Far Temizleme Nasıl Yapılır?
Far temizleme nasıl yapılır? Farlar neden sararır? Araba farları nasıl temizlenir?
Farlar Neden Sararır?
Araba farları dış darbelere dayanıklı olması için polikarbon maddesinden üretilir. Güneş ışınlarından ve çiziklerden daha iyi bir koruma sağlamak için cam farları polikarbon akrilik maddesiyle kaplanır. Yalnız her şeyde olduğu gibi belli bir zaman sonra akrilik malzemesinde aşınmalar görülür. Bunun en başlıca sebebi de güneş ışınları ve akrilik düşmanı temizlik malzemelerinin kullanılmasıdır. Akrilik malzemesinin koruma özelliği ortadan kalktığı zaman güneş ışığı ve diğer dış etmenler polikarbon camlara doğrudan temas ederler. Bunun sonucu olarak camlarda sararma, çizilme ve görüş bulanıklığı oluşur. Böyle olduğu zaman da araba farlarının belli zamanlarda kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Bu tür far temizliği tamirciye götürülerek yapılacağı gibi kişi kendisi de yapabilir.
Far Temizleme Araçları Nelerdir?
Arabanın farlarını kişi kendisi temizleyecek ise bunun için bazı malzemelere ihtiyaç duyacaktır. Bu malzemeler arasında;
Maskeleme Bandı: Zımpara, pasta ve cila işlemlerini yaparken arabanın camlarına zarar gelmemesi için kullanılması gereken gerekli bir malzemedir.
Su Zımparası: Su zımparası seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli konu kullanılacak olan zımparanın kaçlık olduğudur. İnce çizikleri olan ve fazla hasar almamış camlar için 1200 kum su zımparası kullanmak uygun olacaktır. Farları temizleme esnasında değişik zımparalar kullanmak isterseniz 2000 ve 3000 kum zımpara da kullanılarak 3 kademeli zımparalama işlemini tercih edebilirsiniz. Farlarınızda derin çizikler görülüyorsa zımpara 600 kuma kadar kullanılabilir.
Polisaj Makinesi ve Sünger Başlıkları: Araba farlarının temizliği elle manuel olarak da yapılabilir ama polisaj makinesi sayesinde hem çabuk yapılır hem sonuç daha iyi olur.
Yukarıdakilere ek olarak sıvı pasta ve plastik cilası da malzemelere eklenmelidir.
Far Temizliği Uygulaması
Far temizleme işlemine başlarken ilk olarak maskeleme bandı ile farın etrafı güzel bir şekilde bantlanır. Gerekirse bandı birkaç kat sarabilirsiniz. Bu işlemi yaparken boyalı bir yerin kalmamasına dikkat ediyoruz. Çünkü yapılacak işlem sırasında araba boyası zarar görebilir. Bu işlemden sonra sıra farın zımparalanması işine gelir. Farda bulunan çiziklerin derinliğine göre seçilen zımparadan bir miktar zımpara alınarak ıslatılır ve zımpara işlemi başlatılır. Zımparalama işleminde aşırı bir kuvvet uygulanmamalıdır. Zımparalama işlemi sırasında beyaz bir tortu oluşur. Bu tortu farın kirlenip mat görünmesini sağlayan maddedir. Zımpara işlemi devam ettikçe farımız mat bir renk alacaktır. Böyle bir durumun olması normaldir. Zımparalama işlemini cam yüzeyi pürüzsüz duruma gelene kadar devam edin. Zımparalama işlemi bittikten sonra far yüzeyi yıkanıp güzel bir şekilde kurulanmalıdır. Zımparalama ve kurulama işleminden sonra sıra farların pastalanması işlemidir. Pasta sürme bir sünger ile veya polisaj makinesi ile yapılır. Pastalama işleminin amacı cam yüzeyinin daha iyi bir şekilde temizlenmesidir. Bundan dolayıdır ki pastalama işlemini yapmak kişinin kendi inisiyatifine kalmıştır.
Farın temizlenmesi için yapılacak en son işlem farın cilalanmasıdır. Cila işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı plastik cila kullanmaktır. Cila, farımıza koruma sağlayacak olan malzemedir. Cilayı ya sünger ile ya da düşük devirde çalıştırdığımız polisaj makinesi ile sürüyoruz. Bu işlem far parlak bir duruma gelene kadar devam eder.