büyük bir adımdır.

1- Koklayarak Arıza Teşhisi

Aracınızda olağandışı kokular olup olmadığını kontrol edin. Aracınızın içinde veya dışındaki farklı kokular, aracınızla ilgili sorunları gösterebilir. Gürültü veya titreşimden farklı olarak, alışılmadık kokuların algılanması daha kolaydır. Çünkü genellikle daha belirgindirler. Bir arabanın arka planında ses ve normal titreşimler olacaktır, ancak koku genellikle az ya da çok nötrdür.

Arabanızdaki garip kokulara dikkat etmeniz önemlidir. İşte dikkat etmeniz gereken bazı kokular.

a) Egzoz gazı kokusu

Otomobil içindeki egzoz gazı kokusu endişe etmeniz gereken bir durumdur. Egzoz gazının aracın altındaki bir yerden kabinin içine girdiğinin göstergesidir.

Otomobilinizde egzoz gazı kokusu alıyorsanız, sürüş işlemini bırakın. Yola devam etmeden önce sorunun kaynağını çözmek için konusunda deneyimli bir servis teknisyeni arayın. Egzoz gazı karbonmonoksit içerir. Solunması halinde bilinç kaybına ve hatta ölümlere neden olabilir.

b) Gaz veya yağ kokusu

Gaz veya yağ kokusu genellikle motor bölmesinde sızıntı yapan bu sıvılardan biriyle ilgili bir sorun olduğunu gösterir.

Gaz depodan veya aracın altından sızıntı yapabilir. Bu durum deponun çevresinde veya motor bölmesinde sızıntı yaparak kendisini gösterir ve kokunun kaynağı kolaylıkla görülür.

c) Antifiriz kokusu

Soğutma sıvısının hoş ve tatlı bir kokusu vardır. Genellikle araba kokuları arasında kolaylıkla ayırt edilebilir. Kokuya aşina olmak için soğutma suyu kabını açarak koklayabilirsiniz.

Soğutma sıvısı sızdırıyorsa, motor yeterince soğutulmuyor demektir ve aşırı ısınma durumunda hasar görebilir. Arabada tanımlanamayan bir koku hissettiğiniz her durumda kalifiye bir tamirciyle iletişime geçiniz.

d) Kükürt kokusu

Birkaç farklı parçanın hasar görmesi veya arızalanması durumunda kükürt kokusu oluşabilir. Buna akü ve katalitik konvertör dahildir. Akü aşırı şarj olursa veya katalitik konvertör arızalanmaya başlarsa, aracın içinde veya çevresinde kükürt kokusu fark edersiniz. Bazı durumlarda, yakıt sistemi ile ilgili sorunlar da bu kokuyu üretebilir.

e) Yanmış ağaç veya kauçuk kokusu

Sürtünme yaşayan bileşenler, aşırı sürtünme ile ısındıklarında yanan ahşap veya kauçuk benzeri kokular üretebilir. Fren balataları veya debriyaj gibi parçalar bu tür kokular üretir.

f) Küf kokusu

Aracın içi küf gibi kokuyorsa, muhtemelen sorun hava sirkülasyon sisteminde yatıyordur. Kokunun sebebi eğer yakın zamanda değiştirilmemişse kabin hava filtresinden (polen filtresi) kaynaklanır. Bununla birlikte, klima veya ısıtma üniteleri ile ilgili bir takım sorunlar da böyle bir kokuya neden olabilir.

g) Kablo yanığı (plastik) kokusu

Bu koku genellikle aracın elektrik tesisatında ya da elektronik aksamlarında kısa devre gibi bir sorun olduğunu gösterir. Egzoz borusuna yapışan poşet, vb plastik atıklarda bu kokuya yol açabilir. Aracın kalifiye bir elektrik ustasına gösterilmesi gerekir.

2- Dokunarak Arıza Teşhisi

Elleriniz ve ayaklarınız mekanik sorunların teşhisinde eşit derecede yararlıdır. Elleriniz, klima ve ısıtma sisteminden direksiyona kadar olan tüm sorunları teşhis etmek için kullanılabilir.

a) Dokunma hissinizi kullanın

Dokunma hissinizi kullanarak aracınızdaki sorunları teşhis etmeniz için, her parçayı tek tek ellemenize gerek yoktur. Dokunma hissi, bir şeylerin yanlış olduğunu gösteren olağandışı titreşimleri algılamak için kullanılır.

b) Kontrol paneli ve orta konsol bileşenlerini inceleyin

Araç park halindeyken gösterge paneli ve orta konsol bileşenlerinin kısa bir kontrolünü yapın. Sinyal lambaları, ön cam silecekleri, klima ve ses sistemi gibi ekipmanların doğru bir şekilde çalıştığından emin olmak için test edin.

