• 28-01-2022
  • 3 dak
  • 4419
  • 0

Fren Diskleri Neden Eğilir? Fren Diski Eğriliği Nasıl Anlaşılır?

Fren diskleri neden eğilir? Eğilmiş fren disklerinin belirtileri nelerdir? Fren diskleri eğilmişse ne yapmak gerekir?

Fren diskleri, aracın tekerleklerinin arkasında bulunan büyük metal bileşenlerdir. Bu diskler tekerleklerle birlikte döner ve fren pedalına basıldığında balatalar disklere sürtünerek aracı durdururlar. Fren disklerinin muazzam miktarda ısıya dayanmaları gerekir. Aynı zamanda, bu ısıyı mümkün olduğunca çabuk havaya dağıtmaları gerekir, aksi halde frene basıldığında daha fazla ısınırlar.

Disk eğilmesi dendiğinde, genellikle disklerin bir bisiklet tekerleği gibi yamulduğu düşünülmektedir. Böyle bir yamulmanın olması için, disklerin çok kalitesiz bir metalden yapılması ve gereken sıcaklıklara dayanamayacak kadar kusurlu olması gerekir. Disk eğilmesi, disk yüzeyinin aşınarak pürüzlü hale gelmesi anlamına gelir.

 

Eğilmiş Fren Diski Belirtileri Nelerdir?

Diskler, kaliperler ve balatalar zamanla aşındıkları için düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu bileşenlerin aşınması veya zarar görmesi araç güvenliğini tehlikeye sokabilir.

Eğilmiş disklerin en büyük tehlikesi artan durma süresidir. Yüzey pürüzsüz olsa bile aracınızın durma süresi uzayacaktır. Özellikle tahrik tekerleklerindeki disklerin eğilmesi, fren mesafesini daha da uzatır.

Eğilmiş bir disk, fren balatalarının ileri geri gitmesine ve fren hidroliğinin köpürmesine neden olur. Böyle bir durumda, fren sistemi uygun miktarda hidrolik basınç sağlayamaz. Frenlerinizin kontrolünü kaybederseniz, kaza yapma riskiniz artar.

Eğri bir fren diskinin en belirgin işareti, sürüş sırasında fren pedalına bastığınızda, direksiyonda hissedilen titreşimlerdir. Diskler ne kadar eğri ise, ayağınızda ve ellerinizdeki titreşimi o kadar şiddetli hissedersiniz. Bu titreşimler, bazen hafifçe fren pedalına bastığınızda, bazı durumlarda ise kuvvetli bastığınızda hissedilebilir. Her iki durumda da, böyle bir durum algıladığınızda, arızanın çözümü için bir tamirciye başvurmanız gerekir.

Disklerin eğrildiğinin bir başka işareti, fren pedalına bastığınızda frenlerinizden ses gelmesidir. Bunun nedeni, disklerin fren balatalarınıza eşit olmayan şekilde temas etmesidir. Gürültü, gıcırtı veya tiz bir uğultu gibi gelebilir.

 

Fren Diskleri Neden Yamulur?

Disk eğriliğine genellikle aşırı ısı sebep olur. Fren sistemindeki hatalı bileşenler, örneğin balataların yanlış takılması ve fren disklerine sürtünmesi, disklerin daha fazla ısınmasına ve eğrilmesine sebep olur. Sıkışmış bir kaliper de fren sisteminin düzgün çalışmasını engelleyerek arızaya neden olabilir.

İşini yapmayan amortisörler de, aracın ağırlık merkezini bozarak fren disklerinin yamulmasının bir başka sebebidir.

Aracınızı genellikle engebeli arazilerde veya frenlerin zorlandığı bir şehirde kullanıyorsanız, bu durum da fren sisteminin performansını olumsuz yönde etkileyebilir.

Uygun olmayan lastik ebatları, tekerleklerin yanlış hizalanması, bijonların düzgün sıkılmaması da disklere baskı uygulayabilir ve aşırı ısınmasına dolayısıyla eğilmesine sebep olabilir.

Aracın her parçasının olduğu gibi fren disklerinin de belli bir kullanım ömrü vardır. Zaman içerisinde, yapılan frenlemeler ile diskler aşınır ve özelliğini kaybeder. Aşınma nedeniyle incelen bir fren diski, ısının etkisi ile kolayca eğilebilir.

 

Fren Diskleri Eğilmişse Na Yapmak Gerekir?

Bu durumda iki seçeneğiniz var; ya fren disklerini yenisi ile değiştireceksiniz ya da diskler çok fazla aşınmamışsa ve yeteri kadar kalınsa bir tornacıya götürüp düzelttireceksiniz.

Disklerin eğrildiğinden veya frenlerinizin bozulduğundan şüpheleniyorsanız, aracınızı sürmekten kaçınmanız ve hemen bir tamirciye başvurmanız gerekir. Eğilmiş disklerle aracı sürmeye devam etmek, potansiyel olarak, kendinizi ve çevrenizdekileri yaralayabilecek bir kaza ile sonuçlanabilir.

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.