• 13-11-2019
  • 3 dak
  • 9273
  • 1

Elektrikli Direksiyon (EPS) Nedir? Nasıl Çalışır? Arızaları Nelerdir?

Elektrikli Direksiyon Sistemi (EPS) nedir? Elektrikli direksiyonun avantajları nelerdir? Elektrikli direksiyon arızaları nelerdir?

Elektrikli Direksiyon Nedir? Elektrikli Direksiyonun Avantajları Nelerdir?

Günümüzde hidrolik direksiyon sistemi (Hydraulic Power Steering / HPS) yerini elektrikli direksiyon sistemine (Electronic Power Steering / EPS) bırakmıştır. EPS'nin hidrolik direksiyonlara göre en büyük avantajı, motor stop etse bile sürücünün ihtiyacı olan direksiyon desteğini kesmemesidir. Bu avantaj aynı zamanda bir dezavantaja dönüşebilir. EPS'de yaşanacak herhangi bir elektriksel veya elektronik bir arıza, motor çalışırken direksiyon desteğini kaybetmenize neden olabilir.

Elektrikli direksiyon sisteminin kullanılmasında ki başlıca sebep az yakıt tüketmesi, daha az parça ve bakımındaki düşük maliyetlerdir. Bunların yanı sıra bu sistemin daha birçok avantajı bulunmaktadır.

Elektronik direksiyonlar direksiyon pompası, hortumlar, tahrik kayışı, kasnak, hidrolik yağı, vb. bazı parçalara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bunların yerine bir elektrik motoru kullanır. Hidrolik sistemlerden daha küçük ve daha hafif bir yapıdadır. Düşük araç hızlarında daha fazla ve yüksek hızlarda daha az destek sağlayan değişken güç denge sistemine sahiptir. Sürekli bir hidrolik pompayı çalıştıran hidrolik direksiyon sistemlerinden farklı olarak, sadece gerekli olduğunda EPS motorunu çalıştırır. Bu nedenle HPS sistemine sahip olan araçlardan daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. (100 km’de yaklaşık 0,2 litre avantaj)

EPS sisteminin bir diğer avantajı ECU yazılımının kolayca ayarlanabilir olmasıdır. Bu sayede üstün direksiyon hissi, hız işlevselliği ve araca özel ayarlar gibi birçok avantaja çok uygun maliyetlerle sahip olabilirsiniz. EPS'nin ek bir avantajı, patlak lastik gibi tek taraflı kuvvetleri telafi edebilmesidir. Ayrıca elektronik denge kontrolü ile birlikte acil durum manevralarında yönlendirme özelliğine de sahiptir. Otomatik park sistemi ile birlikte kullanılarak, ECU kontrolü altında direksiyon otomatik kontrol edilebilir ve araç kendi kendine park edebilir. Ayrıca, şerit takip sistemi kullanılarak, ECU ve sensörler yardımıyla aracın şeritte kalması sağlanabilir.

EPS sistemleri, ECU ile ilgili bir sorun algılanması durumunda motorun gücünü kesen, emniyetli mekanizmalar içerir.

EPS Sistemi Nedir?

 

Elektrikli Direksiyon Arızaları Nelerdir?

Direksiyon simidine bağlı bir mil ve kremayer dişli mekanizmasına redüktörlü bir elektrik motorunun bağlanması ile elektrik destekli direksiyonlar üretilmiştir. Bu tür direksiyonlarda gürültü seviyesi minimuma indiğinden sürüş konforu fazladır. Bununla beraber, yakıt tüketimi ve emisyon en az seviyededir. Elektrikli direksiyonlarda meydana gelen en büyük sorun, elektrik motorunda oluşan elektriksel arızadır. Bunun yanında başka arızalarda görülebilir.

Bu arızalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Direksiyonun Sertleşmesi: Direksiyon simidinde aşırı derecede direnç oluşması ya da tekerleklerde aşırı gücün oluşması direksiyonda sertleşmeye neden olur. Burada oluşan sıkıntının anlaşılması için direksiyon kutusuna, rotiller, king pimi ya da kastere bakılmalıdır.

Gezinme: Arabanın direksiyon ile yönlendirilen yönde gitmeyip rotasının dışına çıkması durumudur.

Direksiyon İkaz Lambasının Sönmemesi: Araç çalıştırıldıktan sonra direksiyon ikaz lambasının ilk başlarda yanması normaldir. Sorun motorun çalıştıktan sonra ikaz lambasının sönmemesidir. Bu olay sistem arızasının olduğuna işaret eder.

Direksiyon Açı Sensörü Arızasının Olması: Araç direksiyonunun dönme açısını algılamak ve açısal hızın hesaplanması direksiyon açı sensörü sayesinde olmaktadır. Sensör devre dışı kalmış olsa bile direksiyon sistemi mekanik olarak çalışmasını sürdürür. Direksiyon çevrilirken zorlanılıyorsa açı sensöründe bir arıza durumu olabilir.

Direksiyon Kontrol Biriminin Arızalanması: Direksiyon milinin açısal hızı ile aracın hızına bağlı olarak pompa motorunun kontrolü, direksiyon kontrol ünitesinin görevidir. Hidrolik yağın aşırı seviyede ısınması sonucu sistem devre dışı kalır.

1 Yorum

Avatar
keaune reeves
02-05-2020 | İstanbul

Merhaba aracim 2004 model audi a3. Direksiyon ışığım sürekli yanıyor. Eps ışığı ilk çalıştığında yanıyor sonra sönüyor direksiyonunda hafif sertlik var bunun dışında hiçbir ses yada problem yok. Ne olabilir benim yapabileceğim birşey midir acaba yani bir yerinden soket filan çıkmış olabilir mi?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.