• 16-11-2019
  • 2 dak
  • 38699
  • 2

Amortisör Takozu Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır?

Amortisör takozu arızası nasıl anlaşılır? Amortisör takozu nedir? Amortisör takozunun görevi nedir? Amortisör takozu neden bozulur?

Amortisör takozu, amortisörü aracın şasisine bağlayan parçadır. Amortisör kulağı veya amortisör kulesi olarak da adlandırılır. Birçok ön amortisör takozu, aynı zamanda direksiyon miliyle hareket eden bir bilya yatağı içerir. Amortisör bilyası, direksiyonun tepkisini etkileyen önemli bir bileşendir. Direksiyon simidi döndürüldüğünde, amortisör bilya yatağında döner. Bu sayede tekerleklerin açısını ve hizasını kontrol eder. Takozun ortasında darbeleri sönümleyen kauçuk bir yalıtım malzemesi mevcuttur. Amortisör takozunun görevi, araç çukurlardan ve kasislerden geçerken oluşan darbelerin etkisini ve titreşimleri hafifletmektir.

 

Amortisör Takozu Arıza Belirtileri

Amortisör takozları uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da, günden güne belirgin bir strese maruz kalırlar. Helezon yaylar ile birlikte aracın bütün yükünü taşırlar. Üstelik araç sürekli hareket halindedir. Çukurların ve kasislerin şiddeti, aracı yukarı ve aşağı zıplatarak takozların zamanla aşınmasına neden olur. Ayrıca yağmur, kar, tuz, nem ve sıcaklık gibi çevresel faktörler aşınmayı hızlandırır.

Amortisör takozu arızası

Amortisör takozu aşınmaya başladığında, sadece araç konforunu etkilemez, aynı zamanda diğer süspansiyon parçalarına da potansiyel olarak hasar verebilir. Parçanın arızalandığını gösteren bazı arıza belirtileri şunlardır:

  • - Özellikle kasislerden geçerken aracın ön sağ ve sol tarafından gelen tıkırtı sesleri
  • - Sürüş esnasında aracın sağa veya sola çekmesi
  • - Aşırı titreşimler
  • - Direksiyon döndürüldüğünde gelen gıcırtı sesleri
  • - Gevşek veya sert direksiyon
  • - Lastik hizalarının bozulması
  • - Lastiklerin eşit olmayan şekilde hızlı aşınması

Amortisör takozları, süspansiyon sisteminin önemli bir parçasıdır. Yıprandıklarında süspansiyon sarkar ve ön lastiklerin iç veya dış kısmında daha fazla ısı oluşmasına neden olurlar. Takozlar tamamen arızalandığında, süspansiyon sisteminin dengesi bozulur. Bu motor gücünü etkileyerek motor bileşenlerinin de zarar görmesine yol açabilir.

Amortisörler ve helezon yaylar değiştirildiğinde, mutlaka amortisör takozları da değiştirilmelidir. Takozun değiştirilmesi için amortisörün ve yay tertibatının komple sökülmesi gerekir. Bu nedenle aşınmış tüm parçaları aynı anda değiştirmek, sizi ikinci kez işçilik maliyetinden kurtarır.

2 Yorum

Avatar
Abdurrahman Karakoca
28-03-2022 | Mersin

89 Opel Kadet ön amortisör, üst tabla değişti. Çıkan parça da bilye vardı takılan da yok, tabla altı lastik conta yok, yaya basan kapakla üst tabla arasına demir pul atıldı çıldıracağım ne yapmalıyım?

Avatar
Fatih
22-05-2020 | Elazığ

Merhaba. Benim megane 2 aracım var. Ön takımı komple degiştirdim ama benim araçtaki sorun badallarda çukurlarda mıcırlı yollarda araba dalış yapıyo sanki boşluk gibi acaba sorun ne olabilir. Cvp yazarsanız sevinirim ustalar daha bu sorunu çözemediler.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.