• 28-03-2021
  • 4 dak
  • 12335
  • 1

2. El Audi A4 Alınır mı? Audi A4 Kronik Sorunları ve Arızaları

2. el Audi A4 alınır mı? Audi A4 kronik arızaları nelerdir? Audi A4 modellerde en sık yaşanan sorunlara genel bir bakış.

Alman otomobil üreticisi Audi, amiral gemisi A4 modelini 1996 yılından beri piyasaya sürüyor. Genel olarak güvenilir ve lüks araç kategorisinde yer almasına rağmen, bazı model yıllarında motorla ilgili bazı ortak sorunlar yaygındır.

2009 Audi A4 en fazla şikayet oranına sahip olsa da, 2011 model Audi A4 daha düşük kilometrede daha yüksek onarım maliyetleri çıkarma açısından en kötü model yılıdır.

İkinci el bir Audi A4 almak niyetindeyseniz, sırasıyla 2011, 2009, 2010, 2008, 2006 ve 2007 model yıllarından uzak durmanız önerilir. Bu modellerle ilgili en yaygın şikayet, motorun yağ yakması ile ilgilidir. Ayrıca zamanlama zinciri gergisi ile ilgili arızalar da görünmektedir.

 

Audi A4 Aşırı Yağ Tüketimi Sorunu

Hemen hemen tüm Audi A4 modelleri ile ilgili ortak sorun, motorun aşırı yağ tüketmesi ile ilgilidir. Bu sorun özellikle 2008, 2009, 2010 ve 2011 model yıllarında daha fazla yaşanıyor. Ortalama 100.000 km'de aşırı yağ tüketimi kendini gösteriyor ve ciddi bir motor masrafı yapmayı gerektiriyor.

Bazı sürücüler her 1500-3000 km. arasında 1 litre yağ ilave ettiklerini bildirirken, bazı motorlarda herhangi bir sorun bulunmuyor. Bu konu ile ilgili 2012 yılında Audi firmasına toplu davalar açıldı. Audi başlangıçta sorunun pistonlar ve segmanlarla ilgili bir sorundan kaynaklandığını belirledi. Daha sonra yazılım güncellemesi ile motorda bir düzeltme buldu. Toplu davanın sonuçlanması ile birlikte araçlarını geri çağırarak uzatılmış garanti verdi.

 

Audi A4 B8 Su Pompası Arızaları

Audi A4 B8'lerdeki su pompası, bu arabalardaki en savunmasız ve olası arıza noktasıdır. Orijinal su pompası, alüminyum yerine plastik malzemeden üretildi. Zamanla su pompası yüksek ısıya maruz kalıyor ve plastik muhafaza da çatlaklar oluşuyor. Bu da soğutma sıvısının sızıntısına ve pompanın arızalanmasına neden oluyor.

Ayrıca su pompası ile termostat arasındaki conta da bir başka arıza noktasıdır. Contalar doğal olarak zamanla aşınır ve kırılgan hale gelir. Sıvı sızıntıları contaların daha erken bozulmasına neden oluyor. Yaklaşık 150.000 km. yapmış bir araç 2-3 kez su pompasını değiştirmek durumunda kalıyor.

2009-2014 2.0L motor A4’lerin su pompası arızası ile ilgili toplu davalar yaşandı. 2013-2016 model yılları ile ilgili bir geri çağırma yayınlandı. Eğer plastik bir su pompasına sahipseniz mutlaka alüminyum olan ile değiştirmelisiniz. Alüminyum malzeme, plastiğe göre daha güçlüdür ve bozulma olasılığı daha düşüktür.

 

Audi A4 Enjektör Arızaları

Yakıt enjektörleri zamanla kirlenmeye, tıkanmaya veya sızıntı yapmaya eğilimlidir. Enjektör tıkandığı taktirde, silindirlere yetersiz yakıt püskürtülür. Enjektörler genellikle tek tek arızalanır. Hepsinin aynı anda bozulması pek yaygın değildir. Ancak arızalı tek bir enjektör bile önemli derecede motor performans kayıplarına ve sorunlara neden olur.

Arızalanan enjektör, açık veya kapalı konumda kalabilir. Bu da, yakıt göndermemesine veya silindire çok fazla yakıt püskürtmesine neden olur. Bu durum yanlış ateşlemelere sebep olacaktır. Aracınızda çalışma zorluğu, rölanti düzensizliği, motor teklemeleri, güç kaybı, aşırı yakıt tüketimi yaşıyorsanız veya P0300, P0301, P0302, P0303, P0304 motor arıza kodlarını alıyorsanız, enjektör arızasından şüphelenebilirsiniz. Unutmayın ki; bu semptomların çoğu arızalı bujiler, ateşleme bobinleri, bozuk su pompası vb. tarafından da görülebilir.

 

Audi A4 Arızalı Servo Direksiyon Hortumu

Bazı A4 kullanıcıları, düşük veya yüksek hızlarda, yalpalama ve aşırı titreşim sorunları ile ilgili şikayetlerde bulundu. Audi firması, bu sorunun hatalı bir hidrolik direksiyon hortumundan kaynaklandığını ve sık sık sert fren yapan araç kullanıcılarında daha yaygın göründüğünü belirledi.

Bu sorun, B8'lerin ilk modellerinde daha yaygındır. Audi, bu sorunu gidermek için bir Teknik Servis Bülteni (TSB) yayınladı.

 

Audi A4 Emme Subaplarında Karbon Oluşumu

Sıralı tip motorlarda, yakıt, emme subapları yoluyla yanma odasına iletilir. Sürekli emme subaplarından geçen, yüksek basınçlı bir yakıt akışı vardır. Bu nedenle bu tip motorların subapları her zaman temiz kalır.

Genel olarak tüm Audi motorları ise direkt enjeksiyon teknolojisi kullanır. Bu teknolojide yakıt, enjektörler tarafından direkt olarak yanma odasına püskürtülür. Subaplardan geçen bir yakıt akışı yoktur. Yakıtın yanması ve geri tepmesi sonucu emme subaplarında karbon oluşur. Karbon birikintileri artıkça, içinden geçen hava akışı azalır. Azalan hava akışı sonucu, motorda güç kaybı, rölanti dengesizliği, motor teklemesi ve yanlış ateşleme zamanlamaları yaşanır.

Bu tip sorunlardan kurtulmanın en kolay yolu karbon temizliği yaptırmaktır. Yaklaşık her 80-100 bin kilometrede bir karbon temizliği yaptırılması önerilir.

1 Yorum

Avatar
Şükrü
07-01-2022 | Gaziantep

Motorda kronik denen bir şey var bunun için ne yapabilirim?

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.