• 16-10-2018
  • 4 dak
  • 1815
  • 0

Aracınızın Bu 5 Şeyin Değişimine İhtiyacı Olabilir!

Şanzıman yağı ne zaman değiştirilir? Antifriz ne zaman değiştirilir? Fren hidroliği ne zaman değiştirilir? Akü ve triger kayışı ne zaman değiştirilir?

Soğutma Sıvısı (Antifriz) Değişimi

Günümüz antifrizleri 5 yıl veya 160.000-240.000 kilometre (hangisi önce gelirse) arasında bir ömre sahiptir. Sonuç olarak ömürlük değildir ve kontrol edilerek değiştirilmesi gerekir. Beş yıl sonra, antifrizdeki korozyon önleyici kimyasallar genellikle özelliğini kaybeder. Zamanında değiştirilmezse radyatöre ve soğutma sistemindeki diğer parçalara zarar verebilir. Bu nedenle her beş yılda bir soğutma sıvısını değiştirerek soğutma sisteminizin ömrünü uzatın. Dikkat etmeniz gereken aynı tip veya tüm araçlara uyumlu "evrensel" bir antifiriz kullanmaktır.

 

Şanzıman Yağı Değişimi

Kullanım kılavuzunuz otomatik şanzıman yağını değiştirmek için bir servis aralığını belirtmese de bu sonsuza kadar sürecek anlamına gelmez. Günümüz şanzıman yağları uzun ömürlü sentetik yağlayıcılar içerir ve birkaç yıl önceki şanzıman yağlarından çok daha uzun ömürlüdür. Ancak ısı ve sert kullanım, yağın oksitlenmesine ve özelliğini yitirmesine neden olabilir. Bu nedenle birçok şanzıman uzmanı, her 80.000 kilometrede yağı değiştirerek şanzımanın ömrünü uzatabileceğimizi söylüyor. Çok farklı çeşitleri olduğundan dolayı şanzımanınız için belirtilen ATF türünü kullanınız. Yanlış tipi kullanmak şanzıman sorunlarına neden olabilir.

 

Fren Hidroliği Değişimi

Çoğu sürücü, araçlarının fren tertibatında bir sorun oluşuncaya kadar fren hidroliğini değiştirmez. Birkaç yıl içinde fren hidroliği nemlenmeye başlar. Bu durum hidroliğin kaynama direncini düşürür. Hidroliğin kaynama riski artınca sert kullanımlarda fren pedalının gevşemesine neden olur. Akışkandaki korozyon önleyicilerde nemden dolayı zamanla özelliğini yitirir ve fren kaliperlerinin paslanmasına, tekerlek silindirlerinin, ana silindirin, çelik fren halatlarının ve ABS hidrolik ünitesinin arızalanmasına neden olur. Sıvıyı her üç ila beş yılda bir değiştirmek bunu engelleyebilir ve fren sisteminizin ömrünü uzatabilir. Yedek parçacılarda satılan kimyasal test şeritleri ile fren hidroliğinizin durumunu test edebilirsiniz.

 

Akü Değişimi

Sürücülerin bir çoğu, araç çalışmama sorunu yaşayıncaya kadar aküyü değiştirmeyi düşünmez. Kurşun asitli ıslak hücreli araç aküsünün ortalama ömrü sıcak iklimlerde üç yıl, aksi takdirde dört ila beş yıldır. AGM (Absorbent Glass Mat) aküler ise bu akülere nazaran 1-2 yıl daha uzun ömürlüdürler. Sonuç olarak, tüm araba aküleri bir süre sonra ömrünü tamamlar ve değiştirilmesi gerekir. Akünüz beş yılını doldurmuşsa bir aksilik yaşamayı beklemeyin ve yolda kalmamak için mutlaka değiştirmeyi düşünün.

 

Triger Kayışı Değişimi

Motorlarda, krank milinden, eksantrik miline hareket ileten, krank mili ile eksantrik milin hareket zamanlama senkronizasyonunu sağlayan kayışa Triger kayışı denir. HSN veya EPDM gibi sentetik bir lastikten imal edilen kauçuk kayışın ömrü kullanıma bağlı olarak 96.000 ile 160.000 kilometreye kadar çıkabilir. Ancak koptuğu taktirde çok ağır masraflar çıkaracağı için iş garantiye alınır ve daha erken sürede değiştirilir. Aracınızın bir triger kayışı varsa, önerilen değiştirme aralığını bulmak için kullanıcı el kitabına bakınız. Kilometre dolmasa bile kayış 4 yılda bir mutlaka değiştirilmelidir.

Kayışı değiştirmezseniz ve koparsa, (Interference tip bir motorunuz varsa) supapların zaman aralıkları bozulur. Zamanlaması bozulan supaplar kapalı olması gerekirken açık kalır. Açık kalan supaplara pistonlar çarpar ve eğilmesine sebep olur. Bu çarpma sonucu pistonlarda hasar görür. Kopan parçalar yanma odasına düşerek silindir bloğuna zarar verir. Bu durumda motorun komple rektefiye görmesi gerekebilir.

Motorunuz triger kayışı yerine çelik bir zamanlama zincirine sahipse, hiçbir şey yapmanız gerekmez. Çoğu zamanlama zinciri genellikle 300.000 kilometre veya daha fazla süre dayanır.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.