• 23-01-2022
  • 5 dak
  • 9150
  • 0

Hızlanma Esnasında Tereddüt, Silkeleme, Tekleme, Tökezleme, Duraksama Sorunları

Hızlanma esnasında araba neden tereddüt eder? Aracın hızlanma esnasında tereddüt, silkeleme, tekleme, tökezleme ve duraksama sorunları yaşamasının en yaygın sebepleri nelerdir?

Aracınızda birşeyler ters gittiğinde veya teklediğinde, hızlanma esnasında duraksama sorunu meydana gelebilir. Bu sorun, neredeyse aracı kullanmayı imkansız hale getirebilir. Dahası, arızanın altta yatan nedeni, potansiyel olarak diğer sistemlere ve bileşenlere zarar verebilir. Doğal olarak, arabanız hızlanma esnasında tereddüt ediyorsa, arızanın nedenini bulmak ve sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek isteyeceksiniz.

 

Hızlanma Esnasında Araba Neden Tereddüt Eder?

Ne yazık ki, bunun tek bir cevabı yoktur. Aracınızın, hızlanırken neden tereddüt ettiğini bulmak için kapsamlı bir teşhis gerekir.

Genellikle, motorun hızlanma esnasında tereddüt etmesinin nedeni aşağıdaki arızalardan birinden kaynaklanır.

Ateşleme Sistemi Sorunları

Ateşleme sistemi, aracınızı hareket ettirmek için gerekli olan hava-yakıt karışımını ateşlemekten sorumludur. Ateşleme sistemi düzgün çalışmazsa, motorun teklemesine ve hareket halinde duraksamasına neden olur. Yaygın sorunlar şunları içerir:

  • - Aşınmış bujiler
  • - Arızalı bir ateşleme bobini
  • - Hasarlı veya aşınmış buji kabloları
  • - Distribütörle ilgili bir sorun (varsa)
  • - Arızalı ateşleme kontrol modülü (varsa)

 

Yakıt Dağıtım Sorunları

Aracınızın motorunun düzgün çalışması için hassas bir hava-yakıt karışımına ihtiyacı vardır. Tereddüt, fakir  çalışan bir motordan kaynaklanabilir (yeterli yakıt yok). Yakıt dağıtım sorunlarının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • - Arızalı yakıt enjektörleri
  • - Zayıf çalışan yakıt pompası
  • - Tıkalı yakıt filtresi
  • - Arızalı yakıt basınç regülatörü

 

Sensör Sorunları

Birçok farklı sensör motorun fakir çalışmasına ve/veya tekleme yapmasına neden olarak hızlanma sırasında tereddüte neden olabilir. Örnekler şunları içerir:

  • - Arızalı kütle hava akış (MAF) sensörü
  • - Arızalı gaz kelebeği / gaz pedalı konum sensörü
  • - Arızalı manifold mutlak basınç (MAP) sensörü

 

Kontrol Modülü Sorunları

Aracınızın motorunda bulunan sensörler, güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM) adı verilen bir bilgisayara bilgi göndermekten sorumludur. Daha sonra PCM, bu bilgileri ateşleme bobinlerini ve yakıt enjektörlerini kontrol etmek için kullanır. PCM ile ilgili herhangi bir sorun, aracın hızlanma esnasında tereddüt etmesine neden olabilir.

Bununla birlikte, PCM arızasının oldukça nadir bir durum olduğunu unutmamak gerekir. PCM'nin düzgün çalışmamasının en yaygın nedeni güncel olmayan yazılımdan kaynaklanır.

 

Devre Sorunları

Motoru yöneten tüm elektronikler (sensörler, modüller vb.) devrelerle birbirine bağlıdır. Hasarlı kablolar ve gevşek bağlantılar gibi sorunlar, bu devrelerin düzgün çalışmasını engelleyerek aracın duraklamasına neden olabilir.

 

Vakum Kaçakları

Bir kaçak nedeniyle motora ölçülmemiş hava girerse, hava-yakıt karışımının bozulmasına neden olur. Sorunun temel nedeni, yırtık bir vakum hortumundan hatalı bir manifold contasına kadar herşey olabilir.

 

Düşük Şanzıman Yağı Seviyesi

Otomatik şanzımanlı bir araca sahipseniz ve hızlanma esnasında şanzımanın kaydığını / kaçırdığını fark ederseniz, bunun en yaygın nedeni şanzıman yağının az olmasıdır. Böyle bir durumda, gaza bastığınızda motor devri yükselir fakat araç bağırdığı kadar gitmez. Parçaları yağlamak ve aracınızın doğru şekilde çalışmasını sağlamak için şanzıman yağı gereklidir. Düşük şanzıman yağı seviyesi, sürtünme nedeniyle şanzımanın aşırı ısınmasına ve dağılmasına neden olabilir.

 

Diğer Motor Yönetim Sistemleri ve Bileşenleri ile İlgili Sorunlar

Hızlanma esnasında tereddüte yol açabilecek ek motor yönetim sistemleri ve bileşenleri de vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:

  • - Değişken supap zamanlaması (VVT) sistemiyle ilgili sorunlar
  • - Egzoz gazı devridaim (EGR) sistemi ile ilgili sorunlar
  • - Aşırı egzoz geri basıncı (genellikle tıkanmış bir katalitik konvertörden kaynaklanır)
  • - Gaz kelebeği gövdesi ile ilgili sorunlar

 

Motor Tereddüt Sorunu Nasıl Çözülür?

Birçok farklı sorun, bir aracın hızlanırken tereddüt etmesine neden olabilir. Sorunun giderilmesi, sistematik bir teşhis stratejisi gerektirir. Çoğu tamirci, bir tarama aleti veya kod okuyucu kullanarak PCM'ye kayıtlı arıza kodlarını kontrol ederek işe başlar. Kodlar size arabada tam olarak neyin yanlış gittiğini söylemese de, nereden başlamanız gerektiği konusunda bir fikir verir. Motorun tereddüt etmesi sorunuyla uğraşırken, incelenmesi gereken en önemli parametrelerden biri kısa süreli yakıt trimidir (STFT).

%10'u aşan bir STFT değeri (motor kontrol sistemi "kapalı döngü" modundayken) tipik olarak motorun fakir çalıştığını gösterir. Öte yandan, %10'dan daha düşük bir değer, motorun zengin çalıştığı anlamına gelir. Bu bilgilere sahip olmak, tereddüt eden bir aracın olası nedenlerini daraltmanıza yardımcı olabilir.

Sorun giderme sürecinde izleyeceğiniz yol, ilk birkaç adımda bulduğunuz bilgilere bağlıdır. Sensörleri dijital bir multimetre ile test etmek, yakıt basıncını test etmek için bir yakıt basınç göstergesi kullanmak veya vakum sızıntılarını kontrol etmek için bir kaçak tespit cihazı (duman makinesi) kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Ayrıca, görsel bir inceleme yapmayı unutmayın. Hasarlı buji kabloları veya kopmuş vakum hatları gibi bariz sorunları arayın. Bulduğunuz sorunları onarın, tüm kodları silin ve aracı yeniden test edin.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.