• 05-09-2018
  • 8 dak
  • 15679
  • 1

Seramik Kaplama Nedir? Faydaları Nelerdir?

Seramik kaplama nedir? Seramik kaplamanın faydaları nelerdir? Araçlara seramik kaplama nasıl yapılır?

Son zamanlarda internette, sosyal medyada araç kaputunun üzerine atılan çamurun neredeyse hiç leke bırakmadan kayıp gittiğini gösteren sayısız video var. Birçok izleyici "seramik" veya "nano" kaplama terimlerini ilk kez duymaktadır.

Peki bu videolar gerçeği ne kadar yansıtıyor? Seramik kaplama aracıma zarar verir mi yoksa gerçekten çamur, kuş pisliği, asit yağmuru, tuz, reçine gibi aşındırıcı ve kirletici maddelerden aracımı korur mu? Bunlar bir çeşit pazarlama hileleri mi? Şişeler çok küçük olmasına rağmen işlem neden bu kadar pahalı yapılıyor?

Bu yazımızda seramik kaplamanın gerçeklerine bir göz atacağız. İddia ettikleri gibi koruma sağlayıp sağlamadığına ve bu uygulamayı yaptırmaya karar verenlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Bu kaplamaların sunduğu koruma mükemmel gibi görünse de, ilerleyen zamanlarda bazı potansiyel olumsuzlukları vardır.

Şimdi gerçekleri kurgudan temizlemeye çalışalım.

Aracınızın aldığınız ilk günkü kadar muhteşem görünmesini istiyorsunuz. Ancak tüm çabalarınıza rağmen çizikler ve lekeler aracınızın kaportasına yayılmaya başlıyor ve aracınızın boyası güneşten matlaşmaya başlıyor. Kuş pislikleri, tuzlanmış yollar, ağaç reçineleri, yağmur, kar, buz vb. gibi olumsuz hava şartları boyanın zamanla deforme olmasına katkıda bulunuyor. Aracınızı yıkattığınızda kullanılan fırça veya cici bıcı makinesi çiziklerin artmasına sebep oluyor. Kullanılan kimyasal maddeler ve kireçli su yıkandıktan sonra bile aracınızda lekelere sebep olabiliyor. Pasta-cila aracınıza iyi bir parlaklık versede en iyi ihtimalle birkaç ay sürüyor. Hatta zamanla aracınızın boyasının incelmesine sebep oluyor.

Bu sebeple insanlar seramik kaplama ile kalıcı bir çözüm arıyor. Başlangıçta petrol ve uzay endüstrisi için tasarlanan teknoloji, otomotiv endüstrisine hızla yayıldı.

 

Seramik Kaplama Nedir?

Seramik kaplama, aracın orijinal boyası üzerine uygulanan ve ikinci bir tabaka oluşturarak aracın orijinal boyasına zarar vermeyi engelleyen bir koruma tabakasıdır. Yani, yüzeydeki gözeneklerin en derin noktalarına nüfuz ederek bir nevi aracın boyası üzerinde kalkan görevi görmektedir.

Nano teknoloji kullanılan bu ürün çok ince bir tabaka oluşturur ve çıplak gözle çok net görünmez. Bu parçacıklar çok küçük oldukları için, bir yüzeye uygulandıklarında, yüzeyi hidrofobik (su geçirmez) yaparak tüm gözenekleri kapatırlar, aynı zamanda UV, çizikler, kimyasallar, aşırı ısı ve hatta anti-grafiti de dayanıklıdırlar. Bu katman tamamen görünmez ve şeffaftır.

Şişelerin neden bu kadar az sıvı içerdiğini (genellikle 30-50ml) bu durum açıklar. Parçacıklar çok küçüktür ve bir araba kaplamak için tek bir ürün yeterlidir.

Bu kaplama, aracın boyasıyla yarı kalıcı bir bağ oluşturur. Gelişmiş kimyasal ve fiziksel özellikleri sayesinde asla aşınmaz, dökülmez, sararmaz, çatlamaz, soyulmaz. Başka hiçbir yenilemeye gerek duymaksızın araç yüzeyini korur. Kir ve su tutmadığı için temizlemeyi kolaylaştırır. Araç yüzeyinin yıllar boyu ultraviyole, ağaç reçinesi, kuş pisliği ve bu gibi çevresel aşındırıcı etkenler sonucu zarar görmesini ve parlaklığını yitirmesini engeller.

 

Seramik Kaplama Uygulaması

Aracınıza seramik kaplama yaptırmaya karar verdiğinizde mutlaka bu konuda eğitimli, sertifikalı, profesyonel bir servise başvurmanızı öneririz. Aracın boya durumuna, büyüklüğüne ve seçeceğiniz pakete göre uygulama 1-5 gün arasında sürmektedir.

Genellikle her araç için bir tek sıvı tüp yeterli gelmektedir. Uygulama öncesi yüzey temizlenir. Yüzey üzerindeki çizikler giderilir. Araç kurumaya alınır ve ertesi gün seramik kaplama uygulamasına geçilir. Aracı çizmeyecek bir mikro fiber veya daha yumuşak bir bez yardımıyla tek kullanımlık tüplerdeki sıvı beze sürülür ve aracın kaportasına hassas bir şekilde uygulanır. Seçilen pakete göre 2, 3 veya 4 kat olacak şekilde uygulama yapılır.

