• 09-11-2019
  • 3 dak
  • 4296
  • 0

Yokuş Kalkış Desteği Nedir? Hill Holder Nasıl Çalışır?

Yokuş Kalkış Desteği nedir? Hill Holder nasıl çalışır? Yokuş Kalkış Destek Sisteminin faydaları nelerdir? Hill Holder kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

İyi bir sürücü olmak zorlu koşullarda arabayı sorunsuz bir şekilde kullanmayı gerektirir. Bu zorlu koşullardan birisi de yokuşta duran bir arabayı sorunsuz kaldırmaktır. Arabayı yokuştayken kaldırmak iyi bir sürücü için az da olsa zorluk yaşayacağı bir durumken acemi sürücüler için bu durum tam bir kâbus olur. Yokuş Kalkış Desteği (Hill Holder) sizin yerinize bu olumsuz durumu ortadan kaldıran bir mekanizmadır.

Birçok sürücü yokuşta duran arabayı kaldırırken el freninden destek alır. Yokuş Kalkış Desteği Sistemi olan araçlarda el frenine başvurulmasına gerek yoktur. Aracınızı yokuş üzeri park ettiğiniz zaman, bu sistem arabanın kalkış torkunu düzenleyerek el frenine müdahale eder ve aracın geri doğru kaçmadan kalkmasını sağlar. Böylelikle meydana gelmesi olası kazaların ve aracın arkaya kaçması durumları engellenmiş olur.

 

Yokuş Kalkış Desteği (Hill Holder) Nasıl Çalışır?

Yokuş Kalkış Destek Sistemi otomatik olarak devreye girmektedir. Yalnız bu mekanizmanın devreye girmesi için motorun çalışır durumda bulunması ve aracın da sabit olması gerekir. Sistemin çalışması şöyle olmaktadır:

Yokuşta durmak zorunda kalan ya da aracını yokuşta park etmiş bulunan bir sürücü aracını hareket ettirmek için ayağını frenden çektiği an Yokuş Kalkış Destek Sistemi devreye girer. Sistem, frenden dolayı meydana gelen basıncın 3 saniye sabitlenmesine neden olur. Bu süre içinde, yani sürücünün ayağını frenden çekip gaza basma işlemi arasında aracın kayması önlenir. Bunun sonucu olarak sürücü, sistem sayesinde kolaylıkla ve güvenle arabasını yokuş yukarı hareket ettirir.

Bu sistem bazı modellerde süresiz olarak işler. 3 saniye kuralı yoktur. Aracı 1. vitese takıp, debriyajı bırakana ve gaz pedalına basıncaya kadar fren basıncını korur.

Bu işlemin gerçekleştirilmesi için açı sensörleri, tekerlek hız sensörleri, tork sensörleri ve fren tahrik düzeneği de dahil olmak üzere birkaç sensör kullanılır.

 

Yokuş Kalkış Desteğinin Artıları Nelerdir?

Yokuş Kalkış Destek Sisteminin sürücüler için faydalarına gelecek olursak onları da şöyle sıralayabiliriz:

  • • Bu sistem sürücülük konusunda acemi olan araç sürücülerine kalkış konusunda yardımcı olur.
  • • Deneyimli sürücülerin dahi bazı durumlarda stres yaşadıklarını düşünürsek bu sistem sayesinde yokuş yukarı kalkışlarda yaşanan zor durumlar ortadan kalkmaktadır.
  • • Araç manuel şanzımanlı ise baskı balatanın daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
  • • Yokuş yukarı kaldırılan araçlarda olması muhtemel balata aşınmalarının önüne geçilmiş olur.

 

Yokuş Kalkış Destek Sistemini Kullanılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yokuş Kalkış Destek Sisteminin devreye girmesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi yokuşun eğimidir. Bu eğim, kullanılan araca ve bu aracın sahip olduğu Yokuş Kalkış Destek Sisteminin özelliklerine göre değişebilir. Bundan dolayı fazla eğimli olmayan veya az eğimli yerlerde bu sistem işlemeyebilir.

Debriyaj balatasının zorlanıp zarar görmemesi için yokuşta araba kaldırırken süreye çok dikkat etmek gerekir. Bu sürenin uzaması yokuş kalkış desteği mekanizmasının devre dışı kalmasına sebep olur. Bunun sonucu olarak araç arkaya doğru kayar. Şunu da belirtmekte fayda var, aracın tutunma esnasında debriyaja yarım basmak balataların yıpranmasına neden olabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.