• 26-03-2021
  • 7 dak
  • 5239
  • 0

Soğuk Havalarda Araba Neden Çalışmaz?

Soğuk havalarda arabanın zor çalışmasının veya hiç çalışmamasının nedenleri nelerdir? Soğuk havalar aracın çalışmasını nasıl etkiler? Aşırı soğukta arabamı nasıl çalıştırırım?

Soğuk havalarda araçlarda yaşanan en yaygın sorunlardan birisi de arabanın çalışmamasıdır. Yaz ve bahar aylarında bu tip problemler çok görünmese de, özellikle çetin kış şartlarının yaşandığı bölgelerde, aracın çalışmaması ile ilgili şikayetler çok yaygındır.

Çocukları okula bırakmaya veya önemli bir randevuya yetişmeye hazırlandınız, fakat arabanız soğuk hava şartları nedeniyle çalışmadı! Bu nadir görünen bir durum değildir ve birçok sürücü bu durumdan muzdariptir.

Genel olarak en yaygın sorunlar akü, motor yağı veya yakıt hatları ile ilgilidir. Karbüratörlü araçlarda da bu tip sorunlar yaygındır.

Bu yazımızda soğuk havalarda aracın çalışmaması ile ilgili tüm olası nedenleri sizlerle paylaşacağız. Bu tip sorunları yaşamamak için alabileceğiniz önlemleri ve çözüm yollarını size göstermeye çalışacağız.

 

Araba Nasıl Çalışır?

Soğuk havaların aracın çalışmasını nasıl etkilediği ile ilgili ayrıntılara girmeden önce, aracın çalışma mantığını anlamak önemli bir konudur. İlk çalıştırma sürecine dahil olan tüm bileşenleri iyi anladıktan sonra, aracın çalışmaması ile ilgili potansiyel suçluyu tespit etmeniz daha kolaydır.

Aracı çalıştırmak için yaptığınız ilk şey, bir anahtarı çevirmek veya bir çalıştırma düğmesine basmaktır. Bu işlemi yaptığınızda, aküden gelen küçük bir elektrik akımını daha büyük bir elektrik akımına dönüştürmesi için marş motoruna gönderirsiniz.

Motor, marş motorundan başlatma sinyalini aldıktan sonra krank yapmalı ve aracı çalıştırmalıdır. Elbette bu süreç içerisinde motorun, sürekli bir yakıt beslemesine ve hava-yakıt karışımını ateşlemek için bir kıvılcıma ihtiyacı vardır. Bu kıvılcım da ateşleme bobini veya bujiler tarafından sağlanır.

Gördüğünüz gibi aracın çalışması ile ilgili pekçok bileşen mevcuttur. Bu bileşenlerden bazıları, ilk çalıştırma esnasında yaşanan sorunların potansiyel suçlusudur.

 

Soğuk Hava Aracın Çalışmasını Nasıl Etkiler?

Soğuk hava öncelikle aracınızdaki herhangi bir sıvıyı etkiler. Aracı ilk çalıştırdığınızda, şanzıman yağı, motor yağı, antifiriz ve yakıt dahil birçok sıvı harekete geçer.

Bu sıvıların hareket ettiği boruların içinde, herhangi bir çatlak veya kaçak varsa, soğuk hava bunların donmasına veya kalınlaşmasına neden olur. Bu sıvılarla ilgili herhangi bir sorun, aracın soğukta çalışmamasına neden olur.

Ayrıca soğuk havalarda elektrik akımı etkilenir. Araç aküsü yaklaşık "0" santigrat derecede, gücünün %35'ini kaybeder. Sıcaklık -17 dereceye düştüğünde ise gücünün yaklaşık %60'ını kaybeder. Motorun soğuk havalarda çalışabilmesi için normal koşullara oranla iki kat daha fazla elektrik akımına ihtiyacı vardır.

Tüm bu potansiyel etkileri bir araya getirirseniz, aracınızın soğuk havalarda çalışabilmesi için nasıl bir stres yaşadığını anlayabilirsiniz.

 

Akü İle İlgili Sorunlar

Aracınızın aküsü, motorun soğuk havalarda çalışmasını engelleyen ilk ve en temel nedendir. Akünüz, içindeki kimyasal reaksiyonlarla çalışır. Çok soğuk havalarda bu reaksiyonlar yavaşlar ve bu nedenle akünüz, aracı çalıştırmak için gerekli elektrik akımını üretmekte zorlanır.

Eski bir aküye sahipseniz işler daha da zorlaşır. Yeni bir aküye kıyasla, soğuk havalarda aracı daha fazla çalıştırma sorunu yaşamaya başlarsınız.

