• 06-07-2021
  • 3 dak
  • 2403
  • 0

Hız Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir? 5 Maddede Özetleyelim

Hız sensörü arıza belirtileri nelerdir? Hız sensörü (VSS) arızasının en yaygın 5 belirtisi.

Araç hız sensörü (VSS) ayrıca şanzıman hız sensörü veya çıkış mili hız sensörü olarak da adlandırılır. Şanzıman mili üzerindeki dişli bir tekerleğin dönüş hızını ölçerek, aracın ne kadar hızlı gittiğini hesaplamak için kullanılır. Genellikle şanzımanın bir yerine monte edilmiş küçük bir sensördür.

VSS, düşük voltaj sinyalleri üreterek, aracın hızı ile ilgili bilgileri bir veya daha fazla kontrol modülü ile paylaşır. Bu bilgiler, aracın daha verimli çalışması için motor ve şanzıman kontrol modülleri tarafından kullanılır. Aracın donanım özelliklerine bağlı olarak, diğer sistemler de (hız sabitleyici gibi) bu verilerden faydalanabilir.

Arızalı bir hız sensörü, aracınızın güvenli bir şekilde kullanılmasını potansiyel olarak azaltabilir. Bu nedenle, kötü bir hız sensörünün belirtilerinin ne olduğunu bilmek iyi bir fikirdir.

 

Hız Sensörü Arızasının En Yaygın 5 Belirtisi

1. Şanzıman Sorunları

VSS tarafından aktarılan araç hızı bilgisi, vites değiştirme zamanlamasını belirlemek için şanzıman kontrol modülü (TCM) veya güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM) tarafından kullanılır. Bu nedenle, arızalı bir hız sensörü, otomatik şanzımanın çalışmasını doğrudan etkiler.

Arızalı bir hız sensörünün en yaygın belirtilerinden biri otomatik şanzımanın anormal çalışmasıdır. VSS arızalıysa vites geçişleri gecikmeli, sert veya tutarsız olabilir.

 

2. Hatalı Hız Göstergesi

Birçok araç hız göstergesinin çalışması için birincil giriş olarak VSS'yi kullanır. VSS arızalanırsa, hız göstergesi hatalı okuyabilir veya hiç çalışmayabilir.

Bu şekilde araç çalışmaya devam edecektir ancak kaç km. hızla gittiğinizi bilmemek kötü sürüş deneyimine sebep olabilir.

 

3. Hız Sabitleyicinin Çalışmaması

Aracınızın hız sabitleyicisi, VSS'den bilgi alamayınca PCM tarafından otomatik olarak devre dışı bırakılır. Bunun nedeni, arabanızın sabit bir hızda çalışmasını sağlamak için sistemin sensör verilerine ihtiyaç duymasıdır.

 

4. Tork Konvertörü Kavraması Çalışmaz

Tork konvertörü kavraması önceden programlanmış bir hızda etkinleştirilir. Araç hız sensörlerinden gelen doğru bilgiler olmadan şanzıman tork konvertörü kavramasını uygulayamaz ve motor ile şanzıman arasında mekanik bir bağlantı oluşturamaz.

Bu durum, şanzımanın kaymasına, yüksek yakıt tüketimine ve şanzımanın aşırı ısınmasına neden olabilir.

 

5. Motor Arıza Işığının Yanması

PCM tarafından sayısız nedenden dolayı motor arıza ışığı tetiklenebilir. Bunlardan biri de arızalı bir VSS'dir. Hata kodunun bir VSS arızasına işaret edip etmediğini doğrulamak için aracınızı bir OBD-II tarama aletine bağlamanız gerekir.

ABS ve çekiş kontrol sistemleri dahil olmak üzere diğer uyarı ışıkları da gösterge panelinde görünebilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.