• 28-01-2022
  • 3 dak
  • 5590
  • 0

Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel Yağı Nedir?

Diferansiyel yağı ne zaman değiştirilir? Diferansiyel yağı nedir?

Birçok sürücünün, şanzıman veya radyatör gibi sık arızalanan parçalardan biri olmadığı için diferansiyelin ne yaptığı hakkında bir fikri yoktur. Oysa ki, ön veya arka aks düzeneğinin bir parçası olan diferansiyel, araç üzerinde çok önemli bir rol oynar.

Olimpiyatlarda koşan insanları hatırlıyor musunuz? 400 metrelik bir olimpiyat koşusunda, tüm yarışmacılar önce kendi şeritlerinde yarışa başlarlar, ancak bir süre sonra hepsi en içteki şeride doğru kümelenir. Bunun nedeni, aslında pistin etrafında 400 metre olan sadece tek bir şeridin olmasıdır. Yarışmacıların hepsi kendi şeridinde koşarsa, en dış şeritteki yarışmacı 408 metre koşmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle, en dış şeritteki yarışmacı, en içteki yarışmacıya göre yarışa 8 metre önde başlar.

Virajları dönen bir araç için de aynı durum geçerlidir. Araba bir virajı dönerken, dış tekerlek ile iç tekerlek farklı bir mesafe kateder. Bu fark çok küçük olsa da, arabalar hassas makinelerdir ve uzun vadede ciddi hasar görebilir. Diferansiyelin görevi, virajlarda tekerleklerin farklı hızlarda dönmelerini sağlamak ve aracı stabil hale getirmektir.

 

Diferansiyel Yağı Nedir?

Diferansiyelin optimum performansta çalışabilmesi için diferansiyel yağı kullanılır. Dişli yağı olarak da bilinen bu yağın görevi, diferansiyel içindeki tüm dişlileri yağlamak, soğutmak ve birbirlerine sürtünerek aşınmalarını engellemektir. Dişli yağı, motor yağı gibi yüksek sıcaklıklar yerine yüksek basınç koşullarında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Motor yağına benzer ancak daha kalındır.

İki türlü diferansiyel yağı vardır. Biri, doğal, ham petrol bazlı olan mineral yağlardır. Diğeri ise laboratuvarlarda üretilen sentetik yağlardır. Tüm sentetik yağlarda olduğu gibi, sentetik diferansiyel yağlarında da optimum performans için ince ayar yapılabilir.

Araç çeşitlerine göre diferansiyelin konumu farklılık gösterir. Önden çekişli arabalarda diferansiyel şanzıman kutusuna entegre edilir. Şanzıman ile aynı sıvıyı paylaştıkları için bu araçlarda diferansiyel yağı değişimi yoktur. Ancak şanzıman yağının düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.

Arkadan çekişli araçlarda ise diferansiyel arka aksın ortalarında bir yerde bulunur ve diferansiyel yağının periyodik olarak değiştirilmesi gerekir.

Son yıllarda birçok insan tarafından tercih edilen dört çekerli araçlarda ise birden çok diferansiyel bulunmaktadır. Bu araçlarda, ön, arka ve aktarma şaftı olmak üzere 3 farklı diferansiyel mevcuttur.

 

Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değiştirilir?

Çoğu otomotiv üreticisi, diferansiyel yağının 50.000 ila 100.000 km.'de bir değiştirilmesini önerir. Uygun servis aralığı için aracınızın bakım kitapçığına bakmanız önerilir.

Diferansiyel yağını değiştirmek zor bir iştir, bu nedenle profesyonel bir tamirci tarafından yapılması gerekir. Araç lifte kaldırılmalı, eski yağ boşaltıldıktan sonra, muhafazanın içindeki parçaların temizlenmesi gerekir. Diferansiyel yağının filtresi yoktur ancak yağ kaçaklarını engellemek için contanın mutlaka değiştirilmesi gerekir. Herhangi bir kaçak nedeniyle yağ eksilirse, dişliler gıcırdamaya başlar ve aracın altından bir uğultu sesi gelmeye başlayabilir.

Diferansiyel yağı düzenli olarak değiştirilmezse, meta-metal sürtünmesi artar ve dişliler aşınarak zarar görür. Bu, diferansiyelin komple revizyonuna neden olarak, çok daha maliyetli arızalara yol açabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.