c) Klima havalandırma kanallarını kontrol edin

Klima fanı kontrolünü yapmak için kademeyi sonuna kadar açın ve sistemin üflediği havayı test etmek için elinizi havalandırma deliğinin önüne koyun. AC sistemi düzgün çalışmıyorsa veya kontrol düğmesi çalışmıyorsa, yetkili bir teknisyene başvurmalısınız.

d) Direksiyon simidi titremesi

Ellerinizi, direksiyon üzerinden hissedebileceğiniz sorunları tanımlamak için kullanabilirsiniz. Titreyen bir direksiyon, tekerleklerde veya frenlerde bir sorun olduğunu gösterir. Direksiyon gevşek hissedilirse, bağlantı çubukları veya bilyalar ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir. Direksiyon simidini çevirmek zorlaşırsa, servo direksiyon bileşenleri ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir.

Direksiyon simidi düzgün şekilde cevap vermiyorsa, direksiyon kolonu veya direksiyon askısında bir sorun olduğunu gösterir.

e) Vites kolu titremesi

Vites kolunun oynaması bazı araçlar için normal sayılsa da sonradan meydana gelen aşırı titreme ve oynamalar motor kulaklarında ya da şanzımanda bir takım sorunlar olduğunun göstergesidir.

f) Pedalları hissedin

Arıza teşhis konusunda ayaklarınız da çok yararlıdır. Pedallardan herhangi biriyle ilgili bir sorun ortaya çıktığında, sorunun kaynağını belirlemek basit bir işlemdir.

Gaz pedalına bastığınızda pedal yere yapışırsa veya gaz tepkisi zayıfsa muhtemelen pedal yayında ya da yakıt sisteminde mekanik bir problem vardır.

Fren pedalına bastığınızda direksiyonda ya da araçta titreşimler varsa, problem muhtemelen aracın fren sistemi içersindedir. Titreşen bir pedal genellikle fren diskleri veya fren balataları ile ilgili sorunları gösterir.

Aracınızda manuel şanzıman varsa, uğraşmanız gereken bir debriyaj pedalına da sahipsiniz. Debriyaj pedalıyla ilgili en sık karşılaşılan sorun, basıldığında ani bir direnç eksikliğidir. Pedal dibe kadar inerek takılı kalır ve normal konumuna dönmez. Bu durumda debriyaj teli kopmuş, hava yapmış, hidroliği bitmiş ya da debriyaj merkezi kaçırıyor olabilir.

3- Dinleyerek Arıza Teşhisi

İşitme duyunuzu kullanın!

Aracı ilk çalıştırdığınızda, rölanti durumunda ve sürüş esnasında aracınızın ses seviyesine dikkat edin. Her şeyin düzgün çalıştığı ve sorun olmadığı zamanlarda aracınızın nasıl çalıştığını ezberleyin. Ancak aracınızı iyi tanırsanız, onun dilinden iyi anlarsınız. Farklı sesler size arıza çıktığını haber verecektir.

Örneğin, dönme esnasında direksiyondan çıtırtı veya gıcırtı sesleri gelebilir. Bu durum rot, rotil, bilyalar, amortisör, vb. gibi ön takımda meydana gelen çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir.

Tıkırtı veya vuruntu sesleri gevşemiş bağlantı noktalarını, yıpranmış lastikleri, esnek ve tahrip olmuş kayışları veya motor yağı seviyesinin düşük olduğunu gösterir.

Frenleme esnasında duyulan tuhaf sesler kaliperlerden, fren balatası ve disk sorunlarından kaynaklanır.

Bu seslerden birini veya daha farklı sesleri duyarsanız, arızayı teşhis ve tamir edecek yetkili bir servis elemanına başvurun.

4- Görerek Arıza Teşhisi

Gözünüz her zaman açık olsun! Sürüş esnasında doğal olarak gözler yolu seyretmektedir. Durum böyle oluncada aracın arıza yaptığını ancak kaputun altından gelen dumanı görerek anlarız. Durum bu noktaya gelmişse tamir süresi uzayacak, dolayısıyla da masraflar artacaktır. İş bu noktaya gelmeden, sorunu farketmeniz açısından tüm duyu organlarınızı kullanmanız gerekiyor.

Her zaman gösterge panelinde bulunan arıza lambalarını kontrol edin. Gösterge panelinde, aracınızda ciddi bir sorun çıktığında bunu size belli edecek bir çok ikaz lambası bulunur.

Göz önünde bulundurmanız gereken ana ışık  ise "Check Engine" yani "Motor Kontrol" lambasıdır. Gösterge panelinizde bu ışığın yandığını görürseniz mutlaka aracınızı durdurun ve nitelikli bir teknisyen tarafından profesyonelce teşhis edilmesini sağlayın.

 

1 Yorum

Avatar
Fırat
04-11-2018 | İstanbul

Çok yararlı oldu teşekkür ederim.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.