Bazen yeni bir akü aldığınızda bile bu tip sorunları yaşayabilirsiniz. Soğuk hava koşullarında, yeni akünün tam kapasiteye ulaşması birkaç gün sürebilir.

 

Motor Yağı İle İlgili Sorunlar

Motorun düzgün çalışabilmesi için yağlama sisteminin sorunsuz olması gerekir. Aksi taktirde motorun aşırı ısınması, motorun gürültü yapması ve sürtünmeye bağlı olarak iç bileşenlerin aşınması gibi sorunlarla başbaşa kalabilirsiniz.

Motor yağ seviyesi düşükse, krankı hareket ettirmek zorlaşır. Bu durum zaten soğuk nedeniyle kapasitesini yitirmiş olan aküye daha fazla yüklenilmesini gerektirir.

Ayrıca yanlış viskozite yağ kullanmak, özellikle çok soğuk bölgelerde kalın yağ koymak, yağ akışını zorlaştıracak, bu da motorun çalışmasını etkileyecektir. Sentetik ve düşük viskoziteli ince yağlar kullanmak, kış aylarında motorun daha kolay çalışmasını sağlar.

 

Yakıt Sistemi İle İlgili Sorunlar

Nadiren de olsa donmuş yakıt hatları, aracın çalışmasını engeller. Yakıt borularında bazı çatlaklar varsa, nem yakıt hattına girerek donma sorunlarına neden olabilir. Motora yakıt gidemediği için, araç yakıt yokmuş gibi hareket eder ve çalışmaz.

Bir diğer neden ise soğuk havalarda yakıtın daha zor buharlaşmasıdır. Buharlaşamayan yakıt, bujilerle çok daha zor ateşlenir.

Kış aylarında deponuzu her zaman dolu tutun ve kalitesiz istasyonlardan yakıt almaktan kaçının.

 

Karbüratör Sorunları

Eğer 25 yıldan daha eski bir araç kullanıyorsanız, yaşadığınız çalışmama sorunu karbüratörle ilgilidir. Karbüratör, nozul, iğne veya meme olarak adlandırılan ve içinden benzin geçen parçalarla donatılmıştır. Zamanla pislikler burada birikir ve aracın düzgün çalışmasını engeller. Karbüratörlü araçlar soğuk havalara karşı çok daha fazla hassastır. Bu nedenle soğuk havalarda çalışmama sorunu daha fazla yaşanır.

Karbüratörlü araç sahipleri bu tip sorunlarla karşılaşmamak için karbüratör ayarını, temizliğini, buji, platin ve avans ayarını düzenli olarak yaptırmalıdır.

 

Aşırı Soğukta Aracımı Nasıl Çalıştırabilirim?

Arızalı veya hasarlı bileşenlere sahip değilseniz, aracınızı soğuk havalarda çalıştırmanıza yardımcı olacak bazı yöntemler vardır.

 

Gereksiz Bileşenleri Kapatın

Aracı çalıştırmadan önce tüm gereksiz donanımları kapatmalısınız. Örneğin radyo, elektrikli cam, farlar, ısıtmalı koltuklar, vb... donanımları kapatmak akünün daha fazla akım üretmesine yardımcı olur.

 

Debriyaja Basarak Çalıştırın

Ayağınızı debriyaja basarak marş yaparsanız akünün stresini azaltırsınız. Bu numara ile, elektrik akımını almak için savaşan tek bileşen motor olacaktır. Start&Stop teknolojili araçlarda, aracı boşa alıp, fren pedalına basarsanız, akü, fren lambalarına da hakkını vermek zorunda kalacaktır.

 

Aküyü İnceleyin

Özellikle soğuk havalarda akü terminalleri aşınabilir. Korozyon nedeniyle elektrik akımı engellenebilir. Bu nedenle araç çalışmaz. Korozyonu temizlemeden önce, terminallerde çatlak var mı kontrol edin. Çatlak varsa aküyü değiştirmeniz gerekebilir.

 

Motor Yağı Seviyesini Kontrol Edin

Motorun sürekli yağlanmasını sağlamak ve motorun aşırı ısınmasına neden olabilecek herhangi bir sürtünmeyi önlemek için belirli bir seviyede yağa ihtiyacı vardır.

Soğuk havalarda birçok sürücü motor yağını kontrol etmeye üşenir. Motorun çalışmaması, motor yağı ile ilişkili olabilir. Yağ seviyesi düşükse tamamlayın.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.