• 24-06-2014
  • 4 dak
  • 2713
  • 0

Hybrid Araç Teknolojisi

Hybrid motor nedir? Hibrid motorların avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hibrid motor ne zaman devreye girer?

Günümüzde en çok dikkat çeken teknolojilerden biride Hybrid Teknolojisi dir. Bilim adamları bu teknolojiyi dünyada yaşanması muhtemel olan bir enerji sıkıntısına alternatif olarak geliştirmişlerdir.

Hybrid araçlarda kullanılan iki farklı motor ile düşük yakıt kullanılır, ideal bir performans alınır ve çevre kirliliği yaşanmaz. Hybrid motorlu araçları basit olarak şöyle tanımlayabiliriz. Bataryalı elektrik motorları ile günümüz benzinli veya dizel araçların içten yanmalı olan motorlarının bir bileşimidir. Bu motorların diğer bir ismi “Melez Motor” olarak geçmektedir.

İçten yanmalı motorların kullanımı çok uzun bir zamana dayanmaktadır. Elektrikli motora göre daha fazla bir menzile sahip olması, yakıt olarak her yerde bulunuyor olması ve daha fazla performanslı oluşu elektrikli motorlardan daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında dünyadaki petrol rezervlerinin ve türevlerinin büyük bir hızla tükeniyor olması, maliyetlerin artması ve çevreye verilen zararlar insanları başka alternatifleri denemeye itmektedir.

Elektrikli motorların şuan ki maliyetleri çok yüksektir. Dolum istasyonları her yerde bulunmamakta ve uzun süre de şarj olmaktadır. Performansları içten yanmalı motorlara oranla oldukça düşüktür. Fakat basit bir sisteme sahip olması, çevreye zarar vermemesi bilim adamlarının bu iki motoru bir arada kullanmalarına neden olmuştur. Bunun sonucunda da Hybrid Otomobil’ler ortaya çıkmıştır.

Hybrid Motor Teknolojisi

Hybrid güç sisteminin tasarlanmasındaki amaç, ana güç kaynağı bataryaların eksikliklerini telafi etmektir. Bunun sebebi de elektrikli taşıtların bataryalarının kısa mesafe yolculuklara uygun olmasıdır. Hybrid motorlar, araç benzinli halinde çalışırken sürekli kendisini şarj etmektedir ve yoğun trafikte, düşük hızlarda elektrik motoru devreye girerek ekstra katkı sağlamaktadır. Yüksek hızda seyreden araç ani fren yaparak yavaşlama gösterdiğinde ortaya çıkan ısı enerjisini bataryaya tekrar dolduran regenerative frenleme vardır. Hybrid sayesinde yakıt ihtiyacı daha uzun mesafelerde karşılanmaktadır.

Hybrid Motor Ne Zaman Devreye Girer?

  • Araba ilk çalıştırıldığı zaman.
  • Araç ivme kazanırken. Her iki motorda aynı anda kullanılarak maksimum güç artışı ile araç hızlandırılır.
  • Özellikle uzun yolculuklarda sabit hızla sürüşlerde. %80-%95 oranında hybrid motoru aktif hale geçer. Benzin motoru %20-%5 oranlarında çalışır.
  • Araç yavaşlarken ve rölanti durumuna geçtiğinde. Özellikle rölanti halinde iken benzin motoru hiç kullanılmaz.

Yukarıda saydığımız durumlarda 2 motor optimum şekilde kullanılarak araçta tasarruf elde edilir. Hybrid motorun yetersiz kaldığı durumlarda ise benzin motoru devreye girer ya da eş zamanlı kullanımları mevcuttur.

Hybrid motorlu araçlarda kullanılan motorların birbirlerine göre hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır.

Hybrid Motorların Avantajları

  • Ekstra yakıt tasarrufu sağlarlar. Sabit hızlarda, düşük hızlarda, yoğun trafikte, rölanti halinde daha yüksek tasarruf elde edilir.
  • Sıfır atık nedeni ile çevreye zararı yoktur. Ortak kullanım esnasında ise emisyon değerini büyük ölçüde düşürür.
  • Petrol ve petrol türevi yakıt tüketimini azaltır. Mevcut yakıt ile daha uzun yol katedilir.
  • Çevre dostu olması nedeni ile bazı ülkelerde düşük vergilendirme.
  • Sessiz ve konforlu sürüş sağlaması.
  • Bazı Hybrid motorların yokuşta ekstra çekiş desteği oluşturması.

Özel metaller sayesinde bu araçların ağırlıkları büyük ölçüde azaltılmıştır. Araçta ki yerleri ise uç noktalarda değil. Tam tersi orta noktada yan yanadır. Bu durum aracın dengede olmasına yardımcı olur.

Dizel araçlar için de Hybrid motor üretimine başlanmıştır. Peugeot markası 3008 modelinde dünyada ilk kez dizel araçlarda hybrid motorunu kullanmış ve bu alanda yeni bir çağı başlatmıştır.

Hybrid otomobillere geleceğin araçları olarak bakılmaktadır. Toyota, Honda, Audi, GM, Chevrolet, Dodge gibi birçok marka bu teknolojiyi kullanmakta ve AR-GE çalışmaları ile geliştirmektedir.

Hybrid teknolojisi ile ilgili bazı dezavantaj oluşturan durumlar ortadan kaldırılınca bu motorlu araçların kullanımında da artışlar olacaktır.

Hybrid Motorların Dezavantajları

  • Aşırı yüksek maliyetler.
  • Araca ekstra yük bindirmesi, kütlesel artış.
  • Bataryanın ömrünü doldurması ve yenisi ile belli periyodlarda değiştirilmesi.
  • Yüksek vergiler.

Kullanım alanlarının çoğalması ile bu maliyetlerin düşeceği, AR-GE çalışmaları ile de batarya sisteminin geliştirilerek daha uzun ömürlü olması mutlaka sağlanacaktır.

Umarım Hybrid Teknolojisini ilk sırada kullanan ülkelerden oluruz.

 

Yorum Yap

Üye olmadan yorum yapabilir, bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde ototasarruf.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.