Ürünlerin kalitesi ve dayanıklılığı değişebilir. Bu nedenle uygulama fiyatları da piyasa da değişiklik göstermektedir.

 

Seramik Kaplamanın Faydaları

Bazı küçük olumsuz yönleri olsa da titiz araç sahipleri nedeni ile oldukça popüler durumdadır. Sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

 

1- Hidrofobik (Su itici)

Seramik kaplamanın en önemli özelliklerinden biri, suyun (ve diğer sıvıların) geri tepmesini sağlayan hidrofobik yapısıdır.

Bir araca seramik kaplama uygulanması durumunda, yüzeyde su damlacıkları tutunamayacak ve aşağı kayacaktır. Bu, çamurun ve kirecin aracınızın boyasına daha az zarar vereceği anlamına gelir. Arabanızı yıkadığınızda temizlemek için daha az efor sarfeder ve daha az yorulursunuz.

 

2- Çamur ve Kir Kovucu (Sadece Kayıyor)

Seramik boya kaplaması, aracınızın yüzeyini korumak için sıradan bir boyadan çok daha fazlasını verir. Yağmur ve su damlacıkları yüzeyde birikmez. Kar ve buz yüzeye yapışmaz.

 

3- UV Hasar / Oksidasyon / Pastan Koruma

Bir araç genellikle güneşe maruz kalırsa, boyası oksitlenmeye başlar ve bu da matlaşan ve soluk boyaya neden olur. Seramik kaplama tabakası aracın boyasını güneşin ultraviyole ışınlarından korur, böylece oksitlenme miktarını azaltır.

 

4- Geliştirilmiş Dayanıklılık

Seramik boya kaplaması, aracınızın yüzeyini korumak için sıradan bir boyadan daha fazla çalışır. Kaplama, arabanızın boyasının moleküler yapısıyla birleşerek titreşim, sarsılma veya dış kuvvetler tarafından yerinden çıkarılamaz.

Buna rağmen kurşun geçirmez değildirler. Taş ve kaya parçacıklarının neden olacağı zarara engel olamazlar.

 

Efsaneler

1- Seramik Kaplama Çizilmeye Dayanıklıdır

Seramik kaplamanın çizilme direnci genellikle tedarikçiler tarafından abartılmaktadır. Küçük çiziklere engel olabilir ancak daha sert çiziklere engel olamaz. Kaplamalar tipik olarak kalem ölçeğinde 9H olarak derecelendirilmiştir. Bu mümkün olan en yüksek çizilme direncidir. Sürüş esnasında aracınıza sıçrayacak taş ve kaya parçacıklarının etkisini absorbe edecek kadar kalın ve esnek değildir.

 

2- Seramik Kaplama Bakım Gerektirmez

Seramik kaplama, arabanızın nispeten daha az bakım yapılarak yeni gibi görünmesini sağlar. Arabanızı sürüyorsanız seramik kaplama olsa bile kirlenir. Seramik kaplamanın görünümünü korumak için arabanızı düzenli olarak yıkamanız gerekir. Ancak temizlik işlemi çok daha kolay olmaktadır. Ayrıca, aracın dış yüzeyini korumak için yapacağınız ekstra masraflar cebinizde kalır.

 

3- Seramik Kaplama Kalıcıdır

Bir aracın boyası ile seramik kaplama yarı-kalıcı bağ oluşturur. Birkaç ayda bir tekrarlanan uygulama gerektirmez. İyi bir ürün ve doğru uygulama ile en az 2 yıl kadar dayanır. Ancak kesinlikle kalıcı değildir.

 

4- Çok Kolay Uygulanır

Bu aslında nispeten doğrudur. Kaplamanın uygulanabilmesi için, aracın kaportasında çizik ve lekeler olmamalıdır. İşlem öncesi detaylı yüzey temizliği yapılmalıdır.

 

5- Seramik Kaplama Pasta ve Macunlardan Daha Parlaktır

Gerçek şu ki her kaplama parlaklık vermiyor. Fakat bu konuda yapılan bazı çalışmalar bulunmaktadır. Kaporta yüzeyi iyi ise parlak bir görünüm elde edilir.

 

Seramik Kaplama Yaptırmaya Değer mi?

Eğer titiz bir araç kullanıcısı iseniz ve görünüme önem veriyorsanız kesinlikle değer. Seramik kaplama için ödeyeceğiniz para diğer kozmetik masraflarını azaltacağından kısa sürede kendisini amorti edecektir.

Arabanız yıllarca parlak bir görünüm kazanır, kolay kirlenmez ve orijinal boyası korunmuş olur.

1 Yorum

Avatar
Nuri Erkan
24-10-2021 | İstanbul

Merhabalar sıfır aracıma seramik kaplama yapmayı düşünüyorum. Asıl mevzu biraz saçma olacak, madem böyle birşey yapacaksın neden seramik yaptırıyorsun diyeceksiniz. Benim aracım çoğu zaman park halinde dışarıda duracak. İyi bir oto brandası örtsem seramiğe bir zarar söz konusu olur mu? Bu konudaki görüşleri merak ediyorum. Saygıları mı sunuyorum.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.