• 06-09-2018
  • 3 dak
  • 3584
  • 0

Klima Yakıt Tüketimini Ne Kadar Etkiler?

Klima yakıt tüketimini ne kadar etkiler? Klima kullanırken yakıt tasarrufu sağlamak için nelere dikkat etmek gerekir?

Klima sisteminin çalışması için gereken enerjiyi motordan alırsınız ve çalıştığı sürece daha fazla yakıt tüketirsiniz. Bir aracın klima sistemini kullanmak yakıt tüketimini diğer tüm yardımcı ekipmanlardan daha fazla artırır. Klima (A/C) sistemi, motordaki ekstra yük nedeniyle yakıt tüketimini % 20'ye kadar artırabilir. Gerçek yük, aracın iç boyutuna, dış hava sıcaklığına ve diğer koşullara bağlıdır.

Üreticiler, klima sisteminin yakıt tüketimi üzerindeki etkisini azaltmak için daha verimli sistem teknolojileri ve kontrol stratejileri geliştiriyorlar. Örneğin, bazı üreticiler araç yakıt verimliliğini artırmak için elektrikli klima sistemlerini tanıttı. Böylece araçların daha az yakıt kullanmasını sağlamış olacaklar.

Klima kullanımını azaltmak ve yakıt tüketimini arttırmak için bazı ipuçları.

 

Kışın da Dikkatli Olun

Kışın, araçlar kabin havasını ısıtmak için motordan ısı kullanırlar. Bununla birlikte, buz çözme ayarını kullanırsanız, A/C sistemi ayrıca pencerelerin buğulanmasını önlemek için otomatik olarak devreye sokulabilir.

Yeni nesil araçlar, camların buğulanmasını önlemek için otomatik olarak aracın klima sistemini kullanır. Camlar temizlendikten sonra klima sistemini kapatın ve ısıtıcı ayarlarını yapın.

 

Gereksizse Kapatın

Aracınızın kabin bölümünü soğutmak için gerçekten klimayı açmaya ihtiyacınız olup olmadığını düşünün. Tıpkı evde yaptığınız gibi, termostat ayarlarınızı yapın. Kabini buz gibi yapmak yerine konforlu ve rahat edebileceğiniz bir ortam yaratmaya özen gösterin.

 

Şehir İçi / Şehir Dışı İlişkisi

Uzun yolda seyrederken, 70km üzerindeki hızlarda klima kullanmak cam açmaya göre daha ekonomiktir. Yüksek hızlarda camları açmak yakıt tüketimini %20, klima ise %10 civarında arttırmaktadır.

Şehir içinde ise camlar ve açılır tavan özelliğinden faydalanın. Özellikle trafiğin yoğun olduğu ve sürekli dur/kalk yapılan bölgelerde klima kullanmak yakıt tüketimini ciddi oranda arttırmaktadır.

 

Yeniden Sirkülasyon (İç Dolaşım) Düğmesi

Klima Yeniden Sirkülasyon

Klima sisteminizin “yeniden sirkülasyon” fonksiyonunu kullanın. Bu sayede daha az enerji harcamış olursunuz. Çünkü, soğutmak için dışarıdan taze havayı içeri çekmez sadece aracınızda bulunan havayı soğutmuş olursunuz. Ancak, bu fonksiyon sürekli kullanıldığında camların buğulanmasına yol açabilir.

 

Aracınızı Gölgeye Park Edin

Yaz aylarında açıkta park edilmiş bir otomobilin kabin sıcaklığı 60 dereceye kadar çıkabiliyor. Aracınız gölgeye park edildiyse ilk etapta soğutmak için daha az klima çalıştırmış olursunuz. Aracınızı park edecek gölge bir alan bulamadıysanız, pencerelere güneşlik koyarak araç kabininin ısınmasını engelleyebilirsiniz. Aracınızı çalıştırdığınız anda hemen klimayı açmayınız. Birkaç dakikalığına pencereleri ve kapıları açarak sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayın.

 

Bakımları Aksatmayın

Nasıl ki motor yağına, tekerleklere ve fren hidrolik yağına bakım yapılması gerekiyorsa, otomobillerde bulunan klima sistemlerinin de belirli bir bakıma ihtiyacı oluyor. Düşük hava akışını ve kötü hava kalitesini önlemek için her 15.000 kilometrede bir polen filtresinin değiştirilmesi öneriliyor.

Tüm bunlara ek olarak uzun yolculukları sabahın erken saatlerinde veya akşam/gece yapmanız klimaya olan ihtiyacınızı azaltacaktır. Klima ve camlar kapalıyken araç kullanmak en ekonomik sürüş tekniğidir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.